halsaDet är roligt att se att Tidningen Hälsa i sitt marsnummer skriver om en av mina senaste böcker, Boosta din hälsa med naturens superfoods. Fint också att de illustrerar texten med den lika ljuvliga som nyttiga Chagachailatten (foto av Camilla Lindqvist)! Men de har inte tagit med receptet på den godagoda drycken! Så synd, eftersom den är så underbar och supernyttig.

Chaga är det ryska ordet för svamp, på svenska heter svampen sprängticka, som växer i de nordliga delarna av vår värld, bland annat i Sverige. Chaga är en aggressiv parasit som lever framför allt på björkar, där den sätter sig på stammen och suger i sig av trädets näring. Svampen innehåller alltså ett koncentrat av trädets alla näringsämnen, och anses överallt där den växer ha extremt kraftfulla hälsoegenskaper. Bland annat har chaga sedan 50-talet omtalats som botemedel mot cancer, och den sägs också kunna lindra autoimmuna sjukdomar. Förutom detta har chaga tack vare sitt höga näringsinnehåll en föryngrande effekt på hud, hår och ögon.

Chaga är helt enkelt för hälsosam för att hoppa över. Du köper den på hälsokosten om du inte råkar ha tillgång till nordligt växande björkar, och det finns en mängd fina sätt att tillreda den på. Te är det absolut vanligaste.

Jag tycker att chaga är supergott, och i boken har jag med tre recept med den potenta svampen. Chagachailatte är ett av dem, och här kommer det busenkla receptet:

 

Chagachailatte

1 kopp (ca 3 dl)

1,5 dl mandelmjölk

1,5 dl chagate

1 tsk kanel

0,5 tsk vanilj

ca 1 mask honung

Gör så här: Gör chagate enligt anvisningarna på förpackningen. Värm mjölken och kryddorna under omrörning, låt koka ca 5 minuter. Blanda teet med mjölken. Rör ner honung efter smak.

Kärlek & kramar