Fart, fläkt och action i all ära. Mest gynnsamt för vår hälsa är det att oftare bejaka det långsamma. Så här skapar du lugn och harmoni med ayurveda!

 

Jag har alltid varit aktiv. Driv har varit en av mina starkaste kvaliteter, och jag har ofta fått höra hur fantastisk jag är på att få saker gjorda. Pitta som jag är (i kombination med mycket vata) har prestation stått högt på min duktighetslista. Det kontemplativa tillstånd som förordas inom yoga och ayurevda som det allra mest hälsosamma har varit en utmaning för mig att uppnå.

Jag har älskat att ha mycket att göra och blivit orolig när tillvaron saktar ner – i alla fall om jag inte har hållit uppe min yoga- och meditationspraktik. När jag har fördjupat mig i ayurveda har jag förstått att detta rastlösa mentala tillstånd kallas för rajas. När jag läser om rajas (se nedan) och dess symptom känner jag igen mig i mycket, även om jag framför allt på senare år utvecklat allt mer av det sattviska.

De flesta av oss befinner oss mer eller mindre konstant i rajas, hela vårt samhälle stödjer ju den energin, och i längden gör det oss utmattade. Det gör det svårt för oss att komma i kontakt med vår kärna, vår själ och innersta önskningar när vi befinner oss i ständig rastlös rörelse, och det i sig gör oss till slut olyckliga.

Därför är det så viktigt att bli medveten om de här energierna, hur de utvecklas och påverkar oss – och hur vi kan påverka dem. Det är egentligen ingen rocket science, som vanligt handlar det om att sakta ner (men inte för mycket så det blir tamas) och vända oss inåt. Det är där vi hittar de här ljuvligt mjuka tillståndet av tillfredsställelse, lugn och harmoni, som vi behöver som balans till det aktiva och utåtriktade. Vi kan ju inte uppnå det på något långvarigt sätt utanför oss själva, som vi kan luras att tro. Men när vi hittar det inom oss kan inget ta dem ifrån oss, så länge vi vårdar och håller balansen.

Jag tycker att det är fantastiskt och vackert att vi har denna kapacitet inom oss. Den bara väntar på att bli upptäckt. I de yogiska och ayurvediska systemen för att förstå och förklara oss människor finns alltså förutom indelningen av doshorna vata, pitta och kapha också de mentala energierna sattva (ljus och klarhet), rajas (rörelse och förändring) och tamas (tröghet och mörker). Dessa energier har olika kvaliteter, och beroende på hur vi lever och agerar utvecklar vi de olika kvaliteterna hos oss själva.

Sattva, rajas och tamas styr förändring och rörelse överallt, så även i sinnet, och alla tre är nödvändiga för oss. Sattva, rajas och tamas uppträder precis som doshorna alltid tillsammans, och kompletterar dem. De bestämmer vår mentala och andliga status. Både yoga och ayurveda betonar vikten av att utveckla våra gunas. Eftersom sinnet är starkare än fysisk materia kan vi vara i mental balans även om vår fysiska kropp är sjuk.

Sattva är den grundläggande energin, sattva är ljus, ren och klar, sanning, klarhet och belåtenhet, harmoni. Ett grundtillstånd där vi är nära vår kärna, det som verkligen är vi. Vår själ. Rajas ökar rörligheten i sinnet, medan tamas saktar ner den. Om vi får mycket rajas blir vi rastlösa, splittrade och oroliga. Får vi för mycket tamas blir vi tunga, tröga och nedstämda.

 

Sattva

Står för medvetande och renhet, intelligens, dygd och godhet, skapar harmoni och balans. Sattva är lätt, ljust, framåtskridande och uppbyggande. Sattva för med sig uppvaknande av själen. Sattva kommer med långsiktig lycka och tillfredsställdhet, och är den kraft av kärlek som förenar allt.

 

Rajas

En drivkraft som skapar förändring, aktivitet och turbulens, men också vila men också tar saker ur balans. Passion, kreativitet och förändring är rajas kvaliteter. Rajas har en utåtgående rörelse och orsakar fragmentering. På kort sikt kan rajas komma med njutning men eftersom rajas till sin natur är så obalanserad så övergår njutningen snart i motsatsen.

 

Tamas

En grövre, kvarhållande kraft som kommer med vila, men också med svaghet, mörker och tröghet, fungerar som jordens dragningskraft som håller saker och ting på plats i sina begränsade former. Tamas har en nedåtgående kraft och leder till nedbrytning. Tamas orsakar okunskap och gynnar okänslighet, sömn och minskad medvetenhet.  

 

Sattvisk livsstil gynnar ojas

Precis som med doshorna är en harmonisk balans mellan de tre  kvaliteterna, eller gunas som de också kallas, en nyckel till mental hälsa. När sinnet är i balans ser vi situationer klart och accepterar saker som de är, samtidigt som vi kan initiera och motsätta oss förändring när det är passande. 

Ayurveda vill dock att vi utvecklar sattva eftersom det är när den kvaliteten dominerar som läkning och helande sker i kropp och sinne. En sattvisk livsstil gynnar också bildandet av ayurvedas livselixir ojas, läs mer om ojas här.

