Jag tar hand om mig själv och boostar immunförsvaret allt jag kan, men förkylningen vill inte ge med sig, Återigen får jag anledning att lova mig själv att träna på det svåra konsttycket BALANS.
Citron och ingefära med salt och peppar (se receptet här) har varit min följeslagare de senaste två dagarna. Jag har ställt in alla (roliga) saker (en yogaklass i måndags och en middag med kära vänner igår). Jag har jobbat hemifrån efter lunch tisdag och onsdag och tagit det lugnt, jag har vilat och sovit. Men förkylningen är kvar. Den har inte blivit allvarlig och däckat mig, men den har inte heller gett med sig. Den kommer med en påminnelse om att det viktigaste i mitt liv är att lära mig BALANS.
Mitt största problem är att jag tycker för mycket om att jobba, att hitta på och göra nya saker. De senaste åren har jag kombinerat mitt jobb på deltid som publisher för Mer Smak på Coop med att på deltid skriva böcker och gå utbildningar inom yoga och ayurveda. Det har varit underbara år. Att skriva böcker är helt fantastiskt roligt, och att få sprida det som för mig är det mest hälsosamma, kloka och kärleksfulla sättet att leva, yogan och ayurvedans väg, känns så oerhört meningsfullt och fint. Vi människor i västvärlden har aldrig tidigare haft ett så skriande behov av dessa två kloka läror, som båda bottnar i en kärlek till oss själva och varandra.
Men ibland blir det liksom för mycket. Hela förra året var liksom för mycket. Det finns helt enkelt för mycket roligt att göra. De två vardagar som jag hade tänkt vika åt mitt jobb utanför Mer Smak blev tre, och sedan fyra … Plötsligt fanns det ingen dag i veckan då jag vilade.
I julas tog jag semester för att skriva min nya bok (om ayurveda och yoga, kommer i slutet av september). Och så ökade jag takten med skrivandet på den här bloggen – och DET blev så himla roligt! Ni läsare har ju snabbt blivit flera tusen i veckan, och jag är helt överväldigad och lycklig över ert intresse för hälsa i allmänhet och ayurveda i synnerhet.
Men det är allt detta jag betalar för nu. Vata har varit ur balans alltför länge, påverkats av kylan och blåsten, immunförsvaret har blivit nersatt och min kropp mottaglig för alla baciller som hostas och nyses upp runt omkring mig. Jag har fått en liten reminder, en touch av obalansen som säger:
Glöm inte: Vila mer. Roa dig mer. Jobba mindre.
Tack för påminnelsen. Åter till balans. Mer promenader. Mer slappa kvällar och helger. Mindre inbokat. Mindre jobb.
Så nu ska jag stänga av datorn, koka en (till) kopp te och läsa en bok. Eller bara stirra upp i taket. Det blir fint det med.
… men innan jag slutar vill jag bara visa det här fantastiska bilden. Ser du de små groddarna som kommer där på ett par ställen i bilden? Mitt i vintern går det att driva upp helt underbart goda och nyttiga ärtskott hemma på diskbänken. Jag lade dessa på jord för bara några dagar sedan och de växer redan. Växtkraften är magisk!
Att odla ärtskott inomhus är superenkelt: täck botten på en bricka, gammal plåt eller låg, stor bunke med ett par centimeter jord. Strö ut gula torkade ekologiska ärtor över jorden. Tryck till lite. Håll fuktigt, kanske med hjälp av en sprayflaska. Låt stå ljust. Skörda när de är 5-6 cm långa och låt växa upp igen. Går att skörda i två-tre omgångar.
Lycka till med ärtskotten (och balansen, förstås 🙂 )!
All kärlek till dig,
Tia
”Vi människor i västvärlden har aldrig tidigare haft ett så skriande behov av dessa två kloka läror, som båda bottnar i en kärlek till oss själva och varandra.”
Ja, vi människor i västvärlden och i synnerhet våra förfäder, har byggt upp det fina, fungerande samhället vi har (med allt vad det innebär) av vilket vi skördar frukterna än i dag. Att hårt arbete lönar sig, samt att prestera utåt, det har vi fått med oss och speciellt den äldre generationen märker jag. Då har annat fått stå åt sidan litegrann, som andlighet och självkärlek.
Samtidigt så har vi det här väl uppbyggda samhället i dag som så många andra också kan ta del av, det är ju inte så att vi inte delar med oss av vår kunskap på vårt sätt. 🙂 Jag tror det är naturligt att det blir så här, inte enbart av ondo alltså hur vi i västvärlden har levt och lever, anser jag. Mindre belevade länder har prioriterat annat, eller haft helt andra resurser, och kan i dag å sin sida dela med sig av sin alldeles egna kunskap och visdom åt oss, fast på ett annat sätt.
Ge och ta – det funkar fint, tycker jag! Så vill jag se på världen. 🙂
Mvh Mallan
PS: Jag är helt borta när det gäller ärtskotten… menar du att det är det gröna på ärtorna (som ska bli 5-6 cm långa) som du skördar? Vad gör du med dem? Eller har jag missförstått?
8-l
Mvh Mallan, en novis
Hej Mallan, jag tycker det vore fint med samhällen där andliga och materiella värderingar gick hand i hand, men tills vi når dit är det ju toppen att vi kan influera varandra. 🙂
När det gäller ärtskotten. Det gröna på bilden blir som sagt 5-6 långt och får blad, en liten stjälk per ärta. Supergott oxh hälsosamt!