Foto: Julia Caesar, Unsplash

Foto: Julia Caesar, Unsplash

Vad behöver du för att nå största möjliga lycka 2018? Använd dig av visualiseringsteknik för att nå det du vill uppnå. Här är de bästa tipsen för att lyckas + en rolig och härlig meditation för att skapa din bästa framtid!

 

Nyår innebär ofta önskningar inför det nya året. Häromdagen skrev jag om 10 konkreta saker du själv, dag för dag, kan göra för att skapa ett fantastiskt 2018. Här vill jag bjuda på en superhärlig och effektiv visualiseringsteknik, en meditation, för att ytterligare hjälpa hjärnan att hjälpa dig att skapa det du önskar 2018. Ni som brukar yoga med mig på Bara Yoga i Aspudden på söndagar känner igen den, vi gör den (nästan) varje nymåne!

Att använda sig av visualisering för att nå sina mål är inget nytt. Idrottsmän gör det hela tiden. Att programmera hjärnan med positiva bilder av ett önskat resultat är supereffektivt för att uppnå det vi önskar, och att använda visualiseringsteknik i samband med avslappningsövningar eller meditation, som vi ska göra här, är ännu mer kraftfullt.

Att skapa en målbild handlar om att måla upp en bild av hur situationen se ut när du har fått det du vill ha. Vad skulle göra dig lycklig under 2018? Kärlek? Mer ledighet? Mindre rädsla? Regelbunden meditation? Mer fysisk yoga? Det är exakt det som du nu ska visualisera fram. Till din hjälp får du den härliga meditationen Beaming & Creating the Future, från kundainiyogan. Men först några tips på vägen.

 

Så här lyckas du med din visualisering:

1. Försäkra dig om att det du visualiserar är något som är förankrat i ditt hjärta och inte enbart tillfredsställer ett behov skapat i rädsla eller brist. ”Mer pengar” är till exempel aldrig en önskan från hjärtat, utan ett behov skapat i en känsla av brist. Det är inte en brist vi ska försäkra oss emot med meditationen, utan förstärka en känsla av att det finns ett överflöd, att det räcker åt alla. Med den synen på tillvaron är det inte nödvändigt att önska sig mer pengar. Om du ändå känner att just mer pengar skulle vara lösningen på dina problem (det kan verkligen kännas så ibland), se om du kan nå en bild av vad dessa pengar skulle ge dig, möjlighet till semester, resa, frihet, trygghet, glädje, och visualisera det i stället.

2. Du bör tro på det du vill uppnå. Det var när jag fattade det här som polletten verkligen trillade ner. Innan dess kändes det mest fånigt att visualisera. För om det du visualiserar inte verkar trovärdigt ens för dig själv så kommer det inte heller att bli sant. Det går liksom inte att lura sig själv. Känn efter så att du verkligen tror att det du önskar dig är möjligt. Om det känns orealistiskt, börja lite närmare något som känns mer sannolikt. Om ditt slutmål till exempel är att älska dig själv, men det just nu känns omöjligt, visualisera hur du känner stolthet över dig själv eller något du gjort, glädje över dig själv eller något du gjort. Sedan kan du gradvis höja målet tills det faktiskt känns rimligt att älska dig själv.

3. Gör visualiseringen så konkret som möjligt. Innan du börjar praktisera meditationen här, konkretisera inför dig själv det du vill uppnå. Exakt hur ser du ut och hur känner du dig när du är trygg? Hur ser kärlek ut för dig och hur känns den? Frihet? Kanske har du stunder av det önskade i ditt förflutna som du kan leta upp i minnet och använda dig av?

4. Ju oftare du jobbar med en visualisering desto snabbare kommer du att nå ditt mål. Om du har en daglig praktik av något slag kan du inkludera denna meditation i den. Annars kanske du kan se till att göra den et par gånger per vecka, i alla fall. De dagar du inte har tid för hela passet, använd transporttid på buss eller tåg till att sluta ögonen och för ditt inre spela upp filmen eller visa bilderna på din härliga framtid. Som sagt, ju oftare du påminner din hjärna om vad den ska leverera, desto snabbare kommer den att göra det.

 

I den här meditationen börjar du med att tömma sinnet på tankar och föreställningar, för att sedan fylla det med olika aspekter av de kvaliteter och det stöd du behöver för att nå lycka.

Meditationen har tre delar och om du gör fulla tider tar den cirka 42 minuter. Du kan korta tiderna om du vill, men korta då proportionerligt, till exempel halvera tiderna i alla delarna. Om du följer länken har du en beskrivning på engelska. Börja gärna med att sitta några minuter och förlänga andetaget. Gör det gradvis djupare och långsammare.

 

Beaming & Creating the Future

* Sitt i lätt meditationsställning på en kudde på golvet, eller sitt på en stol med fotsulorna i golvet och ryggen fri och uppsträckt. Sitt still och håll ögonen slutna. Låt handryggarna vila på låren/knäna och placera tummarna mot pekfingrarna i Gyan Mudra.

DEL 1, 7-15 minuter

* Andas in i ett långt djupt andetag genom munnen. Håll andetaget inne så länge du kan utan ansträngning. Andas sedan sakta ut helt och fullt genom näsan.

DEL 2, 7-11 minuter

* Andas in genom näsan, håll andetaget inne, mjukt och bekvämt, och börja tömma hjärnan på negativa föreställningar, känslor och tankar. Detta gör du genom att tänka dig att du nollställer allt negativt dyker upp. Föreställ dig att det är noll och intet. Ta varje negativt påstående som kommer och radera den. Om positiva tankar dyker upp bara noterar du dem utan att nollställa. När du behöver andas du ut, andas sedan in igen och fortsätt.

DEL 3, 5-15 minuter

* Nu ska du visualisera det du behöver allra mest för att uppnå största möjliga lycka och utveckling. Summera detta i ett enda ord och låt det ordet och den tanken sätta sig i ditt sinne. Andas in, håll andan inne och streama olika innebörder av ordet/tanken, låt sinnet helt fyllas av det. När du behöver andas du ut, andas in och börjar om.

För att avsluta: Andas in, rör axlar, armar och ryggrad. Sträck armarna rakt upp, spreta med fingrarna och ta några djupa andetag.

Sitt gärna kvar ett par minuter i den känsla som du nu har skapat i dig.

All kärlek och varmt lycka till med att skapa din bästa framtid! <3

Tia