omslagmeKundaliniyoga på Bara Yoga och Atmajyoti, söndagen den 5 mars

Kriya: For liver, colon and stomach

Meditation: To tranquilize the mind

Musik: Ang Sang Wahe Guru av Mirabai Ceiba (finns på Spotify)

 

Största delen av vårt immunförsvar finns i tarmarna, men tarmarna är också tätt kopplade till hjärnan. Krånglande mage och tarm ger inte enbart gaser, förstoppning och magkatarr – utan kan också leda till depression. Med yoga och mindful eating hjälper du magen att ge dig maximalt med energi och välmående!

Alla har vi väl haft problem med magen någon gång, men på något konstigt sätt är det som att vi tänker att mage och tarm bara ska fungera, alldeles oavsett vad vi ger dem för förutsättningar. Självklart ska vi kunna äta hur mycket hårdsmälta saker som helt, och det är klart att vi kan ta upp tillräckligt med näring ur en riktig skräpmåltid. Sedan blir vi förvånade när vi får ont i magen, halsbränna, problem med gaser eller förstoppning.

Matsmältningssystemet är i själva verket ett mycket känsligt system, och hälsan här påverkar både vår kropp och vår knopp. I själva verket kan försämrad hälsa i tarmen enligt helt ny forskning påverka hur vi mår mentalt, och till och med leda till att vi blir deprimerade. Samtidigt visar forskning att det även fungerar åt anda hållet: att våra tankar och känslor har stor inverkan på hälsan i vår mage och tarm.

Vi är inte heller vad vi äter – utan vad kroppen kan ta upp. Att du äter ”nyttigt” spelar alltså inte så stor roll, om näringsupptaget inte är på topp. Och hur väl vårt näringsupptag fungerar beror på nedbrytingen av maten, som i sin tur beror på en stor mängd saker. Som tur är kan vi göra en hel del för att hjälpa matsmältningssystemet att bryta ner maten så bra som möjligt. Till stor del handlar det om HUR vi äter.

Här är en lista med 11 sätt att hjälpa magen att smälta maten på bästa sätt, olika saker att tänka på när det är dags att äta mat. Listan är inspirerad av både mindful eating (se boken Mindful eating – slut fred med kroppen och maten av Anna Wikfalk och Veronika Ryd) och ayurvedan, där matsmältningen anses vara grunden till hälsa.

Innan matstunden

 1. Ät bara när du är hungrig, och undvik att äta när du är upprörd, arg eller ledsen.
 2. Välj en lugn miljö för din måltid.
 3. Drick ett glas vatten med en halv pressad citron eller ta 1-2 msk äppelcidervinäger innan maten. Det stimulerar magsyran, som i sin tur stimulerar och stärker matsmältningen.
 4. Förbered dig mentalt på att du snart ska äta. Tänk på hur gott det ska bli. Redan här börjar matsmältningen genom att rätt sorts enzymer frisätts.
 5. Lägg upp maten så vackert som möjligt på tallriken, och ta någon minut innan du äter då du betraktar matens skönhet, känner den goda doften och njuter av den med alla sinnen.
 6. Öva dig på att känna tacksamhet för den mat du snart ska äta, och tacksamhet gentemot alla som har bidragit till matens väg till din tallrik. Tänk vad många som har varit involverade för att du ska kunna äta just den här maten!

 

När du äter

 1. Ta en tugga i taget. Lägg gärna ner besticken mellan tuggorna.
 2. Tugga varje tugga minst 30 gånger för att undvika gaser, svullnad och ont i magen, som kan bli resultatet av en försämrad matsmältning.
 3. Drick små klunkar med vatten då och då mellan tuggorna, gärna varmt vatten. Inom ayurvedan förespråkas varmt (uppkokat) vatten före kallt, eftersom varmt vatten stärker matsmältningen.
 4. Undvik att göra annat än att äta. Lägg undan mobilen, stäng av tvn och vänta till efteråt med att läsa tidningen. Undvik att prata med mat i munnen.
 5. Sitt kvar i lugn och ro i några minuter efter att du har svalt den sista tuggan.

 

Den kriya som vi gjorde på Atmajyoti och Bara Yoga i söndags, For liver, colon and stomach, syftade till att stimulera matsmältningsorganen, tjocktarmen, magen och levern, både via direkt massage och via bearbetning av respektive organs meridianer. Ett fysiskt ganska krävande pass, men roligt! J

Meditationen, To tranquilize the mind, syftade till just det, att stilla sinnet. Inget är så dåligt för vår mage som stress och oro. Meditationen har en handposition, mudra, som kallas ”mudran som tillfredsställer sinnet”. Det sägs att Buddha lärde sina lärjungar mudran som ett effektivt hjälpmedel för att kontrollera hjärnan. Meditationen är effektiv, och det behövs bara tre minuter för att uppleva effekt.

 

Kom ihåg:

-Glöm inte att tona in: Ong Namu Guru Dev Namu x3, och tona ut: Sat Nam x3.

-Om du vill korta tiderna i kriyan, korta dem lika mycket, till exempel halvera tiden på alla rörelser.

-Visa respekt för kundalinienergin, det är en kraftfull energi. Gör rörelserna i den ordning som passet visar, lägg inte till något och ta inte bort något.