Foto: Maarten van den Heuvel, Unsplash.

Foto: Maarten van den Heuvel, Unsplash.

Alla smaker ska med på tallriken! Då blir vi både mättare, mer tillfredsställda och får i oss maximalt med näring. Här får du veta hur du komponerar en komplett måltid enligt ayurveda!

 

Den här helgen har jag tillbringat i underbart trevligt sällskap på en mycket intressant och välsmakande kurs i ayurvedisk matlagning på Skandinaviska Ayurvedaakademin. Det var Dr Swetal Vora som höll i kursen, som jag kan rekommendera till alla. Även om du inte har gått hälsorådgivarutbildningen har stor nytta av den här fina kursen!

Vi pratade bland annat om hur en komplett måltid ser ut enligt ayurveda, och en sådan handlar om att få med alla sex smakerna: söt, sur, salt, kryddig/aromatisk, bitter och sträv. Jag skriver en hel del om det här i min kommande bok. För att ta det från början så handlar det om de fem elementen rymd, luft, eld, vatten, jord. Dessa är byggstenarna i all i vårt universum, och de manifesteras bland annat i de tre energiprinciperna/doshorna:

rymd och luft –> vata

eld –> pitta

jord och vatten –> kapha

 

De fem elementen går också att identifiera i de sex smakerna:

Sur –> eld & jord

Söt –> vatten & jord

Salt –> eld & vatten

Sträv –> luft & jord

Kryddig –> eld & luft

Bitter –> rymd & luft

När vi äter mat äter vi alltså inte enbart vitaminer och mineraler, utan även de fem elementen, som påverkar vår hälsobalans. Om du tittar på listan över de olika doshornas element ovan så förstår du hur det hänger ihop när vi får obalans av det vi äter. Om vi äter alltför ensidigt av en smak/element bygger vi alltså på en obalans!

Att sträva efter att äta av alla smaker vid en och samma måltid är smart ur flera synvinklar. Dels riskerar vi inte att det blir en obalans där någon smak/något element dominerar och kan skapa obalans i oss. Dels blir vi mer tillfredsställda om vi äter av alla smakerna, vi blir mättare och håller oss mätta längre (det är i min personliga erfarenhet). Dessutom ökar chansen att vi får i oss många olika näringsämnen som möjligt när alla sex smakerna är med.

Vi behöver förstås inte äta lika mycket av alla smaker. Om du har kraftig pitta kan du hålla igen lite på eldiga smaker och favorisera de som står för motsatsen, som till exempel söt och sträv, så balanseras det kryddiga upp.

En komplett måltid enligt Swetal innehåller spannmål i form av till exempel chapati (indiskt bröd utan jäst), basmatiris, grönsaker, bönor eller linser (till exempel en dahl, böngryta), och kanske lite raita (yoghurtsås) eller sallad. Får vi till vår måltid ungefär med dessa komponenter så har vi en komplett måltid! Jag frågade Swetal hur många timmar hon jobbar för att få till en sådan måltid. Mindre än en timme, svarade hon. Jag tror att en får upp farten efter ett tag … 🙂

Du hittar en hel del recept på dahls, grönsaksgrytor och kitcharis, grytor med både bönor och grönsaker (den lite snabbare genvägen) här på bloggen.

Smaklig och balanserad måltid,

och mängder av kärlek!

Tia <3

PS: Glöm inte att följa Ayurvediskt – Tia Jumbe på Facebook och profilen med samma namn på Instagram. Då missar du inga av mina inlägg. <3

 

Recept: Mungdahl med squash och citronris

Recept: Ayurvedisk mungdahl med blomkål

Skippa resterna – ta med en ayurvedisk termosgryta till lunch