Vad innebär det egentligen att vi domineras av en dosha? Har vi alla karaktärsdrag som kopplas ihop med den doshan, eller bara vissa? Och hur mycket ”offer” är vi för vår dominerande dosha? Är vi den vi är utan möjlighet att förändra oss, eller finns det utvecklingspotential? 

Det finns förstås potential att utvecklas och förfina vår personlighet alldeles oavsett vilken dosha vi domineras av. Det handlar bara om att skapa en medvetenhet om våra mentala egenskaper och uttryck och vad de innebär.

Sinnet delas in i de tre doshorna vata, pitta och kapha ofta med nära koppling till den fysiska konstitutionen. Även känslor kan klassificeras som vata, pitta eller kapha, och beroende på vilken eller vilka doshor som dominerar oss dras vi naturligt till olika typer av känslor.

Att ha en dosha som överväger innebär att vi har potential till både dess positiva och negativa personlighetsdrag och känslouttryck. Som regel kan man säga att de positiva känslorna dominerar om du är i balans, medan de negativa tenderar att smyga sig fram när du är i obalans.

 

Vata blir lätt uttråkad

Vata är ju ofta kreativa, livliga, pratsamma och har mycket fantasi. En vata är ofta glad, impulsiv, generös och entusiastisk. Men vata är blir också lätt uttråkad och påverkas starkt av förändring. Vata dras lätt med i stress och har mycket svängningar i energi och humör. Du som är vata kan ha svårt att omsätta idéer i praktiken eftersom nya idéer hela tiden drar iväg med din uppmärksamhet.

Medvetenhet är nyckeln till framgång både för att hantera negativa känslor och karaktärsdrag som inte gynnar oss så bra. När det gäller känslor som förstärks under obalanser är det bästa förstås att vara medveten om att de är just ett tecken på obalans.

Negativa känslor som vata ofta får under obalans är nervositet, ångest, rädsla, förvirring, ledsamhet, missmodighet och osäkerhet. När du allt oftare känner sådana känslor kan du dra slutsatsen att du är på väg in i en vataobalans. Då är det vatabalanserande kost och livsstil som behövs för att hejda utvecklingen.

Vilka karaktärsdrag som utvecklas hos oss beror på situationen när vi växte upp och på den vi lever i just nu. För att utvecklas som människor kan vi lära känna oss själva och de möjligheter vi har, och sedan välja att förstärka det hos oss som är bra för både oss själva och våra relationer. Peter Ljungsberg och Eva Sanner har skrivit om det här i sin fina bok Ayurveda för kropp och själ. Där ger de också tips på vad de olika doshorna mår bra av träna på för att kunna utveckla sina positiva sidor:

Du som domineras av vata utvecklas av att:
*Avsluta en sak innan du påbörjar en annan
*Vara i stillhet och tystnad
*Vara tydlig och konkret i sin kommunikation med andra
*Följa en disciplin, till exempel att lägga sig och kliva upp samma tid varje dag
*Göra saker i ett lugnare tempo, till exempel gå långsamt
*Behålla fokus på det du gör just nu och inte tänka på annat
*Besluta en sak och genomföra det som du planerat
*Tänka långsiktigt både professionellt och privat
*Göra saker du verkligen vill, men som du kanske är rädd för

När du vill förändra något är det fint att föra dagbok, ett råd som jag återkommer till ofta just för att det är så bra. En dagbok eller liknande ger en överblick över processen och också en möjlighet att skriva av sig om hur det nya känns och går. Dedikera en fin anteckningsbok åt den här processen och skriv in de potentialer här ovan som du skulle må bäst av att utveckla. Ägna sedan en stund varje dag åt den här processen. Kanske en stund på morgonen då du påminner dig om de nya utmaningar du har, och en stund på kvällen då du reflekterar över hur du har använt dig av dem under dagen.

Var vänlig med dig själv och ge dig själv tid. Det är en lång och bitvis delikat – men också intressant – process att utveckla sina karaktärsdrag. Läs gärna om förändringens fyra faser i min bok Nystart i livet med ayurveda!

All kärlek till dig och din utveckling!

Tia <3

PS: Vet du inte vilken dosha som dominerar dig eller är ur balans? Beställ mitt utökade doshatest – kostnadsfritt, förstås – genom att maila!

 

Relaterad läsning:

Lyssna på dina känslor – de visar din obalans!

 

Håll din flyktiga vata i balans!

 

Dags att balansera vata!