Foto: BT Studio.

Värmen är tillbaka – se till att du håller lagom temp! Här är en andningsteknik som svalkar din pitta under heta dagar. 5 minuter räcker!

 

När det är varmt ute behöver framför allt alla med pittaobalans och pitta som dominerande dosha svalka sig. Här är en andningsteknik som effektivt svalkar pitta och sänker tempen inombords.

Den enkla andningstekniken Sheetali pranayam funkar väldigt bra vid alltför mycket hetta i systemet och även vid överansträngning.

Sheetali pranayam är perfekt för att svalka pitta, motverka stress, högt blodtryck och också för att lindra feber. Den är lugnande för hela systemet.

Du kan göra den 5-10 minuter på morgonen, så att du går in i dagen sval och ostressad, eller på eftermiddagen när värmen känns alltför tryckande.

 

Sheetali pranayam

Sitt i Lätt meditationsställning eller på knä, vila händerna i knäet, tumme mot pekfinger. Kom in i ett långsamt, långt och djupt andetag, känn överkroppen expandera på varje inandning och sjunka tillbaka på varje utandning.

Stick ut tungan och rulla upp sidorna på den, så att den blir som en smal tub. Stick ut den ihoprullade tungan mellan läpparna.

Titta i kors mot nästippen. Andas in sakta genom tungan, låt det bli ett sörplande ljud. Fyll upp magen och hela överkroppen med andetaget.

Slut ögonen och håll andan inne så länge det känns bekvämt.

Andas sedan ut genom näsan, långsamt och mjukt.

Öppna ögonen, titta i kors mot näsan, stick ut tungan igen och fortsätt.

Om du inte kan rulla ihop tungan som en tub kan du dra bort läpparna från tänderna och andas in genom att suga in luften mellan tänderna.

5-10 minuter räcker som sagt för att svalka hela systemet inifrån.

Du som har pittaobalans eller pitta som dominerande dosha mår bäst av att de varmaste dagarna hålla dig i skuggan, äta sval, milt kryddad mat och gärna svalka dig med ett dopp eller två. Läs mer på länkarna här nedan hur du bäst balanserar pitta. 

Ha en ljuvlig dag!
Tia <3

Relaterad läsning: