Negativa känslor som vi inte tillåter oss att uppleva tär på vår kropp ända ner på cellnivå. Så här transformerar du negativa känslor innan de gör skada!

 

Negativa känslor kan skada både oss själva och andra.

De skadar andra om vi agerar ut våra känslor mot dem.

De skadar oss själva om vi håller dem inne.

De stresshormoner som de negativa känslorna ger upphov till i kroppen skakar obalans och nedsatt funktion ända ner på cellnivå i kroppen.

Det vi behöver göra är i stället att transformera känslan: uppleva känslan – och sedan släppa den. Det kanske inte låter så enkelt, men är inte svårt. Vi behöver bara vara beredda att känna känslan och att tillåta oss att släppa den. 

Jag upplever att en del klienter har ett motstånd mot att släppa negativa känslor, som oförätter av olika slag, när andra har sårat dem. Att släppa ilskan eller besvikelsen kan kännas som att ge den andre rätt, som att säga att det inte var fel det hen gjorde. Men att släppa negativa känslor är inte detsamma som att säga att det negativa är korrekt.

Vi kan fortfarande ha kvar gränsen gentemot den/det som skadat oss. det som skett är fortfarande fel och vi kanske behöver fortsätta skydda oss mot det. I stället för att låta även de negativa känslorna skada oss så släpper vi taget om dem – men gränsen gentemot det som orsakade känslorna är kvar. 

Det finns ett så talande talesätt angående det här att bära på negativa känslor efter att någon gjort oss illa, det lyder ungefär så här:

”Att bära på agg gentemot någon är som att dricka gift och hoppas att vår fiende dör”.

 

 

Så här transformerar du!

Här kommer en lika enkel som effektiv övning för att känna känslan när den dyker upp – och sedan släppa taget om den:

När känslan kommer (ilska, sorg, frustration, besvikelse eller liknande): Slut ögonen, ta långt, djupt andetag, tillåt dig att känna känslan helt och fullt, andas sedan ut och tänk att du andas ut känslan.

Det är viktigt att du känner känslan precis så som den är innan du släpper ut den. Andas in i den, känn den helt och fullt – släpp sedan ut den tillsammans med andetaget.

Övningen kan göras i stunden eller för att hantera gammalt som lagrats i kroppen. Om du vill befria gamla negativa känslor i kroppen kan du göra denna övning under en längre period, till exempel 10 minuter eller 10 gånger varje kväll i sängen innan du lägger dig, under 90 dagar.

Då sluter du bara ögonen, letar upp en negativ känsla inifrån (ofta ligger de där direkt under ytan och bubblar) och följer sedan beskrivningen här ovanför.

 

Övningen är som sagt enkel, men låt dig inte luras av det. Den är SÅ effektiv!

 

All kärlek och ta hand om DIG <3

Tia