Kundaliniyoga på Bara Yoga och Atmajyoti, söndagen den 7 maj

Uppvärmande kriya: Creating self-love

Kriya: The womens set

Meditation: Bountiful, Beautiful, Blissful (händerna på varandra på hjärtat, sjung med i Siri Sadana Kaurs version av låten, finns på Spotify, känn kärleken).

Musik: Under passet spelade jag också (alla finns på Spotify):

In dreams med Jai-Jagdeesh

I am the light of the soul med Gurudas Kaur

Bountiful, Beautiful, Blissful med Jai Kartar

I Am med Guru Singh och Seal

 

”There is no way to peace. Peace is the way”.

Mahatma Gandhi har sagt många kloka saker, bland annat citatet ovan. Det är ju så sant. Vi behöver inte fundera på hur vi ska uppnå världsfred – vi behöver börja vara fredliga. Så enkelt – och svårt – är det.

Det är svårt eftersom det lägger ansvaret för världsfred i våra knän. Och för att det ÄR svårt att bibehålla ett fredligt förhållningssätt, vi är inte uppfostrade så. När bilisten bakom tutar på dig en stressig morgon, när barnen ligger på golvet i mataffären och skriker under hell hour, eller när någon med en ännu sämre dag vräker sin frustration över dig. Det är då vi får försöka koppla upp oss mot vår inre Gandhi. Att behålla sinnesfriden även i pressade situationer är en konst vi behöver träna oss i. Och träningen består i att väcka vår självkärlek.

Det fredliga grundar sig nämligen i självkärlek. Ahimsa (icke-våld i tanke, ord och handling), yogafilosofins första ”budord”, gäller i högsta grad även dig själv. Att inte skada dig själv, varken i tanke (lyssna på dina tankar om dig själv under en dag – är de kärleksfulla eller dömande?), ord (lyssna på vad du säger om dig själv …) och handling (se dina handlingar – agerar du mot dig själv som du skulle för en älskad?). Den kärlek som du ger dig själv är den kärlek du sedan förmår att ge ut.

Om du inte fyller dig själv med självkärlek kan du inte fatta beslut grundade i kärlek. Du kan inte agera utifrån kärlek. Med andra ord KAN du inte till fullo agera fredligt om du inte älskar dig själv.

Så. Odla kärleken till dig själv. Den finns inom dig hela tiden, du behöver bara ge dig tid och närvaro att känna den. Känn vad skön den där känslan i hjärtat är, värmen, tryggheten, glädjen. Det här passet som vi gjorde i går, de här underbara låtarna, hjälper dig att hitta in i hjärtat.

Om du inte förmår älska dig själv för din skull så gör det för världens skull. För världsfreden.

Varmt lycka till med din självkärlek,

Tia