Swetal Vora.

Maten som medicin – det handlar det här avsnittet av podden Ayurvediskt om. Gäst är Swetal Vora som berättar varför det är viktigt att äta rätt för sin dosha, hur vi kan tänka för att hinna laga en balanserande måltid varje dag och hur vi kan laga en måltid som balanserar hela familjen!

Swetal är en av de ayurvediska läkare som är mina lärare i ayurveda. Hon är gift med min huvudlärare Vinay Vora och tillsammans med sonen Jinal Vora och Johan Ljungsberg driver de Skandinaviska Ayurvedaakademin utanför Helenlund i Stockholm.

Familjen Vora kommer regelbundet till Akademin för att ge kurser och behandlingar. Nästa gång Jinal och Vinay kommer tillbaka är i oktober i år.

I avsnittet pratar jag och Swetal om hur vi kan använda maten som vår medicin. Vi pratar om de sex smakerna och vikten av att få med alla dem i varje måltid. Vi pratar om ayurvedas olyckliga matkombinationer, om vad rasayana är och vilka livsmedel som är rasayana. Vi går igenom hur en perfekt måltid ser ut, och hur vi håller igång matsmältningen på bästa sätt för att slippa ama, slaggprodukter.

Swetal berättar om vikten av att äta mat som är balanserande för sin dosha. Du hittar listor på livsmedel i inläggen för din dosha här nedan, och i min bok Nystart i livet med ayurveda, förstås. Om du inte vet vilken dosha som dominerar dig eller är ur balans kan du beställa mitt utökade doshatest kostnadsfritt genom att maila tia@ayurvediskt.com.

Intervjun är på engelska (phu …) och är gjord på Skandinaviska Ayurveda-akademin i Helenelund. Där swishar pendeltågen regelbundet förbi med hög fart, så du som är van att hänga på Akademin kan bara blunda och känna dig som förflyttad dit. 🙂

Jag önskar dig en god lyssning!

Tia <3

Relaterad läsning: