Fnasar och kliar det? Vinterns kyla och torra luft kan vara en riktig utmaning för huden. Här är mina bästa tips till hur du får ordning på din vintertorra hud.

 

Det är viktigt att vi tar hand om vår hud, vårt allra största organ och vårt första skydd mot angrepp av bakterier och virus. Vintern brukade vara ett elände för min hud. Läpparna brukade fnasa, det brukade klia på ryggen, för att inte tala om smalbenen. Det hände faktiskt att jag kliade sönder dem. Jag är så tacksam att jag inte har dessa problem alls längre. Därför blir mina första två tips för att komma tillrätta med torr hud de metoder som jag själv använder mig av (förstås hämtade från ayurvedan) för att slippa torrskinn:

1. Balansera den torra, kalla vintern genom att tillföra motsatt kvalitet.

Inom ayurvedan är nyckelordet att balansera med motsatt kvalitet, och vi behöver alltid balansera årstiden genom vår kost och livsstil. Vintern är kall och torr 8vatas kvaliteter, läs mer om hur du balanserar vata här), så vi behöver tillföra oss själva värme och oljighet. Det betyder att vi dricker varm och äter varm tillagad mat, gärna grytor och liknande. Vi ska också hålla oss varma. Ta på ordentligt med kläder! Vi behöver också tillföra oss oljighet. Ät 1 tsk ghi i varmt vatten på morgonen, se till att maten är oljig och saftig. Men vi behöver också tillföra oss själva olja på utsidan, och då kommer vi in på tips nummer 2.

2. Abhyanga.

Jo, jag vet, jag har nämnt det förut. Flera gånger. Och jag gör det igen. Den ayurvediska massagen abhyanga med mognad sesamolja är helt fenomenal, särskilt på vintern. Förutom alla fördelar den har för vårt mentala välmående, och att den balanserar alla tre doshorna vata, pitta, kapha, så gör den huden smidig och mjuk, och aldrig någonsin torr! Dessutom blir du behagligt varm inifrån och ut av den underbara sesamoljan. Oljan ska vara hudtemperatur när du masserar in den, och ett tips är att värma oljan i ett vattenbad, eller som jag gör, på en aromaterapilampa. Jag tar bort skålen med vatten och sätter helt enkelt dit ett decilitermått med den mängd olja jag ska använda på lågan. Efter en stund är den lagom varm. Superenkelt. Det blir heller inte så kladdigt som man kanske tror, särskilt inte eftersom du duschar av dig överskottsolja efteråt. Prova – din hud kommer att tacka dig! Så här gör du abhyanga.

3. Smörj med ricinolja.

Om du skulle få torrfläckar eller eksem kan du smörja hudpartiet med ricinolja .Ricinolja har använts i läkande syften i tusentals år, både invärtes och utvärtes. Det motverkar inflammationer, bakterier, klåda och svullnader på huden. Det läker akne, fuktig narig hud och eksem. Ricinolja är rejält fett och oljigt, så jag skulle rekommendera att göra det vid läggdags. Smörj tills det torra partiet har gett med sig.

4. Mixa och dunderladda en egen ansiktsolja.

I min bok Boosta hud & hår med naturens näringsbomber skriver jag en hel del om eteriska oljor och deras superkrafter. Ett tips för känslig och torr vinterhud är att helt enkelt ta den ekologiska olivoljan från matvarubutiken och blanda i några droppar av en eterisk olja (ca 7-10 droppar/halvdeciliter olja) och boosta huden med det. Olivolja är en klassiker för torr och känslig hud, och är dessutom antiinflammatorisk, lindrar klåda och irritation. Den tar en stund på sig att gå in i huden, så smörj in en stund innan du går ut så hinner det absorberas, eller låt det helt enkelt vara en nattolja. De eteriska oljorna geranium, jasmin, palmarosa, ros och sandelträ hjälper mot torr hud.

Jag önskar dig en mjuk och len vinter <3

Tia

Uppdatering: Såg just att Adlibris har januarirea på både Boosta din hälsa med naturens superfoods, och Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, 99 kronor styck, nästan halva priset. Bra erbjudande!