Det blir alltid rester över när jag lagar mat. Igår blev det således svart ris- och röda linsrörebiffar till lunch. Rester från i fredags. 

Vi har matåtervinning i vårt hus (rekommenderas, det är väldigt lätt att ordna, åtminstone i Stockholm, kolla här) men jag matar helst den lilla hinken så lite som möjligt. Vi svenskar slänger så enormt mycket mat, varje år slänger en vanlig familj för motsvarande månadskostnad mat! Det är ett enormt slöseri med både våra egna resurser och med miljön. Jag försöker därför alltid att äta upp den mat jag bär hem.

Så, i går förmiddag hittade jag de här resterna i kylen, från fredagens middag med fyllda paprikor:

biff1

Lite överbliven röra, ganska mycket svart ris, och röda lins- och tomatröran. Och eftersom det går att göra biffar av nästan allt så knäckte jag i ett ägg och lade till lite fiberhusk för att få det att binda, krämade på med mer örtsalt och vitlök, mixade och körde som ganska stora biffar på en plåt i ugnen. Voilá: ris- och linsbiffar!

biff2

Till det åt vi lite blandsallad och en sås med turkisk yoghurt, tahini och citron. Biffarna var helt klart goda och otroligt mättande. De hade nog fått en lite mer len och tillåtande smak om jag hade haft lite kokt potatis, broccoli eller squash att blanda i. Men nu hade jag ju inte det. 🙂 Alldeles snart ska jag äta den sista biffen till lunch. Sedan är all mat från i fredags slut!

biff3

Den mat som vi svenskar slänger varje år innebär en klimatpåverkan motsvarande utsläppen från 200 000 bilar per år, enligt en undersökning från Livsmedelsverket. En tvåbarnsfamilj kan spara flera tusen per år på att äta den mat som familjen köpt hem i stället för att slänga den. På Konsumentföreningen Stockholms sida Släng inte maten får du fler tips om hur du blir en resträddare!