Pitta mår bäst av att balansera sin intensiva läggning. Är du en hetlevrad pitta? Så här hittar du balans mellan jobb, fritid och träning!

Många av oss jobbar i full fart hela dagarna, och går sedan hem till en familj som vi behöver ta hand om och serva med mat, närhet och kärlek. Emellanåt försöker vi klämma in någon form av träning, eftersom vi vet att det är hälsosamt. Kanske har vi någon idé om att vi borde träna kondition och bygga lite muskler, men utöver det väljer vi ofta inte träningsform med någon större eftertanke.

Vi funderar kanske inte heller så mycket på våra övriga fritidsintressen, hur de påverkar vår livsbalans. Men faktum är att allt vi gör endera bygger upp vår hälsa – eller bryter ner den. För mycket av aktiviteter med samma typ av energi ger obalans som i längden riskerar att skapa sjukdom.

När vi lär känna ayurveda lite bättre kan vi börja förstå att till exempel att spinning kanske inte är den mest lämpliga träningen efter en intensiv och stressig dag, och att det kan vara förödande att varje kväll sjunka ner i soffan efter ett ostimulerande jobb. Det kan till och med vara så att en rolig aw med arbetskompisarna är det sista vi behöver en torsdagskväll!

Allt beror förstås på vilken dosha du domineras av eller har obalans i, hur din arbetsdag ser ut, hur din fritid i övrigt ser ut, och vilka delar du kan justera eller inte. Allt handlar om balans, och att balansera med motsatt kvalitet.

För att veta hur du kan balansera ditt liv på bästa sätt behöver du titta lite närmare på ditt liv och beståndsdelarna i det, och du behöver matcha det med doshornas kvaliteter. Du behöver också ha koll på din nuvarande doshastatus (om du inte vet din doshastatus kan du maila mig och få mitt kostnadsfria utökade doshatest).

Hur ser din arbetsmiljö ut?

Svara sedan på följande frågor om din arbetssituation, skriv gärna svaren i en anteckningsbok. 

*Vilka färdigheter använder du i ditt jobb?
*Vilka fysiska, intellektuella och mentala krav ställer ditt jobb på dig?
*Hur ser din arbetsmiljö ut?
*Kräver ditt jobb att du står eller sitter i en och samma ställning under många timmar?
*Hur ser relationen till dina kollegor ut? 
*Hur mycket tid tillbringar du framför din dator?
*Vad tycker du om ditt arbete?
*Utsätts du för några komplicerade relationer på din arbetsplats?

Svara på följande frågor om din fritid, skriv svaren i din anteckningsbok:

*Hur mycket fritid har du under en vecka?
*Hur mycket tränar du under en vecka?
*Vad tränar du?
*Hur mår du i kropp och sinne efter att du har tränat?
*Vad har du för hobbies?
*Vilka intellektuella, fysiska och emotionella krav ställer dina hobbies på dig?
*Upplever du något obehag  samband med din fritid, så som huvudvärk eller liknande?
*Hur många timmar tittar du på tv varje vecka?
*Hur många timmar varje vecka tillbringar du med familj och vänner?

Här får du som har pitta som dominerande dosha eller har pittaobalans råd om hur du kan tänka för att skapa ett liv i balans i livet.
Pittas kvaliteter är varm, lite oljig, lite oregelbunden, intensiv, skarp. Pitta är intellektuell och intelligent och älskar att argumentera, prestera och tävla. Och att arbeta. Oj, vad pitta älskar att arbeta, och hen gör det ju så bra. Men för att kunna få full användning av sin briljanta hjärna och sin arbetskapacitet behöver pitta vila och tillåta sig att ha roligt.

Så här hittar du balans:

Så här hittar du balans, pitta:
– Utmaningar och tävlingar ökar pitta, om du har ett stressigt jobb med mycket krav och hög arbetsbörda så behöver du först och främst begränsa arbetstiden. Jag kan nästan garantera att du jobbar för mycket, eller hur? Ansträng dig för att hålla undan jobb på helger och kvällar.

– Nästa gång kollegorna frågar om du vill följa med på aw – gör det! Häng med och ha kul! Livets mening är inte att arbeta så mycket som möjligt, utan att njuta och ha roligt. Slå klackarna i taket lite oftare (men helst utan alkohol – som ökar pitta mycket).

– Undvik hetsiga diskussioner och argumentationer så mycket du kan, även med goda vänner eller familjen. All slags hetta ökar pitta – även heta känslor.

– Försök att undvika att brusa upp och bli arg, av samma anledning som här ovan. hetta ökar pitta!

– Du behöver också mycket återhämtning på fritiden. Att med regelbundenhet göra ingenting är inte så dumt, eller åtminstone att läsa en roman i stället för faktaböcker!

– Du behöver träningsformer utan prestation och tävlingsmoment, så att inte dessa sidor dras igång hos dig, och du bör inte ta i mer än 80 procent av din kapacitet. Om du yogar – yoga å mycket du kan med slutna ögon så att inte tävlingssinnet går igång.

Du kan läsa mer här om hur du balanserar pitta i kost och livsstil.

Lycka till, kära eldsjäl! <3

Tia

PS: Behöver du ta nya tag för din mage? Kolla in min mailkurs 9 veckor till en mage i balans. Vi rivstartar med en detox och lär oss sedan steg för steg hur vi tar som bäst hand om magen enligt ayurveda. Läs mer och beställ här. Kursen börjar 7 september och jag behöver anmälan denna vecka.Uppge koden MAGEN för 150 kr rabatt (1 300 kronor för hela kursen). <3

Relaterade texter: