Är du på rätt plats i livet? Har du ett jobb du brinner för, en umgängeskrets du älskar? Älskar du dig själv? Älskar du ditt liv? Ägnar du kontinuerligt tid och energi åt dessa frågor? Inre tillfredsställelse, harmoni och glädje är lika grundläggande för ditt välmående som att träna och äta hälsosamt. Här är två kraftfulla steg till ett liv i glädje.

Inom ayurvedan säger vi att kropp och sinne hänger samman, och att god hälsa kommer via balans i kropp OCH sinne. Precis lika väl som vi behöver ta hand om vår fysiska kropp för att må så bra som möjligt, behöver vi se till att vårt sinne är balanserat, tillfredsställt och i huvudsak positivt. Vårt individuella självuppfyllande, att vi följer våra hjärtan, lyssnar på vår inre röst och lever i glädje, är alla viktiga byggstenar för en god hälsa.

När vi befinner oss i sammanhang som känns meningslösa eller ännu värre, som gör oss frustrerade och olyckliga, urholkar vi vår immunitet. Detsamma gäller om vi ofta känner oss ensamma eller stressade. I stället för att bygga upp vårt immunförsvar och vår motståndskraft så tär vi på oss själva och våra resurser. Vi blir energilösa, nedstämda och drar lättare på oss infektioner och ohälsa.

Att för det mesta känna tillfredsställdhet med vårt jobb och harmoni i våra relationer är alltså ingen fin bonus eller lyx, utan en av byggstenarna för att må så bra som möjligt.

När vi förstår hur viktigt vårt känsloliv är kan vi också inrätta våra liv och göra våra livsval därefter. Vi är alla olika och har olika lätt och sätt att känna mening och glädje, men gemensamt för oss alla är att det finns en mängd saker vi kan göra för att öka vårt inre välmående. Semestern är en perfekt tid för den här typen av inre utforskande. När vi springer i vardagens hjulspår är det lätt att skjuta undan ”obekväma” tankar om att du inte är på rätt plats i livet, men på semestern har du tid till enskildhet och eftertanke, och då bubblar allt att upp (om du tillåter det): känslor, tankar, önskningar, sorger och frustrationer. Ta vara på dessa guldkorn! De ger viktig information om vilken väg du skulle kunna ta i livet för att känna mer harmoni och större glädje.

Det finns mängder av sätt att se till att livet är i samklang med dina innersta önskningar, men egentligen behöver du bara göra två saker, här nedan skriver jag om dem.

Men det är ju inte alltid livet går att förändra. Lite längre ner får du därför också några tips på hur du hanterar en situation som du för tillfället inte rår på.

1. Utvärdera din nuvarande situation

Om du vid årsskiftet gjorde en visionboard över ditt kommande år så kan du ta fram och se över den. Vilka områden har du agerat på och vilka områden har du kvar att utveckla? Skriv ner några saker som du kan göra under kommande veckor för att börja röra dig mot dina mål för året inom alla önskade områden.

Kanske behöver vissa delar på din visionboard uppdateras – gör i så fall det.

Har du ingen visionboard för 2017? Ta några timmar av din semester och gör en för hösten, eller för kommande 12 månader. Vad vill du ha mer av i ditt liv? Ju konkretare önskningar desto bättre, men det kan förstås också handla om att visualisera en känsla du vill ha mer av. Måla, rita, skriv, klipp och klistra och hjälp hjärnan att förverkliga dina intentioner genom att skapa bilder av dem.

Jag har skapat visionboards vid årsskiftet de senaste åren och blivit nästan chockad när jag tittat på dem ett år senare, över hur kraftfulla de faktiskt är i att manifestera det jag klippt och klistrat ihop. Att skapa en fysisk bild av våra mål är ännu mer kraftfullt än att enbart lista sina ambitioner.

 

2.Ta ett eller flera konkreta steg.

Den största skillnaden mellan de som lyckas och de som inte lyckas i livet är att de som lyckas gör något. Så enkelt – och svårt – är det. Just do it!

