Precis som när det gäller mat och klimat så beror det på din dominerande dosha vilken slags fysisk yoga som är bäst för dig. Med rätt yoga håller du lättare din ayurvediska hälsobalans. Här är de bästa rörelserna för respektive dosha.
Inom ayurveda är vi ju noga med att hålla balansen i alla lägen, och att balansera med motsatt kvalitet. Det gäller vår kost, vår dryck, vår livsstil – och vår yoga. All yoga är balanserande för oss, men genom att välja den yoga som passar bäst för din dominerande dosha får du ut ännu mer av yogan, och undviker att komma i eller förvärra en obalans.
Om vi tittar på några vanliga yogaformer så är den dynamiska och fysiskt krävande ashtangan generellt mer passade för en lite trög, kall och långsam kapha än för en het och intensiv pitta. Kapha behöver stimulans, energi och värmande rörelse.
En person med pitta-dominans mår ofta bättre av att välja en långsam, odynamisk yogaform, som till exempel yinyoga. Pitta behöver något som är svalkande, avslappnande och en yogaform där det krävs att hen ger upp, överlämnar sig – exakt så som det kan kännas under ett yinpass.
Vata, däremot, kan behöver lite lugn, stabilitet, grundning och värme, och är dessutom ofta stel, så en mjuk och långsam hatha kan ge bäst effekter för vata.
Även när det gäller specifika typer av rörelser finns det de som passar en dosha bättre än de andra:
Vata: Balanseras av inverteringar, framåtfällningar och ryggvridningar, gärna liggande. Långsamma och medvetna solhälsningar. Lång vila.
Pitta: Balanseras av sittande positioner, höftöppnare, sittande framåtfällningar, sittande ryggvridningar. Månhälsningen. Ännu längre vila.
Kapha: Balanseras av kraftfulla och krävande positioner, fulla inverteringar, sittande positioner med pranayama, bakåtböjningar. Raska solhälsningar. Kort vila.
Det lustiga är att vi ofta väljer så helt tvärtemot vad vi behöver. Jag började själv att yoga när jag var i värsta pitta-åldern och dessutom hade stor pittadominans, hela tiden på gränsen till pittaobalans. Gissa vad som utgjorde mina första år på mattan? Japp, ashtangayoga, förstås. Prestation, styrka, svett, dynamik och intensitet. Jag klev rakt ut från ett jobb och en vardag med alla dessa kvaliteter, in i yogastudion och fortsatte prestera intensivt. Ingen balans alls. Nu har jag blivit klokare och ger min kropp och mitt sinne (pitta-vata) det lugn, den stretch och grundning som hela jag behöver.
Tänk på att de här övningarna generellt är att föredra för resepektive dosha, men att dina fysiska förutsättningar kommer före dosha när det gäller yoga. Om det är en position som känns svår eller gör ont ska du inte göra den ändå, även om den ska vara bra för din dosha. Uppsök i stället en ayurvedisk hälsorådgivare eller yogaterapeut som kan ge dig rörelser som passar din fysik bäst!
Här kan du göra ett enkelt doshatest, och här kan du läsa mer om vata, pitta och kapha.
Yoga lugnt! <3
Tia
Tänk , jag blir mer och mer imponerad av ayurveda läran. Som Du säger. Allt handlar om här och nu
Ja, visst är den fin? Logisk och intuitiv på något vis. Allt handlar om här och nu – och balans! <3 Tack för att du läser, och sköt om dig, Else-Marie!
Lyssnade på dig i ”Yogiskt- en podd om yoga och meditation”.( avsnitt 84)
Du kanske har gjort reklam för den redan, men jag vill slå ett slag för er andra som precis som mig först nu kommit i kontakt med din blogg.
Super!
Jag har varit in Indien några gånger hos Dr Unni i Kovalam på ayurvediska behandlingar
Nu vill jag hitt något nytt ställe att åka till, Dr Unni otroligt bra, men jag har sett Kovalam så det räcker, och jag gillar verkligen Indien, så, har du något förslag?
Lena
Hej Lena, tusen tack för urgullig feedback, och tack för att du gör reklam för de fina Yogiskt-tjejernas podinspelning med mig. Här är länken till den om någon fler vill lyssna: http://www.yogiskt.se/portfolio_page/avsnitt-84-intervju-tia-jumbe-ayurveda/
Jag har dessvärre inte så bra koll på ayurvediska center i Indien, jag har själv inte varit på något. Men jag har bett en vän som har bra erfarenhet av Indien och ayurvediska center att ge några tips här i kommentarsfunktionen. Håll utkik, alltså!
Varm kram, Lena <3
Hej Lena, m.fl
Jag har kontakt med flera ”riktiga” ayurveda center i Kerala, där de inte bara ger sk touristic Ayurveda, utan äkta , precis som den ska vara, där de tillverkar sina egna örter och oljor. Åker ner dit igen i mars, till Cochin, för att utforska ännu fler ställen, bla till ett Ayurveda sjukhus där de sägs bota cancer med olika slags Ayurvediska behandlingar. Skicka gärna ett mail, om ni är intresserade så berättar jag mera. Både vart man kan åka bara för att få sköna behandlingar i förebyggande syfte, sk Rejuvenation therapy, och även till olika Ayurveda sjukhus/kliniker som specialiserar sej på olika slags sjukdomar, genom att återställa balansen i doshorna. NAMASTE <3, Anne Maya Hage
Min email ; a.vedatours@gmail.com, Hälsn Anne Maya
Spännande! Vill gärna höra mer. Lisabratt35@gmail.com
Jag har själv varit på ett ställe i Kerala som var underbart på många sätt, men där läkarna var ganska unga och inte helt erfarna.
Hej Lisa, jag har nu ett tips på bra ställe för ayurvedabehandlingar: Rajah Healthy Acres i Kerala. Det ska vara riktigt bra! Lycka till! <3
Detta är så spännande, för mina familjmedlemmar/vänner gör mest krävande yoga av typen ashtanga eller bikram. Men jag har själv dragits åt hatha/yin/restorative. Precis de sorterna som passar mina dominanta doshor. Just såhär års känns yinyogan som ett fantastiskt antivata redskap. Tack för intressant inlägg!
Hej Marina, vad fint och klokt att du ger kroppen det den behöver! Se till att du håller dig varm när du gör de mindre fysiska formerna yin och restorative, bara! <3 Kram Tia