Kidneybönsoppa - utmärkt kaphamat.

Kidneybönsoppa – utmärkt kaphamat.

I kaphasäsong passar det bra att äta lätt, varmt och lite hett. Den här kryddiga soppan är ett utmärkt middagsalternativ för alla som känner behov av att balansera den tröga och kalla kaphaenergin!

 

Att vi nu är inne i en kalla och våta vårsäsongen kan inte ha undgått någon, åtminstone inte här i Stockholmsområdet, där jag bor. Jag vet inte om jag någonsin upplevt en så kylslagen och tung vår – phu!

Kapha dosha kommer ju med tröghet, kyla och tyngd. Matsmältningen saktar ner, och vi kan bli extra trötta. Jag har tidigare skrivit inlägg om hur vi kan balansera kaphaenergin med vår livsstil och kost, och också tipsat om ett uppiggande yogapass. I dag bjuder jag på ett recept på en soppa som passar extra bra den här säsongen, eftersom det enbart innehåller ingredienser som balanserar de tröga, kalla energierna. Både kidneybönor, tomater och röd paprika passar utmärkt för att balansera kapha, liksom hing och lite hetta i form av chili. Om du domineras av kapha funkar receptet alltså precis som det är, eller om du känner dig allmänt trött, trög och seg.

Personer med vata- och pittaobalans kan däremot må bättre av att välja andra soppor. Det finns flera att välja på här på bloggen, sök på ”recept” så får du upp flera alternativ!

Men soppan är inte enbart balanserande för kapha, den är också supergod! Jag bjöd tre härliga kvinnor på den igår, och den blev väldigt omtyckt. Även mina barn tyckte att den var god, så låt dig väl smaka! <3

Webbutiker där du hittar de lite mer ovanliga ingredienserna hittar du här.

 

Kidneybönsoppa, 4 portioner

5,5 dl kokta kidneybönor

8 tomater

2 röda paprikor

1 röd chili

1 liten vitlöksklyfta

1 tsk mald spiskummin

1 tsk mald koriander

2-4 dl vatten

1 nypa hing (läs mer om hing här)

1 msk ghi (läs mer om ghi och bästa receptet på ghi här)

Bergssalt och svartpeppar

Gör så här: Värm ghi i en kastrull, fräs hing en liten stund. Hacka grönsakerna och vitlöken och tillsätt dem. Låt steka ett par minuter. Tillsätt kidneybönorna, vattnet , koriander och spiskummin. Låt koka 15 minuter. Gör under tiden avokadoröran. Mixa sedan soppan slät med en mixerstav och smaka av med salt och peppar. Späd med vatten till önskad konsistens.

 

Avokadoröra

2 avokado

1/2 kruka koriander

1 lime, saften

Chili efter smak

Bergssalt efter smak

Gör så här: Mixa alla ingredienser utom salt till en röra, smaka av med salt. Tillsätt eventuellt mer chili.

Servera soppan varm med färsk korianderblad och en lite klick avokadoröra.

 

Med värme, lätthet och kärlek,

Tia

 

Relaterad läsning: