Den vackra elden, som här får symbolisera pitta, har jag lånat från Grinda.se.

Den vackra elden, som här får symbolisera pitta, har jag lånat från Grinda.se.

Känner du dig sliten, trött och irriterad? Har du alldeles för mycket jobb och lite tid till återhämtning? Börjar magen kännas sur och huvudvärken bultar allt oftare? Se till att balansera din intensiva pitta innan den driver dig in i utmattning!

Som jag skrev i det här blogginlägget så är vata den dosha som är lättast bringas ur balans, lätt och rörlig som den är. Men pitta kommer inte långt efter. Med en fallenhet för att vara plikttrogen och arbetsam, och dessutom eldig och intensiv, och en tendens att köra över sin kropps signaler, är det inte så konstigt att pitta-människor ofta är de som bränner ut sig. Där vatas energi tar slut, de börjar känna sig oroliga och sjuka, och kanske saktar ner och söker hjälp, så ignorerar pitta alla trötthetskänslor och symptom i kropp och själ, och kör på. Det gäller förstås särskilt om de jobbar med något som de tycker om – och ofta tycker de mycket om att jobba!

Ayurveda grundar sig, som jag också skrev i inlägget om vata, på de fem elementen jord, vatten, eld, luft och rymd, som återfinns i och styr de tre doshorna vata (luft och rymd) pitta (eld) och kapha (vatten och jord). Vi människor och allt annat levande omkring oss är sammansatta av de tre doshorna, i helt unika kombinationer. De tre doshorna behöver varandra, och samexisterar i allt, och alla tre behövs. De tre doshorna har egna kvaliteter, funktioner och lokaliseringar i kroppen, och de känns också helt olika i pulsen.

Ofta är en dosha dominerande – och ofta är en eller flera doshor ur balans. Att en dosha är i obalans betyder att det finns för mycket av den i kropp och sinne, och det kan vi uppleva i form av fysiska eller mentala symptom, eller båda delarna. Vata kommer alltså lättast kommer ur balans, och drar dessutom ofta med sig de andra doshorna. Särskilt pitta, som ju är eld som endera eldas på än mer av ökat inflöde av luft/syre (vata) eller i värsta fall slocknar.

Pittas främsta uppgift och syfte är transformation, och doshans kvaliteter är lätt, varm/het, skarp, intensiv, ganska oljig och oregelbunden. Pittas säte i kroppen är matsmältningssystemet, men även blodet, lymfan, huden och ögonen är pittas områden.

Pittas huvudfunktion i kroppen är matsmältningen, alltså transformationen av mat till näring. Pittas funktion är också att skapa hormoner och enzymer, och pitta styr aptit, törst och vårt intellekt. Pitta ansvarar också för vårt seende, både yttre och inre, alltså vår intuition, och har en starkt drivande förmåga och tapperhet.

Pitta-personer, alltså personer där pitta dosha dominerar, är ambitiösa, målmedvetna och dynamiska. De blir ofta ledare, då de både själva lätt tar på sig en ledande roll, men också gärna utses till ledarfigurer. De är dynamiska och effektiva, med ett väl utvecklat sinne för logik.

En pitta i balans är varm och kärleksfull, modig och gillar utmaningar. De har en god aptit, både på mat och på livet i stort. Pittapersoner har mycket energi, och blir ofta eldsjälar i projekt. Det är pittapersonernas starka vilja och drivkraft som gör att de tenderar att ignorera kroppens signaler och därmed riskerar att bränna ut sig.

En pitta ur balans är ingen härlig upplevelse, varken för personen själv eller för dennes närmaste. Utan förmåga att dra ner på arbetstakten blir pitta så småningom utarbetad, vilket leder till att hen blir dominerande, lättirriterad, otålig och kritisk mot sin omgivning. Hen får också ofta hudutslag och blir sur i magen, med halsbränna eller magkatarr som följd.

