Fredag igen – och dags för ett nytt Ayurveda-quiz! Den här gången handlar det lite om språk, lite om pranayama och lite om örter.

Maila mig svaren på dessa 6 frågorna så har du chansen att vinna en prenumeration på min 12-veckors mailkurs Börja din ayurvedaresa här (värde 350 kronor) med start 6 september! Jag lottar en vinnare bland alla inskickade korrekta svar.

Maila senast nu på söndag 28 juli. Jag lägger ut rätta svaren i kommentarsfältet här på måndag 29 juli.

Varmt lycka till!

Tia <3

 1. De ursprungliga texterna om ayurveda (och yoga) är nedtecknade på vers för tusentals år sedan i ett språk som inte används längre i vardagligt tal. Vilket språk är det?
 1. Hini
 2. Latin
 3. Sanskrit

2. Det finns en andningsövning där du sitter med tungan ihoprullad och ute genom munnen, och tittar i kors på nästippen när du andas in. Den är bra för att svalka systemet, dämpar stress och högt blodtryck. Vad heter den?

 1. Nadi shodana
 2. Sheetali pranayam
 3. Eldandningen

3. Ahimsa heter det första och viktigaste av de tio ”budorden” som vi hittar i den klassiska texten om yoga, Yoga Sutras av Patanjali, som även ayurveda erkänner. Men vad betyder ahimsa, och vad innebär det?

 1. Ahimsa betyder ”matsmältningen”, och handlar om vilka yogapositioner vi ska göra för att stimulera matsmältningen bäst.
 2. Ahimsa betyder ”icke-våld” och handlar om att det viktigaste vi kan göra är att inte tillfoga någon levande varelse skada, varken i ord, handling eller tanke.
 3. Ahimsa betyder ”flexibel som en katt” och beskriver hur vi kan uppnå en flexibilitet i kropp och sinne som leder till ett liv i harmoni.

4. Triphala heter en ayurvedisk ört vars främsta egenskap är att den balanserar matsmältningen, hjälper till att rena kroppen från toxiner och boostar tarmfloran. Vilka tre ingredienser ingår i triphala?

 1. Amalaki, vibhitaki och haritaki
 2. Ingefära, gurkmeja och spiskummin
 3. Brahmi, ashwaganda och shatavari

5. De tre doshorna har lite olika sömnbehov. Vilken av doshorna bör inte sova under dagen?

 1. Vata, som då får svårt att hålla sina rutiner kring sömnen.
 2. Pitta, som mår bättre av att sova lite mindre generellt.
 3. Kapha, eftersom det ökar kaphas lite tröga och tunga energier.

6. Abhyanga heter den härliga oljemassagen som vi rekommenderas göra innan duschen, läs mer om hur en sådan går till här. Den olja som främst rekommenderas till abhyanga är mognad sesamolja, men för en person som domineras av pitta, eller under pittasäsong som vi har just nu, kan det blir lite för varmt. Vilken olja rekommenderas då i stället, som är lite svalare i sin kvalitet?

 1. Senapsolja
 2. Olivolja
 3. Kokosolja