Kundaliniyoga på Bara Yoga, söndagen den 12 februari
Kriya: For conquering sleep
Meditation: For a calm heart
Att sömnen är livsviktig har väl inte undgått någon. Inget annat som du gör för avkoppling kan ge en sådan total återhämtning som att sova. Men för några av oss är det svårt att få till en tillräckligt lång och kvalitativ nattsömn. Vi kommer i säng alltför sent, men behöver ändå kliva upp tidigt. Flera av oss vaknar också i tidig gryning, långt innan klockan ringer, och har svårt att somna om. Andra sover oroligt och vaknar flera gånger under natten. Resultatet blir allt för få timmars sömn, och alla de negativa hälsoeffekter som det medför. De flesta av oss behöver sova 7-9 timmar för att behålla vår hälsa.
Gårdagens kraftfulla och bitvis ansträngande kriya som jag körde på Bara Yoga syftade till att erövra sömnen, det blir spännande att höra vad ni tycker om passet, om det funkar för er. Om du vill göra passet hemma kan du minska tiden på respektive övning, kom bara ihåg att minska lika mycket på alla, till exempel att halvera alla tiderna, eller köra 1/3 av tiderna.
Om Bridge pose tar musten ur dig helt, vila med rumpan i golvet en stund, men fortsätt med eldandningen (om du inte har mens eller är gravid – då är det långa djupa som gäller).
I den sista övningen, när vi har armarna ovanför huvudet, kan du vila en stund med händerna direkt på huvudet, och sedan sträcka upp armarna en bit igen. Kom ihåg att ta i lagom lite/mycket, känn in dagsformen! Och, framför allt, gör inte detta pass närmare sänggåendet än ett par timmar!
Meditationen For a Calm Heart är ljuvligt lugnande och passar fint att göra på kvällen för att lugna kropp och sinne. Att hålla andan inne är det viktigaste med andningsövningar, det är då vi expanderar den läkande, helande och balanserande livskraften, pranan, i kroppen!
Glöm inte att tona in med Ong Namu Guru Dev Namu x3, och ut med Sat Nam x3.
Här kommer några fler effektiva råd för att somna och sova gott hela natten (de flesta från ayurvedan):
Ät inte för nära sänggåendet. Under natten går matsmältningen ner på lågvarv. Ät därför inte närmare läggdags än två-tre timmar. På det sättet får matsmältningen vila, och du får mer sömnro.
Sakta ner. Börja förbereda för sänggåendet två timmar innan du ska lägga dig. Lägg undan mobil, dator och padda, undvik alltför adrenalinstinna aktiviteter, sätt gärna på lugn musik och dämpa belysningen.
Lägg dig i tid. Enligt ayurvedan bör vi sova omkring kl 22. Efter det börjar nämligen pitta-tiden, och vår energi skruvas upp, efter att ha varit lite längre under några timmar. Det här kan jag verkligen relatera till, jag kan vara hur trött som helst innan 22, men om jag lägger mig vid 22.30-23 så slår det aldrig fel. Hjärtat börjar bulta, tankarna snurrar och det är stört omöjligt att somna, hur trött jag än känner mig.
Lugnande lavendel. Lavendel har i tusentals år använts vid behandling av sömnlöshet. Massera in en droppe lavendelolja mellan ögonbrynen och på tinningarna när du går till sängs, eller lägg en bomullstuss med lavendeldoft på i linneskåpet för att ge sängkläderna en touch av lavendel, så hjälper doften till att lugna sinnet. Ett annat sätt att använda lavendel är att tända en aromalampa med eterisk lavendelolja i sovrummet ett tag innan du lägger dig.
Oljemassage. Att massera fotsulorna med sesamolja är lugnande och avslappnande, och underlättar en hel natts lugn sömn. Dessutom får du fina fötter! 🙂 Massera hela fotsulan, använd hela handflatan så mycket det går. Massera runt hälen, alla tramdynor och tår, samt mellan tårna. Tips: sov med strumpor! Vi har tusentals nervändar i fotsulorna, och på den fina bilden som jag har lånat från 3ho.org ser du alla organ som de olika delarna av fotsulan är kopplad till. När du masserar foten så lugnar du alla inre organ, och aktiverar det parasympatika nervsystemet.
Ligg på höger sida. När du ligger på höger sida andas du automatiskt mer med vänster näsborre. Att andas genom vänster näsborre är lugnande och avslappnande.
Andas! När du ligger där i sängen och tankarna inte vill sluta snurra – gör en andningsövning! Här är två enkla varianter som du kan prova:
1. Långa djupa andetag. Andas långsamt in, ta andetaget ända ner i buken, känn sedan hur hela bröstkorgen expanderar. På utandning, låt bröstkorgen och sedan magen sjunka tillbaka helt. Hjälp till att pressa ut det sista av luften genom att dra naveln mot ryggraden. Det är riktigt långsamma andetag, andas in på fem sekunder, andas ut på fem sekunder. 3-5 minuter brukar räcka. Långa djupa andetag är lugnande för sinnet och jag somnar innan jag ens kommit till 15 andetag.
2. Andas genom vänstra näsborren. Samma som ovan, men täpp för höger näsborre med tumme eller pekfinger så att du bara andas genom vänster.
Jag önskar er fina yogis god nattsömn!