Du har säkert hört talas om ayurvedaklassikern kitchari. Denna linsgryta med mungbönslinser, ris och grönsaker kallas också Gudarnas mat och är rena supermaten!

Kitchari (eller kichadi) är alltså namnet på en gryta med linser och ris, egentligen alla slags linser och ris, men den allra mest hälsosamma varianten innehåller mungbönslinser (mungdal), basmatiris och kryddor som balanserar matsmältningen.

Denna gryta är så lättsmält och näringsrik att den traditionellt har använts för att nära spädbarn, sjuka och äldre. Den används också för att detoxa under 5-10 dagar, läs mer längre ner.

Jag äter kitchari om inte varje dag så i alla fall fem dagar i veckan. Med sina goda kryddor och grönsaker är det en mycket välsmakande och närande måltid som dessutom ger matsmältningen förutsättningar att göra ett gott jobb. Hälsoprofilen och ayurvedapraktikern John Douillard kallar i ett långt inlägg denna enkla mungbönsgryta för supermat!

Traditionellt är det skalade och delade mungbönor som används i kitchari. Utan skal är linserna lättare både att koka och smälta, och det är lättare för kroppen att ta upp näringen från dem.

 

Ger inte gaser i magen

Till skillnad från andra bönor och linser producerar mungbönslinser inte gas i tarmarna när de bryts ner. Det är därför också den enda linsen som balanserar alla tre doshorna, alltså även vata, vars matsmältning annars har lite svårt för bönor och linser.

Enligt John Douillard skyddar speciella flavonoider i dessa små linser dessutom kroppen från att ett ämne som ligger bakom en mängd allvarliga sjukdomar frigörs i kroppen.

Mungbönor är också en god källa till magnesium som många av oss lider brist på. Magnesiumbrist kan bland annat leda till muskelkramp, sömnproblem och sug efter choklad. Slutligen gynnar den lilla bönan/linsen också jämna blodsockernivåer.

När det gäller riset är det framför allt det vita, skalade basmatiriset som används i kitchari. Det går förstås att använda fullkornsris, som innehåller mer näring än vitt ris, men det vita riset är lättare att smälta. Traditionellt användes fullkornsris enbart för personer där matsmältningen fungerade optimalt, vilket sällan är fallet, se länken nedan.

Tillsammans ger kombinationen mungbönor och ris fullvärdigt protein och innehåller alla de 10 essentiella aminosyror som vi inte kan skapa själva utan behöver få i oss via vår mat.

 

Detoxa på kitchari

Om du vill använda kitchari för en detox så byter du bara under 5-10 dagar ut dagens alla måltider till kitchari. Tänk på att förbereda dig ordentligt så att detoxen stärker i stället för att dränera. Jag beskrev en komplett detox i mitt premiummail Ayurveda i veckan #3/2019, du kan beställa den här.

 

Grundrecept kitchari

Ingredienser 1 portion

0,7 dl mungbönslinser

0,5 dl basmatiris

5 dl vatten + hett blötläggningsvatten

0,25 tsk svarta senapsfrön

1 nypa hing (asafoetida)

1-2 dl valfria grönsaker, mina favoriter är spenat, squash, jordärtskocka och selleri. Skär i mindre bitar.

1 msk ghi

0,5 tsk malen koriander

0,5 tsk malen spiskummin

0,5 tsk malen ingefära

0,25 tsk malen gurkmeja

1 krm svartpeppar

salt

(eller ersätt de 6 kryddorna ovan med kryddblandningen Kitchari)

Gör så här:

1.Skölj och blötlägg mungbönslinser och basmatiris 30 minuter i hett vatten. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj ordentligt några gånger.

2. Fräs senapsfrön och hing någon minut i ghi i en kastrull.

3. Tillsätt linserna och riset, fräs eventuellt någon minut till.

4. Häll på vattnet, häll i grönsakerna, låt koka upp och sedan småkoka på låg temp i 15-20 minuter tills allt är mjukt.

6. Tillsätt koriander, spiskummin, ingefära, gurkmeja eller kryddblandningen Kitchari. Rör om och smaka av med salt.

Servera gärna med färsk koriander, en klick mango chutney och pressa citronjuice över.

Det har blivit lunchdags – nu ska jag laga lite kitchari. Mums! <3

All kärlek,

Tia <3

PS: Kolla in mina receptsamlingar för de olika doshorna för mer inspiration till hälsosam, vegetarisk ayurvedisk mat. Här hittar du den för vata, pitta och kapha.

 

Relaterad läsning:

https://tiajumbe.com/blogg/lat-din-matsmaltning-styra-vad-du-ater/
https://tiajumbe.com/blogg/10-budord-for-en-stark-matsmaltning/
https://tiajumbe.com/blogg/superkryddan-hing-lindrar-gaser-och-boostar-agni/