fullsizerender-11Kundaliniyoga på Bara Yoga, söndagen den 5 februari

Kriya: Pittra Kriya

Meditation: Ardas Bhaee

Musik: Tantric Har Too/Simran Kaur Khalsa, Ardas Bhaee/Nirinjan Kaur (båda finns på Spotify)

En av kundaliniyogans stora fördelar tycker jag är att den är så fantastiskt effektiv för att skapa harmoni, stilla sinnet och lindra känslor som oro, sorg och ångest. Nästan oavsett vilket pass jag gör, det kan vara ett för höfterna, ett för att skapa mod eller för att stimulera rmatsmältningen, så har det den sköna bieffekten att jag efteråt känner mig både gladare, piggare och lugnare i sinnet. Det är en välsignelse för en rastlös själ som mig! Söndagens pass var inget undantag.

Det pass som vi körde, Pittra Kriya, ska enligt beskrivningen radera all din stress. Jag tänker att stressen typ ledsnar och drar, för vi sitter länge och gör samma sak. Väldigt länge. Pittra kriya är nämligen lite speciellt jämfört med de flesta andra kundaliniyogapass. Tidsangivelsen är 11 minuter – och vi instrueras att inte ändra den. Annars är det ju helt ok att korta tiderna på övningarna, så länge vi kortar dem proportionerligt. Men här får vi alltså kämpa oss igenom alla 11 minuter. Och det gjorde vi ju också med bravur (visst vad det väl inspelningen av ”Tantric Har” som började gå olika snabbt där mot slutet? 🙂 )!

För att vara allvarlig en stund. Det är fruktansvärt många som går runt i ett konstant uppskruvat tillstånd, som sällan eller aldrig tillåter oss vila, avslappning, återhämtning. Det gör oss i längden sjuka, och sjukskrivningarna på grund av stress ökar, framför allt bland kvinnor. Vi behöver alla vara rädda om oss, ta hand om oss och se till att vi får den återhämtning vi behöver. Det finns inget annat sätt att hålla oss friska och starka. Jag är säker på att du har känt det också, yoga är fenomenalt mot stress. På bara några minuter sänker yoga, andningsövningar och meditation puls och blodtryck. Syreförbrukning och ämnesomsättning minskar, och musklerna slappnar av. Detta tar annars flera timmar under sömn att uppnå!

Meditationen Ardas Bahee är en av de vackraste jag vet. Det är något väldigt lugnande i att sitta med händerna knäppta mot hjärtat och sjunga med i ett långsamt mantra. Så vackert mantra också!

Det här mantrat har som så många av kundaliniyogans mantran sitt ursprung i sikhismen. Du kan ta mantrat till hjälp för att ta dig igenom en svår tid, eller få hjälp att släppa taget om en svår situation. Det har också den effekten att du får det du önskar dig  i livet, även det du inte ens själv vet att du önskar dig. Så här har kundaliniyogans grundare Yogi Bhajan sagt om Ardas Bahee:

”Ardas Bahee is a mantra prayer. If you sing it, your mind, body and soul automatically combine and without saying what you want, the need of the life is adjusted. That is the beauty of this prayer”.

Här är ett blogginlägg om hur mantrat hjälper oss att släppa taget om problem och utmaningar.

Glöm inte att tona in med Ong Namu Guru Dev Namu x3, och ut med Sat Nam x3.

Med detta, mina fina yogis, önskar jag er en underbar vecka. Glöm inte att vila!