Se till att jobb, fritid och träning kompletterar varandra i stället för att ge för mycket av samma energi. Så här hittar du balansen, vata!
Foto: You X Ventures and Aachal lal, Unsplash.

Se till att jobb, fritid och träning kompletterar varandra i stället för att ge för mycket av samma energi. Så här hittar du balans, vata!

Många av oss jobbar i full fart hela dagarna, och går sedan hem till en familj som vi behöver ta hand om och serva med mat, närhet och kärlek. Emellanåt försöker vi klämma in någon form av träning, eftersom vi vet att det är hälsosamt. Kanske har vi någon idé om att vi borde träna kondition och bygga lite muskler, men utöver det väljer vi ofta inte träningsform med någon större eftertanke.

Vi funderar kanske inte heller så mycket på våra övriga fritidsintressen, hur de påverkar vår livsbalans. Men faktum är att allt vi gör endera bygger upp vår hälsa – eller bryter ner den. För mycket av aktiviteter med samma typ av energi ger obalans som i längden riskerar att skapa sjukdom.

När vi lär känna ayurveda lite bättre kan vi börja förstå att till exempel att spinning kanske inte är den mest lämpliga träningen efter en intensiv och stressig dag, och att det kan vara förödande att varje kväll sjunka ner i soffan efter ett ostimulerande jobb. Det kan till och med vara så att en rolig aw med arbetskompisarna är det sista vi behöver en torsdagskväll!

Allt beror förstås på vilken dosha du domineras av eller har obalans i, hur din arbetsdag ser ut, hur din fritid i övrigt ser ut, och vilka delar du kan justera eller inte. Allt handlar om balans, och att balansera med motsatt kvalitet.

För att veta hur du kan balansera ditt liv på bästa sätt behöver du titta lite närmare på ditt liv och beståndsdelarna i det, och du behöver matcha det med doshornas kvaliteter. Du behöver också ha koll på din nuvarande doshastatus (om du inte vet din doshastatus kan du maila mig och få mitt kostnadsfria utökade doshatest).

Svara sedan på följande frågor om din arbetssituation, skriv gärna svaren i en anteckningsbok. 

*Vilka färdigheter använder du i ditt jobb?
*Vilka fysiska, intellektuella och mentala krav ställer ditt jobb på dig?
*Hur ser din arbetsmiljö ut?
*Kräver ditt jobb att du står eller sitter i en och samma ställning under många timmar?
*Hur ser relationen till dina kollegor ut? 
*Hur mycket tid tillbringar du framför din dator?
*Vad tycker du om ditt arbete?
*Utsätts du för några komplicerade relationer på din arbetsplats?

Svara på följande frågor om din fritid, skriv svaren i din anteckningsbok:
*Hur mycket fritid har du under en vecka?
*Hur mycket tränar du under en vecka?
*Vad tränar du?
*Hur mår du i kropp och sinne efter att du har tränat?
*Vad har du för hobbies?
*Vilka intellektuella, fysiska och emotionella krav ställer dina hobbies på dig?
*Upplever du något obehag  samband med din fritid, så som huvudvärk eller liknande?
*Hur många timmar tittar du på tv varje vecka?
*Hur många timmar varje vecka tillbringar du med familj och vänner?

Så här hittar du balans!

Här får du som har vata som dominerande dosha eller har vataobalans råd om hur du kan tänka för att skapa ett liv i balans i livet.

Vatas kvaliteter är kall, torr, lätt, snabb, oregelbunden, rörlig, skrovlig. Vata är livlig och kreativ och rastlös och älskar omväxling och nya påhitt. Men för att kunna använda sitt kreativa sinne optimalt, för att kunna behålla sin energi och inte hamna ur balans behöver vata regelbundenhet, lugn och ro.

Så här hittar du balans:
-Att ständigt bli avbruten ökar vata, liksom att prata mycket, särskilt i mobilen, och att sitta i stimmig kontorsmiljö med air condition. Gör det du kan för att balansera dessa saker på jobbet! Se sedan till att du har det lugnt omkring dig efter jobbet.

-Om du också har ett stressigt jobb med mycket omväxling och stimulans (och det inte går eller du inte vill förändra det) så behöver du en lugnare fritid. Välj fritidsaktiviteter som ger energi och inte tar!

-Även träningen bör vara stillsam och lugn om du har det hektiskt i övrigt, men därmed inte sagt att den inte kan vara ansträngande. Styrketräning är ett exempel på lugn men ändå tung träning, liksom hathayoga.

-Begränsa skärmtiden när du kan. Detta är extra viktigt om du har ett arbete med mycket stimulans och omväxling. Ditt sinne behöver vila och återhämtning.

-Var noga med att äta och sova på regelbundna tider.

Varmt lycka till, kära vata!

Tia <3

PS: Längtar du efter mer ayurveda och balans i din vardag? Kolla in mitt inspirationsmail Börja din ayurvedaresa här! Du får pepp, stöd och råd om kost, yoga och livsstil för din dosha, rakt in i mailkorgen varje fredag i 12 veckor. Höstens omgång startar 6 september!

Relaterad läsning: