Se till att jobb, fritid och träning kompletterar varandra i stället för att ge för mycket av samma energi. Så här hittar du balans, kapha!
Så har turen kommit till kapha i min lilla serie om hur de olika doshorna kan hitta balans i tillvaron. Det handlar ju om att få en perfekt mix på aktiviteterna, så att vi inte stressar sönder oss – eller stagnerar, som du har en tendens att göra, kapha.
Många av oss jobbar i full fart hela dagarna, och går sedan hem till en familj som vi behöver ta hand om och serva med mat, närhet och kärlek. Emellanåt försöker vi klämma in någon form av träning, eftersom vi vet att det är hälsosamt. Kanske har vi någon idé om att vi borde träna kondition och bygga lite muskler, men utöver det väljer vi ofta inte träningsform med någon större eftertanke. Vi funderar kanske inte heller så mycket på våra övriga fritidsintressen, hur de påverkar vår livsbalans. Men faktum är att allt vi gör endera bygger upp vår hälsa – eller bryter ner den. För mycket av aktiviteter med samma typ av energi ger obalans som i längden riskerar att skapa sjukdom.
När vi lär känna ayurveda lite bättre kan vi börja förstå att till exempel att spinning kanske inte är den mest lämpliga träningen efter en intensiv dag, och att det kan vara förödande att varje kväll sjunka ner i soffan efter ett ostimulerande jobb. Det kan till och med vara så att en rolig aw med arbetskompisarna är det sista vi behöver en torsdagskväll! Allt beror förstås på vilken dosha du domineras av eller har obalans i, hur din arbetsdag ser ut, hur din fritid i övrigt ser ut, och vilka delar du kan justera eller inte. Allt handlar om balans, och att balansera med motsatt kvalitet.
För att veta hur du kan balansera ditt liv på bästa sätt behöver du titta lite närmare på ditt liv och beståndsdelarna i det, och du behöver matcha det med doshornas kvaliteter. Du behöver också ha koll på din nuvarande doshastatus. För doshastatus kan du maila mig och få mitt utökade doshatest.
Svara sedan på följande frågor om din arbetssituation, skriv gärna svaren i en anteckningsbok.
*Vilka färdigheter använder du i ditt jobb?
*Vilka fysiska, intellektuella och mentala krav ställer ditt jobb på dig?
*Hur ser din arbetsmiljö ut (läs mer om detta nedan)?
*Kräver ditt jobb att du står eller sitter i en och samma ställning under många timmar?
*Hur ser relationen till dina kollegor ut?
*Hur mycket tid tillbringar du framför din dator?
*Vad tycker du om ditt arbete?
*Utsätts du för några komplicerade relationer på din arbetsplats?
Svara på följande frågor om din fritid, skriv svaren i din anteckningsbok:
*Hur mycket fritid har du under en vecka?
*Hur mycket tränar du under en vecka?
*Vad tränar du?
*Hur mår du i kropp och sinne efter att du har tränat?
*Vad har du för hobbies?
*Vilka intellektuella, fysiska och emotionella krav ställer dina hobbies på dig?
*Upplever du något obehag samband med din fritid, så som huvudvärk eller liknande?
*Hur många timmar tittar du på tv varje vecka?
*Hur många timmar varje vecka tillbringar du med familj och vänner?
Här får du som har kapha som dominerande dosha eller har kaphaobalans råd om hur du kan tänka för att skapa ett liv i balans i livet.
Kaphas kvaliteter är kall, tung, trög, långsam, mjuk, stabil och oljig. Kapha är långsam och metodisk, gör det efterfrågas i lugn och ro. Kapha kan stagnera och fastna i rutiner av alltför enahanda liv och arbetsuppgifter. Att sitta mycket och att ha tråkigt ökar kaphaobalans.
Så här hittar du balans, kapha:
-Arbeten med mycket stillasittande och monotona uppgifter ökar kapha.
-Alltför lite omväxling, utmaningar och stimulans generellt ökar kapha. Om du har ett sådant arbete behöver du aktivera dig desto mer på fritiden!
-Se till att skapa omväxling i stort och smått, ta nya vägar till jobbet varje dag, flytta om och måla om hemma, byt lunchrestaurang.
-Undvik att fastna i soffan på kvällen, ta hellre en rask promenad med en diskussionslysten vän, eller skaffa en eller ett par stimulerande fritidsaktiviteter.
-Du behöver också träning, gärna så du blir svettig, och gärna minst 30 minuter om dagen. Intervallträning, cirkelträning, löpning eller yoga i flöde passar dig utmärkt.
Läs mer här om hur du balanserar kapha i kost och livsstil.
Varmt lycka till med balansen, käraste kapha <3
Tia
Relaterad läsning: