På Miljövänliga veckan i höst fokuserar Naturskyddsföreningen för andra året i rad på produkter som vi alla använder varje dag, nämligen hud- och hårprodukter (i år tvål). Men medan föreningen vill att du ska välja miljömärkt i hälsohyllans djungel vill jag inspirera dig att gå ett steg längre. Skippa konventionella hud- och hårprodukter helt! På det sättet undviker du helt de potentiellt skadliga kemikalier som vanliga shampon, hudkrämer och tvålar sprider.

Det är glädjande att det allt oftare talas om innehållet i de plastflaskor och burkar vi har ståendes i badrummen. Konventionella hudkrämer, duschkrämer, deodoranter och schampon hör till de allra flestas dagliga hygienrutin, men få förstår vad de egentligen tvättar och smörjer sig med. Kanske beror det på att vi är vana att bli omhuldade av stränga regler för tillsatser och skadliga ämnen. Men när det gäller hud- och hårvård räcker inte Sveriges och EUs regelverk. Helt vanliga produkter från helt vanliga varumärken innehåller ämnen som kan orsaka allergi och astma, men också ämnen som misstänks vara hormonstörande, det vill säga minskar fertilitet, förändrar hormoncyklar och liknande. Vissa kopplas även till cancer (se en lista på 13 vanligt förekommande potentiellt skadliga ämnen här). Och även om var och en av kemikalierna inte orsakar skada även om du använder dem dagligen i ett helt liv (så som skadlighet bland kemikalier mäts) så tas det ingen hänsyn till vad som händer när alla dessa ämnen blandas med varandra i våra kroppar. Forskning på den så kallade cocktaileffekten har visat att vissa ämnens giftighet mångdubblas när de blandas med varandra. Men än så länge har cocktaileffekten enbart skapat diskussioner, inga konkreta lagförändringar.

”Hur ska jag bli ren och fräsch, om jag inte använder de konventionella produkterna”, kanske du undrar? Inte alls svårt. Använd naturliga medel och gör dina produkter själv. Enklare, roligare och billigare än vad du tror – och fritt från ämnen som kan orsaka skada och i förlängningen problem med hälsan.

När jag föreläser om hur en kan göra sina hud- och hårvårdsprodukter själv är en uppskattad del den där jag berättar vad jag själv använder för produkter. Jag tror att det är för att det bevisar hur rysligt enkelt och okomplicerat det kan vara att undvika de skadliga kemikaliebomberna. Jag är en stor vän av förenkling! Här är recept på mina fyra hemmagjorda, superenkla favoritprodukter:

 

Deodorant. Bikarbonat är fantastiskt för att göra ren ugnen och rensa avlopp – men detta naturligt doftabsorberande pulver är också fenomenalt som deo. Blanda 0,5 dl med tillräckligt med vatten eller kokosolja för att det ska bli en kräm. Smörj in rena armhålor med krämen. Låt torka innan du tar på kläder. För en extra touch av god doft kan du addera i 5-6 droppar valfri eterisk olja.

Bikarbonat + kokosolja = deodorant.

Bikarbonat + kokosolja = deodorant.

 

Ansiktsrengöring. Massera in ren kokosolja i hela ansiktet. Blöt en liten frottéhandduk med ljummet vatten. Stryk i ett par omgångar försiktigt bort oljan, skölj handduken mellan varven. Det enda vi behöver rengöra från huden är det yttersta lagret smuts, damm och partiklar. Konventionella rengöringsprodukter är ofta alltför effektiva, och torkar ut huden.

Gör rent med ren kokosolja.

Gör rent med ren kokosolja.

 

Ansiktsvatten. Äppelcidervinäger är antibakteriellt, och har ett lågt ph-värde, så att hudytan bibehålls sur och avskräckande för bakterier och virus. Eventuella småsår och finnar läker på nolltid. Blanda 1/3 äppelcidervinäger med 2/3 vatten så har du ett perfekt ansiktsvatten. Minska/öka mängden vinäger beroende på hudtyp.

Sur hud med äppelcidervinäger + vatten.

Sur hud med äppelcidervinäger + vatten.

 

Schampo. Blanda 1 msk bikarbonat + 1 tsk honung + 3 dl varmt vatten – voila! Världens bästa schampo. Massera noggrant in i hela hårbotten, skölj ur lika ordentligt. Med detta schampo behöver du inte tvätta håret mer än var 5e-7e dag. Öka/minska mängden bikarbonat och honung beroende på hårtyp.

Bikarbonat - bästa schampot.

Bikarbonat – bästa schampot.

 

Det kan ta ett par månader för hud och hår att vänja sig av med de konventionella medlen, som torkar ur och bringar hud och hårbotten helt ur balans, men håll ut! Snart kommer huden och hårbotten att tacka dig. Huden blir fräschare och håret blir friskt, starkt och vackert! Och dessutom garanterat giftfritt!

Blir du sugen på att göra fler produkter för hud och hår själv, kanske även ”riktiga” krämer och hårschampon/-balsam? I Boosta hud & hår med naturens näringsbomber har jag samlat 81 recept för hemmagjord hudvård. Läs mer om och beställ boken här.

Varmt lycka till. <3