Då var det dags att titta närmare på hur pitta kan bli en bättre person. Pitta är en intensiv eldsjäl som brinner för sina projekt, men som också kan bli lite FÖR hetlevrad …  Pitta – så här kan du utveckla dina positiva sidor!

Vad innebär det egentligen att vi domineras av en dosha? Har vi alla karaktärsdrag som kopplas ihop med den doshan, eller bara vissa? Och hur mycket ”offer” är vi för vår dominerande dosha? Är vi den vi är utan möjlighet att förändra oss, eller finns det utvecklingspotential? 

Det finns förstås potential att utvecklas och förfina vår personlighet alldeles oavsett vilken dosha vi domineras av. Det handlar bara om att skapa en medvetenhet om våra mentala egenskaper och uttryck och vad de innebär.

Sinnet delas in i de tre doshorna vata, pitta och kapha ofta med nära koppling till den fysiska konstitutionen. Även känslor kan klassificeras som vata, pitta eller kapha, och beroende på vilken eller vilka doshor som dominerar oss dras vi naturligt till olika typer av känslor. 

Att ha en dosha som överväger innebär att vi har potential till både dess positiva och negativa personlighetsdrag och känslouttryck. Som regel kan man säga att de positiva känslorna dominerar om du är i balans, medan de negativa tenderar att smyga sig fram när du är i obalans.  

Pitta är ju ofta drivna, nyfikna, ambitiösa, målmedvetna, dynamiska och kärleksfulla. Mod är något som förknippas med pitta, liksom intelligens och entusiasm inför att lära sig nya saker. Pitta har ofta lätt att fokusera och har ett vaket sinne, du som är pitta fattar snabbt. Medan du har bra minne när det gäller dina fortsatta mål och ambitioner kan du ha desto svårare att komma ihåg andra personers födelsedagar och liknande.

Pitta ur balans kan ha nära till känslor av ilska, avundsjuka, rädsla för att misslyckas, frustration och hat, kan bli kritisk och fördömande och alltför stolt.

Medvetenhet är nyckeln till framgång både för att hantera negativa känslor och karaktärsdrag som inte gynnar oss så bra. När det gäller känslor som förstärks under obalanser är det bästa förstås att vara medveten om att de är just ett tecken på obalans.

Om du känner att du ovanligt ofta är irriterad, kritisk och otålig är det pitta som börjar komma ur balans och som behöver svalkas med pittabalanserande kost och livsstil. 

Vilka karaktärsdrag som utvecklas hos oss beror på situationen när vi växte upp och på den vi lever i just nu. För att utvecklas som människor kan vi lära känna oss själva och de möjligheter vi har, och sedan välja att förstärka det hos oss som är bra för både oss själva och våra relationer. Peter Ljungsberg och Eva Sanner har skrivit om det här i sin fina bok Ayurveda för kropp och själ. Där ger de också tips på vad de olika doshorna mår bra av träna på för att kunna utveckla sina positiva sidor: 

 

Du som domineras av PITTA utvecklas av att:

*Reflektera innan du skrider till handling

*Acceptera att saker inte alltid blir som du tänkt

*Följa med i ett skeende utan att försöka ta kontrollen

*Ta dig själv och det du gör mer på lek

*Sätta dig in i hur andra tänker och känner

*Låta saker och ting ta sin tid

*Njuta av stunden som den är

*Uppskatta dig själv precis som du är

När du vill förändra något är det fint att föra dagbok, ett råd som jag återkommer till ofta just för att det är så bra. En dagbok eller liknande ger en överblick över processen och också en möjlighet att skriva av sig om hur det nya känns och går. Dedikera en fin anteckningsbok åt den här processen och skriv in de potentialer här ovan som du skulle må bäst av att utveckla. Ägna sedan en stund varje dag åt den här processen. Kanske en stund på morgonen då du påminner dig om de nya utmaningar du har, och en stund på kvällen då du reflekterar över hur du har använt dig av dem under dagen.

Var vänlig med dig själv och ge dig själv tid. Det är en lång och bitvis delikat – men också intressant – process att utveckla sina karaktärsdrag. Läs gärna om förändringens fyra faser i min bok Nystart i livet med ayurveda!

All kärlek till dig och din utveckling!

Tia <3

PS: Vet du inte vilken dosha som dominerar dig eller är ur balans? Beställ mitt utökade doshatest – kostnadsfritt, förstås – genom att maila!

 

Relaterad läsning:

Jobb, fritid och träning – så här hittar du balans, pitta!

 

Svalka din pitta med 5 minuters andning

 

Podd: Pitta – den passionerade eldsjälen