Foto: Arūnas Naujokas, Unsplash.

Foto: Arūnas Naujokas, Unsplash.

Trött, andfådd och orkeslös? Det kan vara järnbrist! Brist på mineralen järn gör att kroppen inte syresätts optimalt, vilket gör dig energilös. Så här fyller du på dina järndepåer med kost för din dosha.

 

För någon vecka sedan skrev jag denna artikel om olika slags trötthet och hur vi kan balansera den. Men det finns fler anledningar till att vi känner oss trötta, framför allt om vi är kvinnor.

Jag har precis fått reda på att jag har låga blodvärden till följd av järnbrist. Jag var på vårdcentralen för en undersökning av vad jag trodde var en värkande njure (som skönt nog visade sig vara en överansträngd muskel). Eftersom jag inte har varit på vårdcentralen på många år så passade läkaren på att ta en massa prover, och det var där det uppdagades att jag har blodbrist. Igen. Precis som senast, för sju år sedan, så har jag inte känt av några större symptom – så typiskt en pitta att bara köra på!

Järnbrist är en av våra vanligaste folksjukdomar, och det är vi kvinnor som drabbas. Var tredje kvinna i fertil ålder lider av järnbrist, och nästan 40 procent av alla unga kvinnor. Vi har svårt att ta upp järn och ju äldre vi blir desto svårare får våra kroppar att tillgodogöra sig det järn vi äter. Bristen kommer smygande, vilket förstås gör det svårt att upptäcka. En vänjer sig gradvis vid att vara trött och utan energi.

Järn behövs för att bilda röda blodkroppar, och de i sin tur behövs för att syresätta kroppen. När vi har tomma järndepåer syresätts kroppen alltså inte maximalt, och det är därför vi känner oss trötta, orkeslösa, andfådda och kanske har ont i huvudet oftare än normalt. Även öronsus och håravfall hör till symptomen. Du som äter vegetariskt har större risk att drabbas av järnbrist, eftersom järn framför allt finns i animaliska produkter. Det finns alltså all anledning att boosta extra med järn!

Att börja äta kött igen är inte aktuellt för mig. Jag tänker i stället boosta med vegetariska livsmedel som är extra järnrika, och med hemmakurer för att höja järnnivåerna. Jag ska också undersöka hur jag kan få ordning på min menstruation, som tycks ha bestämt sig för att spela i den rikligare ligan.

I dag har jag börjat ta Maharishi Ayurvedas järntabletter (se lista med webbutiker här), och i morse började jag dricka en järnboostande dryck med 1 nypa saffran, ½ tsk gurkmeja, honung och ghi. Den tänker jag ta morgon och kväll. Jag har laddat upp med torkade frukter och tänker äta rejält från listan med järnrika grödor för pitta, här nedan.

Om en månad ska jag till vårdcentralen igen för att ta nya prover – det ska bli väldigt intressant att se hur blodvärdet har förändrats!

Om du känner igen dig i symptomen och är osäker på ditt järnvärde så rekommenderar jag dig att ta ett blodprov på vårdcentralen. Det är inte bra att gå runt med låga järnvärden och ännu sämre att ha låga blodvärden. Om du vet att du lätt får lågt järnvärde så kan du direkt boosta med tipsen här nedan!

Jag har tagit fram våra allra mest järnrika vegetabiliska grödor (utom spannmål, listade efter vilken dosha de är lämpliga för. Intressant att konstatera är att inga av de grönsaker som vi normalt betraktar som järnrika tar sig upp på listorna, så som spenat (2,7 mg järn per 100 g), broccoli (0,7 mg) och grönkål (1,5 mg). I stället är det nötter, frön och baljväxter som gäller för att få i sig tillräckligt med järn. Ät gärna c-vitaminrika grönsaker till måltiden också, för att underlätta upptaget av järnet. Där ka både spenat, grönkål och broccoli göra nytta, c-vitaminrika som de är.

Undvik kaffe, te och mjölk, som kan blockera kroppens absorption av järn.

Välj listan för en dosha som du har obalans i, eller den som dominerar hos dig. Läs mer om vata, pitta och kapha under Lär känna doshorna i spalten till höger.

 

Järnrika vegetabilika livsmedel, dosha för dosha

Listan visar järninnehåll i mg per 100g, rekommenderad dagligt intag av järn: 15 mg (för menstruerande kvinnor).

Vata

Pumpafrön 107%

Sesamfrön, torkade med skal 104%

Sesamfrön, torkade utan skal 56%

Mungbönor, torkade 55%

Solrosfrön, 49%

Pistagenötter 48%

Cashewnötter 43%

Sötmandel 37%

Hasselnötter 26%

Persilja 26%

Dill 23%

Färsk basilika 23%

 

 

Pitta

Pumpafrön 107%

Sojabönor, torkade 60%

Mungbönor, torkade 55%

Kikärtor 49%

Kidneybönor, 49%

Röda linser, torkade 49%

Gröna eller gula ärtor torkade 43%

Aprikoser, torkade 43%

Vita bönor, torkade 39%

Hirs fullkorn 34%

Bovete hela eller krossade korn 27%

Persilja 26%

Dill 23%

 

 

Kapha

Pumpafrön 107%

Sojabönor, torkade 60%

Mungbönor, torkade 55%

Kikärtor 49%

Kidneybönor, 49%

Röda linser, torkade 49%

Solrosfrön, 49%

Aprikoser, torkade 43%

Hirs fullkorn 34%

Blåbär torkade 34%

Bovete hela eller krossade korn 27%

Persilja 26%

Dill 23%

Färsk basilika 23%

 

Boosta lugnt och sköt om dig!

Tia <3

PS: Glöm inte att följa Ayurvediskt – Tia Jumbe på Facebook och profilen med samma namn på Instagram. Då missar du inga av mina inlägg. <3