Kursen förra helgen var något alldeles speciellt. Som jag skrev i mitt förra inlägg rubricerades den som en kurs i energimedicin. Men oj. Det var så mycket mer.

Vissa FB-inlägg cirkulerar mer än andra, och ett som har dykt upp från precis alla håll den senaste tiden är det om kvinnan som har arbetat med människor som ligger för döden. Hon har skrivit en bok om vad många av dem önskade sig på dödsbädden, och som nummer 1 kom:

”Jag önskar att jag hade haft modet att leva ett liv som var sant för mig, och inte ett liv som andra förväntade sig.”

Det handlar om att våga uppfylla fler av sina drömmar medan det går. När livet är slut – ja, redan när hälsan vacklar – är det för sent. För sent att göra den där resan. För sent för ett karriärbyte. För sent att våga satsa på kärleken. För sent att bo utomlands. För sent … Ja, fyll på själv.

Vi bär alla på drömmar, men jag känner få som verkligen vågar leva ut dem. Resultatet blir tydligen ånger på dödsbädden.

Du hamnar dessutom betydligt snabbare på dödsbädden om du inte lever ut dina drömmar. Det är lite hårddraget kontentan av förra helgens kurs.

Kursen arrangerades av kosttillskottsföretaget Holistic, och det var företagets grundare Bertil Wosk som höll i utbildningen. Under de två dagarna förklarade Bertil hur vi påverkar vår hälsa inte enbart med vad vi äter och hur mycket vi tränar, utan också hur tankar och känslor påverkar nervsystemet, hormonsystemet, immunsystemet och också våra gener.

Den främsta orsaken till sjukdom, enligt Bertil Wosk, är när det högre jaget och det personliga jaget är i konflikt med varandra. Det vill säga: du vantrivs i din relation eller på jobbet, eller lever på annat sätt i otakt med dina önskningar eller värderingar. Detta leder till en stress som är förödande för hälsan.

En av effekterna av stress är att immunförsvaret sänks – du blir lättare mottaglig för sjukdomar. Att inte leva i enlighet med dina drömmar kan alltså göra dig sjuk!

De två dagarnas kurs innehåll förstås så mycket mer än detta konstaterande. Det var länge sedan jag lyssnade på så mycket intressanta teorier! Jag önskar bara att fler kunde få ta del av dem. Bertil behöver skriva ner sina teorier i en bok. Om inte annat så för att rädda människor från att ångra saker på en alldeles för tidig dödsbädd.

Jag önskar dig mod att uppfylla dina drömmar!