Transsibiriska järnvägen (foto lånat från Iventustravel.se), som jag åkte när jag var 25 år. En fantastisk resa!

Transsibiriska järnvägen (foto lånat från Iventustravel.se), som jag åkte när jag var 25 år. En fantastisk resa!

Inte nog med att vi ofta avviker från våra vardagliga rutiner på semestern. Vi ger oss dessutom ofta ut på resa. Bli inte orolig om du känner dig spänd, splittrad och kanske till och med lite deppig under eller efter resan – det är så vi påverkas av alltför mycket förändring. Så här håller du dig balanserad och lycklig på resande fot!  

Det är i slutet a juli/början av augusti och de närmaste veckorna väntar någon form av hemresa för många av oss. När jag skriver det här är jag på väg hem till Sverige från Frankrike, där jag har varit de senaste veckorna. Hemresan startade med bil klockan 11 i en liten bergsby i Centralmassivet mitt i Frankrike. Sedan åkte jag tåg. Nu ska jag snart flyga två sträckor. 22.40 landar jag på Arlanda och innan jag är hemma vid midnatt kommer jag att ha åkt även buss och tunnelbana. 13 timmars konstant resande. 13 timmar då jag förflyttar mig närmare 2000 kilometer i enorma hastigheter, till och med i luften.13 timmar med konstant nya intryck, timmar som fullständigt avviker från mina normala rutiner. Inte undra på att balansen i kropp och sinne rubbas! Men även kortare resor påverkar oss, mer än vad vi kanske tänker på.

Inom ayurveda säger vi att vata ökar när vi reser. Vata dosha domineras av elementen luft och rymd, och dess kvalitet är lätt, rörlig och oregelbunden, kall och torr. Vata ansvarar för all rörelse i kroppen, tarmarnas rörelser likväl som nervimpulser och muskelrörelser. Vata är mycket lättpåverkad och ökar direkt av förändringar som resor, nya sinnesintryck och oregelbundna vanor. Hur mycket just du påverkas av resande beror förstås på hur din balans i kropp och sinne ser ut just nu. Om du i huvudsak är i balans, och om resan är kort och kanske till ett ställe där du redan varit kanske inte vata-påslaget blir så stort. Men om du redan har en vata-obalans och ger dig ut på en långresa till en för dig helt ny destination blir dess effekter förstås ännu kraftigare.

När vata är i obalans innebär det att du får ett överskott av vataenergi i kropp och sinne. Överskottet gör att du kan känna dig spänd, splittrad och nervös. Du kan få svårt att koncentrera dig, svårt att slappna av och kan drabbas av huvudvärk och/eller stelhet och värk i lederna. Även vatas torrhet ökar, du kan få torrare hud och drabbas av förstoppning. Det känner du säkert igen – att göra nummer två kan vara blott en dröm de första dagarna på resa. Däremot kan det ökade lufttillskottet från vata göra dig gasig i magen.

Om vi vill minska de negativa effekterna av att vara på resande fot bör vi alltså balansera vata, det vill säga tillföra motsatt kvalitet. Det kan till exempel handla om att skapa och hålla oss så mycket som möjligt till rutiner gällande sömn och mat, även när vi är på resande fot. Vi kan försöka hålla oss varma, undvika drag, och om möjligt minska på syn- och ljudintryck, kanske genom att sova med en sovmask under resan, och lyssna på lugn musik. Jag brukar lyssna på kundaliniyogamantran och det är ljuvligt! Här är några fler konkreta tips till hur du klarar resan bättre:

Oljemassage. Börja resdagen med en ayurvedisk oljemassage, abhyanga, du hittar en beskrivning på hur du gör en bit ner i det här blogginlägget. Att massera sig själv från topp till tå med varm sesamolja grundar och lugnar vata. Jag börjar de flesta dagarna med abhyanga, och det är ljuvligt på alla sätt! Det kanske låter som att det tar en evighet, men det räcker med tio minuter!

Andas dig grundad. Det finns flera andningsövningar som balanserar vata. Nadi shodana är en som jag verkligen tycker mycket om, med enormt lugn och grundande effekt. Gör den innan resan, under resan, efter resan – eller alla tre! Så här gör du:

Sitt i en bekväm position med sträckt rygg men ändå avslappnad. Slut ögonen och sätt tummen mot pekfingret på vänster hand. Ta några djupa och långa andetag, ända ner i magen. Täpp försiktigt igen höger näsborre med höger tumme och andas in, räkna hur många sekunder inandningen tar. Håll andan dubbelt så lång tid som inandningen tog. Täpp med ringfingret igen vänster näsborre och andas ut genom höger, dubbelt så lång tid som inandningen tog. Andas in genom höger näsborre, lika lång tid som första inandningen tog, håll dubbelt så länge, byt näsborre och andas ut genom vänster dubbelt så länge. Fortsätt i fem minuter. Efter sista utandningen, kom ner med höger hand, sätt tumme mot pekfinger och sitt en stund i det tillstånd som du har skapat.

Balansera med mat. Kosten har stor betydelse för hur doshorna balanseras och hur vi mår. ”Fel” sorts mat kan göra dig än mer stirrig och torr, medan rätt kost jämnar ut obalansen. När vi är på resa påverkas vi förstås mer än annars av kosten. Här är de bästa tipsen på kost att favorisera respektive undvika på resan eller åtminstone kring resdagarna:

Favorisera: Tung, oljig, söt, salt och sur mat, varm och tillagad, till exempel: nötter (utom jordnötter), mandlar, tillagade grönsaker som morot, sötpotatis, rödbeta, sparris, tomater, aubergine och squash. Mungbönor, basmatiris, frukt, bär, mjölkprodukter förutom yoghurt. Ghi, olivolja, färska kryddor och örter. Drick gärna varmt (uppkokat) vatten.

Undvik: Torr, krispig, lätt och kall mat, kryddig mat och bittra smaker, till exempel: Alkohol, kaffe, chips, bönor, linser, kikärtor, beska gröna blad som spenat och grönkål, all slags kål, havre, majs och bovete. All slags ost, utom färskost. Vitt socker. Iskalla drycker, kalla sallader. Se till att äta tillräckligt med mat, helst varm tillagad mat!

 

Jag mellanlandar just nu i München och har just slukat en vegetarisk sushi med kallt vatten till. Med detta vill jag säga: det är inte så enkelt att äta perfekt enligt sin dosha-obalans på en resa. Du kan inte alltid bestämma när och vad du ska äta. Precis som med allt annat i livet handlar det om att göra det som är bäst i varje given situation – utan dåligt samvete. En kall sushi på flygplatsen är (för mig) bättre än ingenting, och (för mig) bättre än alla korvar de annars har på menyn här i Tyskland. När jag är hemma igen i morgon får jag fortsätta att balansera mig med massage, varm tillagad mat och varm dryck. Vi siktar på stjärnorna, når trädtopparna, och är supernöjda med det! <3

Slutligen vill jag också säga ett par ord om resande. Vi människor behöver resa. ”För den som reser är världen vacker” heter en ny bok om resande, av Per J Andersson, och det stämmer. När vi reser och möter människor på andra platser så öppnar vi våra sinnen, förstår att världen är en fantastisk plats, lär känna människor som på ytan kanske är olika oss, men vi förstår också att vi människor överallt är mer lika än olika varandra. Men. Vi behöver resa hållbart och smart. Så snälla, ge mig en flygskatt att betala. Och se till att det går smidigt att åka långdistanståg mellan storstäderna i Europa.

Bon voyage!