Kräver ditt aktuella livsmål att du lär dig något nytt? Anmäl dig till en kurs i ämnet nu i höst, eller till ett kompletterande ämne så att du senare kan studera det du vill. Det går att plugga nästan vad som helst hur som helst nuförtiden.

Själv började jag en heltidskurs i franska i januari i år, gymnasienivå, kostnadsfritt på distans via Komvux. Detta eftersom jag utan några som helst kunskaper i franska nyss tillsammans med en kompis köpte ett hus (läs mer om det här) i en pytteliten by i centrala Frankrike (och ja, huset var med på min visionboard – om än ej specificerat i vilket land det skulle finnas). Här i området pratar ingen engelska, så franskan är nödvändig. Jag var dessvärre överoptimistisk och hann inte med att plugga ett språk på heltid, vid sidan av alla mina andra projekt, så efter ett par månader hoppade jag av. Men nya tag ska tas – jag är fast besluten att erövra franskan!

Kanske kräver din intention för året ett omtag på din ekonomi. Se över hur du skulle kunna öka dina intäkter eller minska dina utgifter. Planera dina nya ekonomiska prioriteringar, eller gör det där samtalet till banken nu. Gör dig redo för en ekonomisk nystart i höst!

Kanske behöver du ta nya kontakter, åka till nya ställen, berätta för människor om dina planer. Börja gärna smått, ta det gärna steg för steg – men se till att du gör något!

 

Är det just nu omöjligt att förändra ditt liv? Se till att acceptera den situation du har! Inspireras av den kloka Sinnesrobönen:

 

Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,

mod att förändra det jag kan,

och förstånd att inse skillnaden

 

Genom att påverka din inställning till en situation kan den bli mer möjlig att acceptera. Här kommer några tankar om hur du kan få och ge dig själv stöd att acceptera en situation som du just nu inte rår på. Men låt inte bristande mod, trygghetsnarkomani eller förändringsobenägenhet lura dig att stanna i situationer som inte är tillfredsställande på djupet (enbart en bra lön räknas inte i längden). Se dessa råd som verktyg för att klara temporära otillfredsställande situationer.

Att uttrycka dina känslor, precis så som de känns, i skrift eller i tal, stärker ditt immunsystem. Skriv dagbok, börja i terapi eller se till att regelbundet prata djupa känslor med en god vän.

Att yoga och meditera lugnar och gör dig i grunden mer harmonisk, tålmodig och accepterande. Ju oftare du utövar yoga och meditation, desto starkare effekt. Om du är helt ny till yoga och meditation: anmäl dig till en terminskurs på en seriös studio nära dig, och signa sedan upp dig på en sajt för onlineyoga, till exempel Yogobe. På så sätt får du både individuellt stöd, och kan enkelt yoga dagligen.

Se till att äta och dricka på ett sätt som stödjer din hälsa och balans, gärna enligt den ayurvediska hälsovetenskapen. Om du inte riktigt vet hur du då ska göra kan du kanske besöka en ayurvedisk hälsorådgivare på din ort. Det du äter och dricker har stor inverkan på ditt humör och mentala status.

Använd doftsinnet. Lavendelolja, ylangylang och frankincense ger välmående och bättrar på humöret. Använd eteriska oljor i doftkrus eller aromaterapilampor, och fyll ditt hem med harmoni via doftsinnet.

Tacksamhet är hälsobringande och välgörande. I din dagbok, tacka varje dag innerligt för tre saker. Eller varför inte knäppa händerna när du lagt dig för natten och tacka för händelser under dagen eller något i ditt liv. Det är inte svårt att hitta flera saker varje dag, om vi börjar med att tacka för att vi har fått det här livet. Själv tackar jag varje kväll för att jag har mina två barn.

 

När du läser detta känner du säkert en känsla av något slag. Kanske en längtan, en önskan eller ett sug att sätta igång med något. Gör det. Just do it!

Varmt lycka till!