Tillbaka framför skärmen efter några veckors ledighet kan ögonen blir trötta och irriterade. Så här får du pigga ögon med triphala!   

Triphala är ett kosttillskott mest känd för sina goda egenskaper på matsmältningssystemet. Tillskottet består av de tre frukterna amalaki, haritaki och bibitaki, som balanserar var och en av de tre doshorna vata, pitta och kapha. Tillskottet stimulerar matsmältningen, hjälper till med utrensning och skapar en god miljö för tarmbakterier. Den lindrar svullen mage och gaser och är en kanonört att ta till när magen krånglar.

Men triphala har fler goda egenskaper,  något som Banyanbotanicals har skrivit om i sin blogg. Bland annat har triphala traditionellt använts som en fin kur för trötta och irriterade ögon. Så här får du pigga ögon med triphala!

Koka din egen ögonskölj

Gör ögonsköljen så här:

Ta 2 kapslar triphala, öppna dem försiktigt och häll i en kastrull tillsammans med 2,5 dl vatten. Låt småkoka i 2 minuter.  

Sila sedan teet flera gånger genom en dubbelvikt silduk, det är viktigt att det inte är några triphalapartiklar kvar i vätskan som kan skapa än mer irritation i ögonen.

När vätskan är helt ren, låt den svalna helt innan du använder den.

Så här sköljer du ögonen

Använd en kopp för ögonsköljning om du har en. Att kunna blinka medan du sköljer ögonen gör att vätskan rengör mer i hela ögat. Annars, ta lite vätska åt gången i händerna och skölj ögonen på det sättet, blinka och låt vätskan sprida sig till hela ögat.

Om du har stora besvär med ögonen behöver du förstås uppsöka läkare!

All kärlek till dig och dina ögon!

Tia

Relaterad läsning: