Det är lätt att tro att ayurvedisk mat måste smaka indiskt. Men det går lika bra att laga ayurvediskt som smakar italienskt eller thailändskt!

Spiskummin, koriander, bockhornsklöverfrön och gurkmeja – vi tror gärna att det enbart är mat som innehåller dessa klassiskt indiska smaker som räknas som ayurvedisk. Jag inser att jag kanske själv är med och sprider den missuppfattningen, eftersom alla recept jag bjuder på här och i mina mailkurser har indiska smaker.

Men ayurvedisk mat är mer ett tänk än en smak! Det går faktiskt lika bra att laga italienskt, mexikanskt eller thailändskt med ett ayurvediskt tänk. Det är nämligen så att alla grödor från vår vackra Moder jord har samma byggstenar – de fem elementen. De fem elementen manifesteras ju i de tre doshorna.

Precis som vi är allt vi äter alltså uppbyggt av de tre doshorna! Och beroende på sammansättningen av doshorna så påverkar grödorna och kryddorna oss på olika sätt. Endera ökar de en dosha, eller så minskar de, och för vissa är de neutrala.

När vi lagar mat från olika delar av världen är det framför allt kryddningen som skiljer sig. En squash eller broccoli kan du ju använda i maträtter från alla många olika smakriktningar. Här är därför exempel på kryddor som inte (enbart) är traditionellt indiska, uppdelade på de olika doshorna.

Kryddor som vata mår bra av:

Dill, rosmarin, mejram, timjan, persilja, salvia, ingefära, mynta, anis, svartpeppar, oregano, citrongräs, basilika.

Kryddor som pitta mår bra av:

Persilja, dill, mynta, ingefära, färsk basilika.

Kryddor som kapha mår bra av:

Persilja, oregano, dill, rosmarin, mejram, timjan, salvia, ingefära, mynta, anis, svartpeppar, citrongräs, chili, cayennepeppar, basilika.

Smakliga måltider! <3

Tia

PS: Älskar du som jag indiska smaker? I min webbutik har jag nästan alla fina kryddor som vi betraktar som indiska – ekologiskt odlade och torkade under solen på den vackra ön Zanzibar. Här hittar du dem!

Relaterade texter: