I stället för att reta dig på din kärlekspartner och hur olik hen är dig – använd din kunskap om doshorna och se din partners olikhet som den gåva det är! Så här kan din relation förbättras med ayurveda.
När vi lär känna de tre doshorna vata, pitta och kapha kan vi också börja lära känna vår omgivning på nytt. Vi kan se hur de olika doshorna influerar både oss själva och de vi lever nära. I stället för att som vi ibland gör irritera oss på varandras olikheter kan vi se dem som det de är – olikheter som kommer med olika gåvor.
Det lustiga är att vi så ofta dras till vår motsats. Jag vet inte hur många av mina pitta- och vata-vänner som har kapha-partners, till exempel, och tvärtom. Och jag har haft så många klienter (pitta och vata) som berättar att deras kärlek därhemma tycker att de ska ”lugna ner sig”. Ofta suckar klienterna lite och tycker att det är jobbigt med en partner som är lite långsammare, som inte vill hitta på lika mycket som dem, och inte orkar vara lika aktiv. I själva verket borde de lyssna på sina kära. De flesta som kommer till mig i konsultation skulle faktiskt må bättre av att sakta ner och tillåta sig att vila mer. Jobba mindre, stressa mindre, återhämta sig och roa sig mer. Det är ju oftast inte de stabila kapha som kommer ur balans – det är de rörliga vata och intensiva pitta.
Men visst finns det områden där även kapha kan inspireras av vata och pitta för att må som allra bäst livet och vara en härlig kärlekspartner. När det gäller kapha är det snarare slöhet som kan ställa till det i relationer. Hen vill ”aldrig hitta på något”, sover för länge, orkar inte med aktiviteter eller träning. En person som har mycket kapha i sig behöver omväxling, stimulans och träning helst varje dag, något som oftast inte är något problem alls att få med sin pitta-kärlek på. En stark kapha bör absolut vakna senast klockan 6 på morgonen för att inte stagnera.
Att känna sina egna och sin kärleks svagheter och tillsammans göra det vi kan för att motverka de negativa tendenserna är en smart strategi för att bygga en långvarig och kärleksfull relation.
En person som är en stark vata kan tendera att oroa sig mycket, vilket förstås kan gå ut över en relation. För att undvika alltför mycket funderingar, oro och ångest är det viktigt för vata att vila ordentligt, meditera och att ge sig själv massage med sesamolja, abhyanga.
En person som är mycket pitta har en tendens att bli obalanserad och irriterad när hen är hungrig, vilket förstås är jobbigt när man lever i en relation. Det kan vara bra att veta att en stark pitta behöver äta tre gånger om dagen, det största målet kring 12-tiden på dagen, för att bibehålla ett jämt humör.
Det här är bara ett par exempel på hur doshorna påverkar oss och hur vi agerar. När du hädanefter läser om doshorna, relatera inte enbart till dig själv. Applicera kunskapen på dina nära och kära, även barn och vänner. Se hur de stämmer, och upptäck hur din relation till dessa människor förändras när du plötsligt förstår dem bättre, utifrån deras dosha, och kan visa dem större förståelse och kärlek. Kanske kan du till och med ta till dig av och utveckla några av deras starka och goda kvaliteter. Fint, va?
Kärlek till er alla!
Tia<3
PS: Glöm inte att följa Ayurvediskt – Tia Jumbe på Facebook och profilen med samma namn på Instagram. Då missar du inga av mina inlägg. <3