Billigt, gott och näringsrikt – ta med en ayurvedisk termosgryta med mungbönor till lunch på måndag, i stället för den tråkiga och inte så hälsosamma matlådan.  

På måndag börjar jag mitt kontorsjobb igen, där jag jobbar tre dagar per vecka, och i vanlig ordning kommer jag att ha med mig min stora gröna termos till lunchen, fylld med färsk, varm och god mungbönsgryta. Det finns nästan inget smartare än att ta med termosgryta till lunch, om du frågar mig.

Dels är det supergott.

Dels är det billigt jämfört med de runt 100 kronor som det nu kostar att äta ute. Termosgrytan kostar max 20 kronor och är dessutom nyttigare än den mat du får på de flesta restauranger.

Men framför allt är det en den perfekta lösningen på ayurvedans utmaning att maten helst ska vara färsklagad. Enligt ayurveda ska vi alltså helst inte äta rester, och framför allt inte uppvärmda rester (och förstås inte i mikro). Detta för att vi i så stor utsträckning som möjligt ska ta tillvara på råvarornas näring. Från att vi börjar bereda råvarorna förlorar de nämligen i näring. Ju längre sedan maten tillagades – desto mindre näring finns det kvar i den.

Tanken med termosgrytan är att maten kokar klart i termosen under de timmar cirka 4 timmar som går från att du förbereder grytan på morgonen tills att du äter den när du blir hungrig kring lunch. Den är alltså helt färsk och nytillagad där i termosen – helt enligt ayurvedas rekommendationer.

Det finns lite olika varianter på termosgryta, men jag gillar kryddningen i kitchari, så jag brukar göra den. Du hittar recept på både kitchari och termosvarianten av den nedan.

Några ord om mungbönsgrytan kitchari, som är en riktig favorit. Kitchari är en närande och lättsmält maträtt med basmatiris, mungbönor, grönsaker och kryddor, även kallad ”Gudarnas mat”. Kitchari balanserar alla tre doshorna vata, pitta och kapha, och är så snäll mot matsmältningssystemet att du kan äta den som en detox under en period, 7-10 dagar. Jag som verkligen inte tycker om att vara hungrig (typiskt pitta) brukar göra en kitchari-detox per år. Då äter jag enbart kitchari, varierar grönsakerna, bara. Det funkar superbra, smakar supergott och jag slipper vara hungrig.

Allra skonsammast för matsmältningen är att använda mungdal, alltså skalade och delade mungbönor. De kan vara lite knepiga att få tag på i vanliga butiker, om det kniper och om du inte har några större problem med matsmältningen kan du använda vanliga gröna mungbönor. Om du vill göra en detox med kitchari är det bästa att använda mungdal, mungbönslinser, just eftersom det är så lättsmält.

Båda recepten här nedan är inspirerade av recept i Ruthi Offenbach Ljungsbergs fina kokbok Ayurvedisk vegetarisk kokbok – ät enligt din kroppstyp.

Kitchari, mungbönsgryta

1 portion

Så här gör du:

  • Blötlägg mungbönor och basmatiris i hett vatten över natten, 8-10 timmar, eller minst 30 minuter om du använder mungbönslinser. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj ordentligt några gånger.
  • Fräs senapsfrön, hing och spiskumminfrön någon minut i ghi i en kastrull.
  • Tillsätt bönorna och riset, fräs eventuellt någon minut till.
  • Häll på vattnet, låt koka upp och sedan småkoka på låg temp i 20 minuter. Om du använder mungbönslinser häller du i även grönsaker och kryddor här, och hoppar över de två kommande stegen.
  • Om du använder oskalade och odelade mungbönor: tillsätt sedan grönsaker, rör om. Koka upp igen och låt småkoka ytterligare 20 minuter.
  • Tillsätt sedan de malda kryddorna: koriander, spiskummin, ingefära, gurkmeja.
  • Rör om och smaka av med salt.
  • Servera gärna med färsk koriander och pressa lite citronjuice över.

För att göra termosgryta av kitcharin, öka mängden vatten till 5 dl. Efter att grytan har kokat i 15 minuter, tillsätt både kryddor och finhackade grönsaker. Koka upp och häll den kokande grytan i en mattermos. Det är viktigt att den kokar när du häller den i termosen. Efter 4 timmar är termosgrytan färdig att ätas.

Smaklig lunch!

Tia

PS: Du hittar de flesta kryddorna i min webbutik!