Vi kan se på de mentala energiernas påverkan av varandra som en vacker dans. Genom att stärka den sattviska energin lugnar vi rajas och skapar tillfredsställelse och harmoni i sinnet. Tamas behöver rajas rörelse för att lyfta sig ur stagnation och mörker och röra sig mot den sattviska harmonin. Vi påverkar dessa tre kvaliteter med allt vi gör och även via vår kost. Genom att lära känna de tre gunas kvaliteter, känna igen dessa i dina egna mönster, och hur du kan påverka dem genom livsstilsval kan du gradvis och medvetet börja röra dig mot ett mer harmoniskt och lugnt sinne. Kom ihåg att inte döma dig själv i den här resan.

Lägg märke till kvaliteterna hos dig själv med kärlek, och ha med dig den kärleken när du sedan agerar för att öka sattva.  

 

 

TECKEN PÅ ETT SATTVISKT SINNELAG Det kan ta tid att utveckla ett sattviskt sinnelag. Vi är vana vid och vill gärna att allt går snabbt, men det stjälper snarare än hjälper oss när det handlar om att utveckla oss själva (både vad gäller kropp och sinne). Men det är väl värt all ansträngning. När vi är i ett sattviskt tillstånd är vi i en skön, varm, mjuk harmoni. Det är så behagligt och stabilt. Vi påverkas inte särskilt mycket av drama omkring oss.

Här är några tecken på att ett sattviskt sinnelag:

-God förmåga till koncentration, men också till att lugnt skifta fokus

-God självkänsla

-God, djup och lugn sömn

-Hälsosam matlust

-Energi som håller utan dippar

-Känslomässig stabilitet  

 

MAT SOM UTVECKLAR SATTVA Färsk och gärna närodlad, ekologisk mat i säsong, kärleksfullt tillredd, enkel och närande (läs mitt inlägg här om kitchari, som är ett typexempel på denna typ av kost). Fullkorn, nötter och frön, bönor och linser, färsk frukt och färska grönsaker är exempel på sattviska livsmedel.

 

LIVSSTIL SOM UTVECKLAR SATTVA

Allt som är kontemplativt och hälsosamt, så som meditation, matlagning, trädgårdsarbete, att skapa och handarbeta, vandra. Att ge gåvor är sattviskt, liksom att volontärarbeta.

 

TECKEN PÅ ETT RAJASISKT SINNELAG Det är underbart med fart och fläkt i sitt liv, att det händer mycket och att få mycket gjort, men det kan verkligen bli för mycket av det goda. Alltför mycket av de rajasiska kvaliteterna kan göra dig utmattad.

Om du har haft för mycket runt dig ett tag kanske du känner igen de här symptomen:

-Svårigheter att somna, eller vaknar i gryningen

-Rusande tankar

-Svårigheter att stilla kroppen

-En tendens att jobba för mycket

-Sug efter kryddstark mat, alkohol och andra stimulantia

 

MAT SOM LUGNAR RAJAS

Mat som ökar rajas i sinnet är kryddstark, sur, salt, värmande och stimulerande. Mat som lugnar rajas är naturligt söt (obs, alltså ej vitt socker), färsk och lugnande för kropp och sinne. Färska örter, frukter och färsk juice och rotsaker lugnar rajas.

 

LIVSSTIL SOM LUGNAR RAJAS Att jobba för mycket ökar rajas, liksom att resa för mycket och ha för mycket sex. För att lugna rajas kan vi unna oss fri tid, tillbringa tid i naturen, meditera, utöva lugn yoga, simma. Att umgås med nära och kära lugnar rajas, liksom att volontärarbeta.

 

TECKEN PÅ ETT TAMASISKT SINNELAG

Vi behöver alla sakta ner och vila ibland, men alltför mycket av den tunga, tröga tamasiska energin kan göra oss nedstämda och inaktiva. Vi kan ha svårt att komma till skott med saker och att se det positiva i saker. Tamas behöver rajas aktivitet för att kunna komma i balans. Om du har för mycket tamas känner du igen dig i det här:

-Känslor av hopplöshet

-Hjärndimma

-Du sover alltför mycket och känner dig ändå trött

-Endera tappar du aptiten eller så har du sug efter stekt eller processad mat

 

MAT SOM STIMULERAR TAMAS Gammal mat, mikrovågsvärmd mat, konserverad och fryst mat, friterad, oljig och tung mat ökar allt tamas, liksom överkokt mat, tillsatser och konstgjorda smak- och färgämnen. För att minska tamas är det bra att äta färsk, lätt och vegetarisk mat.

 

AKTIVITETER SOM STIMULERAR TAMAS Att ofta titta på tv ökar tamas, särskilt att titta på våldsamheter, liksom att konstant skrolla igenom sociala medier, sova på dagtid och att ofta överäta. Kom ihåg att det är när vi alltsomoftast gör dessa saker som vi ökar tamas.

 

Att då och då äta en tung middag, hänga på FB eller kolla en spännande film hör till balansen. Aktiviteter som minskar tamas är allt som är upplyftande för kropp och sinne, så som att dansa och sjunga, utöva yoga, läsa inspirerande och gärna andliga litteratur och att spendera tid utomhus.

Vad gör du redan idag som utvecklar din sattviska energi?

Och vad gör du för att komma tillbaka dit när du dragits med alltför mycket med rajas? Kommentera gärna <3

Kärlek,

Tia  

 

 

Relaterad läsning:

https://tiajumbe.com/blogg/minska-stressen-utifran-din-dosha/
https://tiajumbe.com/blogg/stressfri-dag-pa-15-minuter/
https://tiajumbe.com/blogg/sa-transformerar-du-dina-negativa-kanslor/