Photo by Soroush Karimi on Unsplash.

Photo by Soroush Karimi on Unsplash.

Kan ögon som hamnat på åldersdekis bli bättre av ögonyoga? Nej, säger min optiker. Ja, säger jag, som efter en dryg månads träning inte ens längre vet var terminalglasögonen är. Innan ögonrörelserna  behövde jag dem vid all skärmtid och läsning. Här är de enkla rörelserna som skärpt min syn.

 

De allra bästa rekommendationerna är de som bottnar i egen erfarenhet. Och det här kan jag rekommendera av hela mitt hjärta. Det här superenkla och korta (cirka fem minuter) ögonyogapasset har förbättrat min syn enormt. Jag är faktiskt helt tagen av effekten.

Min syn har gradvis försämrats under flera år, så som den ofta gör med åldern. Båda mina föräldrar har/hade glasögon och även min äldre bror. Det var en fråga om när snarare än om. Och till slut räckte armarna inte till längre, och inte skrivbordet på jobbet heller, och när det jag skulle läsa kom för nära ögonen blev texterna alltmer suddiga.

Så jag gick till optikern för åtta månader sedan, och skaffade så kallade terminalglasögon. Det var en riktig lättnad att kunna se på datorskärmen igen, utan att kisa och fösa skärmen så långt bort som möjligt på bordet, och helt ljuvligt att med lätthet kunna läsa böcker igen.

Allt var frid och fröjd tills jag alldeles nyligen upptäckte att jag såg sämre igen, bara sex månader efter att jag hade fått glasögonen. Jag märkte det först när jag låg hemma och läste en bok. Plötsligt var texten liksom inte skarp längre, om jag inte tittade längst ner i kanten på mina lätt progressiva glasögon. Och för att se ordentligt med glasögonen på skärmen var jag tvungen att lyfta hakan och kika genom den nedersta delen av glasögonen.

Så jag travade iväg till optikern igen (det är ju hopplöst att inte kunna se ordentligt när det enda jag gör hela dagarna är att läsa och skriva). Optikern kollade min syn och konstaterade att jag egentligen inte hade fått sämre syn, men slöare lins. Den hade liksom blivit slappare, och därför såg jag sämre. Jag skulle kunna få nya glasögon, med lite bättre skärpa, men det skulle kanske bli alltför skarpt till en början.

Jag tvekade. Ungefär samtidigt hade jag nämligen läst om ayurvedisk ögonyoga i Maivor Stigengreens utmärkta bok Skapa din hälsa med ayurveda. Jag hade också provat att göra rörelserna i ett par dagar, och de var verkligen enkla, de var sköna, och de tog ingen tid alls. Så jag frågade optikern: ”Går det att träna upp linsen med ögonrörelser”. Svaret var tydligt. Nej. Det gick inte.

Jag var fortfarande tveksam och bestämde mig för att köra ögonyogan ett tag innan jag köpte nya glasögon. Det är jag enormt glad för nu, eftersom jag inte bara ser lika bra som med glasögonen igen, utan bättre än innan jag fick dem! Jag läser numera med lätthet böcker utan glasögon, och jobbar hela dagar framför datorn utan att behöva glasögonen. Bara om jag är väldigt trött behöver jag använda dem, eller om texten är extremt liten. Det är en revolution.

Och det bästa av allt är att ögonyogan är så busenkel, tar så kort tid och kan göras till exempel i sängen innan du somnar på kvällen, eller när du nyss vaknat.

Här är hela programmet så som jag har gjort det:

  1. Titta så långt upp du kan och sedan så långt ner du kan. Rör med mjukhet ögonen upp och ner fem gånger. Slut ögonen, gnugga handflatorna mot varandra, lägg dem över ögonen och låt ögonen vila fem andetag.
  2. Titta så långt åt höger du kan, rör sedan ögonen så långt åt vänster du kan. Rör med mjukhet ögonen vänster och höger fem gånger. Slut ögonen, gnugga handflatorna mot varandra, lägg dem över ögonen och låt ögonen vila fem andetag.
  3. Titta så långt upp åt vänster du kan, rör sedan ögonen diagonalt ner så långt till höger du kan. Rör med mjukhet ögonen diagonalt upp och ner fem gånger. Vila ögonen som ovan.
  4. Titta så långt upp åt höger du kan, rör sedan ögonen diagonalt ner så långt till vänster du kan. Rör med mjukhet ögonen diagonalt upp och ner fem gånger. Vila ögonen som ovan.
  5. Titta ut i vänster ögonvrå, rör sedan ögonen i överkant av ögat ända till höger ögonvrå och tillbaka. Rör med mjukhet ögonen fram och tillbaka i ögats övre kant, fem gånger. Vila ögonen som ovan.
  6. Titta ut i vänster ögonvrå, rör sedan ögonen i underkant av ögat ända till höger ögonvrå och tillbaka. Rör med mjukhet ögonen fram och tillbaka i ögats undre kant, fem gånger. Vila ögonen som ovan.

 

Jag har sett andra liknande program där rörelserna kombineras med andning (andas in åt ena hållet, ut åt andra) och även med fler upprepningar än fem, men det här har som sagt funkat för mig.

Prova dig fram, ägna en stund åt detta varje dag och ge inte upp. Det kanske bara är lite träning som behövs även för dina ögon!

 

Varmt lycka till,

Tia