Squashbiffar med sötpotatisklyftor.

Squashbiffar med sötpotatisklyftor.

Vilken underbar krydda dill är! Särskilt i de här squashbiffarna kommer dillsmaken fram enormt fint, med liten konkurrens av andra smaker. Biffarna funkar dessutom för alla doshorna.

De här squashbiffarna är en favorit i hela familjen. Du kan äta dem som vi gjorde häromdagen, med stekt sötpotatis i klyftor till, eller med kokt basmatiris. Och du kan servera dem med en avokadoröra, som i det här inlägget, eller med gräddfil med mängder av hackade örter i. Alldeles oavsett är biffarna ljuvligt goda i all sin enkelhet.
Squash balanserar vata och pitta och är neutralt för kapha. Dill är precis som spiskummin balanserande för vata och kapha, och neutralt för pitta. Ingrunden passar biffarna alla doshor, med lite justeringar. Om du har pittaobalans kan du hoppa över vitlöken. En person med kaphaobalans kan istället skippa gräddfilsåsen, bara ta lite avokadoröra och äta ris till biffarna.

Squashbiffar, 2 portioner
1 stor eller två små squash
1 msk psylliumfröskal (husk)
1/2 dl rismjöl
1 dl dill
1/2 vitlöksklyfta
1/2 tsk spiskummin
Salt
Ghi
Till servering: Stekta sötpotatisklyftor eller ris, avokadosås eller gräddfilssås.

Gör så här: Riv squash grovt, lägg i en sil eller på en snedställd tallrik 30 minuter så att överskottsvätskan rinner av. Krama sedan ur resten av vätskan med händerna och lägg i en bunke. Blanda ner psylliumfröskal och rismjöl, dill, salt och riven vitlök, blanda ordentligt tills det blir en lite våt smet.
Forma till cirka 5-6 biffar, 1/2-1 cm tjocka. Lägg biffarna att vila ett par minuter på skärbräda eller tallrik. Stek sedan på medelvärme i ghi i några minuter, så att de tar färg, på varje sida.

Mumsig måltid önskar jag dig!
Tia 💛