I augusti kommer den här boken ut: Mindful Eating. Slut fred med kroppen och maten (läs mer här Mindful Eating[1]). Jag tycker att alla, precis alla, ska läsa den. Inte bara för att jag är en av personerna bakom den, utan för att den kan ge dig ett helt nytt förhållningssätt till mat, din kropp och ätande. Lustfyllt, uppskattande och tillåtande i stället för dömande och hårt.

De flesta av oss har issues kring mat, vår kropp och vårt ätande, det har nästan blivit som en del av vår kultur. Vi får dåligt samvete när vi äter en kaka eller två och känner att vi borde kompensera en festmiddag genom att springa en extra kilometer. Vi klankar ner på vår bristande karaktär och klagar på våra kroppar.  Och för att lätta på vårt dåliga samvete hoppar vi på nästa trenddiet. Just nu är det 5:2 som gäller, och bokindustrin och kvällstidningarna skrattar hela vägen till banken över vår vikt- och kroppsångest.

Men många kämpar också mot rejäl övervikt, svenskarna har aldrig varit fetare än i dag. Men hur går man egentligen ner i vikt, vilken är den bästa metoden? Med sammanbitna käkar hänger de sig åt trenddiet efter trenddiet, LCHF, 5:2, GI, GQ – bokstäver, tabeller, siffror och listor. Förbud och kontroll. Med stor ansträngning går de ner några kilon, men allra flesta lägger på sig dem igen – allt medan självföraktet växer.

För många av oss går de hårda och dömande tankarna om oss själva och våra kroppar på rutin, de är i stort sett omedvetna. Men de lämnar spår i kroppen och i sinnet. Framför allt hjälper de inte alls för att få ett hälsosamt, njutningsfullt och bejakande förhållande till mat, ätande och våra kroppar.

Jag trodde själv att jag var relativt befriad från nojor kring mat och min kropp, men arbetet med den här boken gav mig flera insikter. Dels att jag faktiskt hade flera omedvetna mönster. Framför allt hade jag en ganska hård relation till min kropp. Det handlade inte direkt om kärlek. Jag var uppriktigt missnöjd med flera av mina kroppsdelar. Jag kände hur chokladbollen (när jag åt en sådan) ramlade rakt ner och byggde på lårens omfång. Jag kände mig lite duktig (och lite smalare) varje gång jag lyckades fasta ett halvt dygn eller mer, trots att jag faktiskt inte mår så jättebra av att inte äta regelbundet.

Mindful eating handlar om att stanna upp och lyssna in och lita till den enda expert som är relevant i sammanhanget – din egen kropp. Den vet vad du behöver äta och när. Bara genom att bli medveten om dina mönster när det gäller mat, ätande och förhållande till din kropp kan du förändra många av dem som inte fungerar så bra. När du till exempel verkligen får syn på hur dömande och hård du är med dig själv och bestämmer dig för att förändra det så kommer du att bli mer omsorgsfull med vad du stoppar i dig. Eftersom du vill vara snäll med dig själv och din kropp känns det inte lika bra att dricka läsk, äta en kaka eller vad det nu kan handla om.

I boken finns det flera meditationer och det följer också med ett yogaprogram som hjälper dig att komma i kontakt med din kropp, och skapa en skönare, varmare och hållbar relation till dig själv, kroppen och maten.

Jag äter fortfarande en chokladboll då och då, men då väldigt medvetet, och jag njuuuter av den. Och jag har inte ett uns av dåligt samvete efteråt. Jag älskar och är stolt över min kropp, inklusive låren. Och eftersom jag älskar min kropp så ger jag den oftast det finaste jag vet, och det bästa den vet: ekologisk hemlagad mat, kokosfett och yoga.  Allt i lagom doser.

Mindful Eating. Slut fred med kroppen och maten kommer ut på BladhbyBladh i augusti. Underbara Anna Wikfalk och Veronika Ryd, båda utbildade bland annat inom mindfulness och mindful eating, har skrivit och jag är redaktör och projektledare.

Som sagt. Missa den inte.

Kärlek till er lördag