Det som tar pitta ur balans är alltså alltför mycket arbete, stress och tidspress. Men allt som är hett påverkar (minns den ayurvediska principen lika ökar lika): hett klimat, het mat och att anstränga sig för mycket fysiskt kan öka pitta, liksom aggressioner.

Så hur ska du då leva för att undvika att bränna ut dig själv, om du till stor del känner igen dig här? Det första rådet som jag brukar ge till alla pittapersoner (och även vata) är att tillåta sig vila och återhämtning. Ingen bör eller kan jobba hela tiden utan att återhämta sig, hur roligt jobbet än än. Pitta har visserligen mycket energi, men den tar slut förr eller senare, och det kan ta tid att komma tillbaka. Pitta ligger också bakom alla slags inflammationer i kroppen, så pittaobalanser som tillåts gå för långt och utvecklas till sjukdom är helt enkelt inte så roliga att ha.

Pitta mår bra förstås av att svalka sig på olika sätt, vi balanserar ju doshor genom att tillföra motsatt kvalitet. Promenader vid vatten är fina för pitta – observera att det inte gäller dagtid i tropiska länder. Där ska pitta helst hålla sig i skuggan tills solen gått ner och luften svalnat en aning.

Pitta ska helst inte anstränga sig fysiskt alltför mycket, åtminstone inte utan en ordentlig vila efteråt, men simning är en superfin pittaaktivitet, liksom andra sporter vid vatten. Pitta är ganska oregelbunden, och mår bäst av att hitta rutiner för mat och sömn. Oljemassagen abhyanga, som jag skriver om här (lite längre ner i inlägget) är bra även för pitta, men risken är att sesamoljans värmande kvalitet helt enkelt blir för varm, och i värsta fall ger pitta utslag. I så fall går det bra att använda kokosolja, som har en svalare effekt. Även pitta mår bra och balanseras av lugnare andningstekniker, pranayama. Du hittar några att prova här. Pitta ansvarar över ögonen, och brukar tycka om att omge sig med vackra saker och bilder att titta på.

Pitta är den enda av de tre doshorna som faktiskt ibland (på varma sommardagar) inte behöver äta varm tillagad mat, utan kan svalka sig och matsmältningssystemet med en sallad eller liknande. Här är fler råd när det gäller kosten för en pitta:

Favorisera

-Ris, havre och korn är bra sädesslag

-Söta, sträva och bittra smaker: endiver, söta frukter och gröna blad.

-Zucchini, fänkål, sparris, kronärtskocka, sötpotatis, majs, pumpa

-Sallad, endiver, rädisor, gurka, kapris och paprika är bra mat för pitta

-All slags kål: broccoli, blomkål, brysselkål, vitkål, rödkål

-Ghi, olivolja, kokosolja

-Pumpafrön

-Pepparmynta, korianderblad

 

Undvik:

-Sura, salta och kryddiga smaker, het, torr och för lite mat

-Morot, tomater, färsk basilika, rättika, rödbeta, lök, vitlök, röd och grön paprika

-Sura och omogna frukter

-Yoghurt, gräddost, hårdost, ost med stark smak och doft

-De flesta nötter och mandlar utom pumpafrön

-Heta kryddor

 

Pitta brukar kunna uppskatta hösten, när det blir lite svalare i luften. Om du känner igen dig i det här inlägget hoppas jag att du lite oftare unnar dig att tillbringa tid ute i naturen, njuta av färgerna och den svala och så småningom krispiga luften, som faktiskt är gynnsam för oss med mycket eldig pitta i oss.

De råd och rekommendationer som jag skriver om här ersätter förstås inte en individuell hälsokonsultation med pulsläsning. I en sådan får du 100% individuella råd om livsstil, örter, kost, yoga asanas och pranayama. Läs här eller maila mig på tia.jumbe@gmail.com för mer info om en sådan.

Stor kärlek och lycka till!

Tia