När jag är ute och föreläser utifrån min bok Boosta hud & hår med naturens näringsbomber bli deltagarna ofta chockade över alla de potentiellt skadliga kemikalier som våra vanliga schampon, balsam, hudkrämer och skönhetsprodukter innehåller.

Även om var och en av kemikalierna i de produkter som vi stryker på huden eller masserar in i hårbotten ligger under gränsvärdet för när de blir skadliga för oss, är det oklart hur de tillsammans påverkar oss. Den så kallade cocktaileffekten är ännu inte så väl forskad på. Vi behöver alltså detoxa vårt badrumsskåp för att skydda oss och vår omgivning mot potentiellt skadliga ämnen. Här är en lista på 13 vanliga kemikalier i våra vanliga skönhetsprodukter. Skriv ut och ta med till butiken!

Parabener (Metylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben, Ethylparaben och Propylparaben)

Används som konserveringsmedel i bland annat hudvård, kosmetika och hårstylingprodukter. Används också som doftingrediens, men listas då inte eftersom ingredienserna i dofter inte behöver redogöras. Hormonstörande ämne, som kan vara orsak till nedsatt fertilitet eftersom de skadar mäns och pojkars testosteronproduktion. Kopplas också till cancer.

 

Sodium Lauryl Sulfate (SLS, Sodium laureth sulfate)

Löser upp fett och gör så att schampo och andra rengöringsprodukter löddrar. Används i de flesta hudprodukter och kosmetik. Är starkt uttorkande och stör kroppens egen förmåga att återfetta hud och hår. Kopplas till hudproblem och leverskador. Kan vara förorenad med dioxin, som kopplas till cancer. Heter en mängd olika saker, de flesta slutar på sulfat. Läs ingredienslistan noga!

 

BHA, BHT (Butylated hydroxyanisole och Butylated hydroxytoluene)

Används som konserveringsmedel framför allt i fuktighetskrämer, läppstift och annan make up. Misstänks vara hormonstörande och kan vara cancerframkallande (BHA). Är skadlig för fiskar och andra djurarter.

 

Coal tar dyes (P-phenylenediamine eller CI följt av fem siffror)

P-phenylenediamine används i vissa hårfärgningsprodukter, andra färger används i många olika slags kosmetikprodukter. Kan orsaka cancer och kan innehålla tungmetaller som är farliga för hjärnan.

 

DEA (Cocamide DEA och Lauramide DEA)

Används i vissa krämiga och skummande produkter, såsom fuktighetsgörande lotioner och schampo. DEA finns främst i fuktighetskrämer, medan Cocamide och Lauramide DEA finns i tvål, rengöringsprodukter och schampo. Kan reagera på ett sätt som skapar nitrosaminer, vilka kan orsaka cancer. Skadar fiskar och andra djurarter.

 

Dibutyl Ftalater

Används som mjukningsmedel i vissa nagelprodukter. Misstänkt hormonstörande, framför allt skadlig för reproduktionsförmågan. Skadlig för fiskar och andra djurarter.

 

Konserveringsmedel som avger formaldehyd (DMDM hydantoin, Diazolidinyl urea, Imidazolidinyl urea, Methenamine, Quarternium-15, Sodium hydroxymethylgycinate)

Används i olika kosmetikprodukter. Frigör långsamt små mängder formaldehyd, som orsakar cancer.

 

Syntetiska dofter och parfym

Finns i så gott som alla kosmetik- och skönhetsprodukter, förutom i uppenbara produkter så som deodoranter och parfym. Används flitigt även i vissa produkter som märks ut som parfymfria. Vissa parfymämnen kan trigga allergier och astma, andra kan kopplas till cancer och hjärnskador. Vissa parfymer är skadliga för fiskar och andra djurarter.

 

PEGs (Polyethylene glycols, PEG-GO)

Oljebaserat kemikalie som används som förtjockningsmedel i hudkrämer, balsam och deodorant. Kan vara förorenat med dioxin, som kopplas till cancer.

 

Petrolatum (Vaselin, Paraffin)

Oljebaserad gelé som används i hårprodukter, läppbalsam, läppstift och andra hudvårdsprodukter för att ge glans och för att binda fukten vid huden. Täpper till porerna och lägger sig som en tunn hinna över huden, vilket sätter kroppens egna återfuktande funktion ur spel. Det är därför du ofta till exempel behöver smörja läpparna om och om igen. Kan ha ett samband med autoimmuna sjukdomar som MS, fibromyalgi och reumatism. Kan vara förorenad med Polycyclic aromatic hydrocarbons, som kan orsaka cancer.

 

Siloxaner (Cyclotetrasiloxane, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane och Cyclomethicone)

Används i flera olika kosmetikprodukter som mjuk- och fuktighetsgörare. Misstänks störa hormonsystemet, framför allt könshormonerna (Cyclotetrasiloxane). Skadlig för fiskar och andra djurarter.

 

Triclosan, Silver (Silver chloride, Silver nitrate, Silver sulfate)

Används i vissa antibakteriella produkter, så som tandkrämer, rengöringskrämer, plåster, handtvålar och antiperspirant. Bakterier som utsätts för silver kan bli immuna mot antibiotika, och antibiotiksresistens är ett stort problem i dag. Misstänks störa hormonsystemet och kan bidra till antibiotikaresistens hos bakterier. Skadlig för fiskar och andra djurarter.

 

Microplaster

Används för att ge produkter en skrubbande och slipande effekt, bland annat i ansiktsrengöring och tandkräm. Men de små plastkulorna har en mängd negativa effekter för både dig, miljön och allt liv i våra vattendrag. De drar till sig föroreningar och miljögifter i de vattendrag där de spolas ut när vi sköljer eller spottar ut, och är alltså i sig mångdubbelt giftigare än det omgivande vattnet. Mikroplaster äts av fiskar och andra vattendjur som tror att det är mat, och när vi sedan äter fiskarna och musslorna så får vi i oss mikroplasterna med vidhängande mångdubbla gifthalt.

Här kan du läsa mer om och beställa min bok Boosta hud & hår med naturens näringsbomber och här kan du kolla in Naturskyddsföreningens kampanj.