unnamed

Det kan vara knepigt att förklara hur Kundaliniyoga funkar. Men det funkar! Enkla, ja nästan banala, rörelser, kombinerat med andning, positioner, fokus och mantran. Och du mår som en prinsessa. Efter en hel helg med sex olika pass och en hel massa teori är jag mör – men varm i själen, och hjärtat sjunger av lycka.

Jag blev blixtförälskad i kundaliniyoga på en kurs i ayurvedisk läkekonst och matlagning som jag gick i höstas. Jag har inte utövat det mycket alls, men kände direkt att jag ville veta mer. Så jag anmälde mig efter någon månads funderingar till Yogahusets ettåriga lärarutbildning. I helgen var första utbildningstillfället, och om jag innan då och då slogs av osäkerhet på om det verkligen var så klokt att kasta sig in i en så lång utbildning efter att bara ha provat åtta pass, så är jag nu helt säker. Kundaliniyoga är för mig. Kundaliniyoga går rakt in i mitt hjärta, får det att sjunga, öppnar själen och får hela kroppen att le. Yoga Bhajan, kundaliniyogans grundare, har sagt något liknande detta: Om du väcker kundalinisjälens nerv så får du själen till chaufför i stället för ditt negativa ego. Precis så känns det!

Den effekt som Kundaliniyogan ger, det omedelbara och väldigt starka välmående efter ett pass, är verkligen intressant. Jämfört med Hathayogan består passen ofta av mycket enkla rörelser som upprepas under flera minuter. Det är inte för inte som Kundaliniyoga lite skämtsamt kallas för husmorsyoga – alla kan göra den!

Andningen är viktig, men det är inte samma betoning på långa djupa andetag som i Hathayogan. Ibland andas man fort, och ibland sakta, beroende på dagsform och/eller rörelse. Eftersom du håller på med rörelsen så länge blir du oftast väldigt trött i musklerna. Många är en riktig prövning för uthålligheten. Sedan vilar man lite mellan rörelserna.

Man säger ju att yoga är ett sätt att stilla kroppen för meditation, och det är verkligen fallet i Kundaliniyogan. Ett pass alltid avslutas med en meditation, ofta används både mantran och mudras. Det här är antagligen en av de delar som gör att Kundaliniyogan har så fin effekt på sinnet. Meditationens välgörande effekter är vetenskapligt bevisade, och när du mediterar med hjälp av mantran och mudras håller du hjärnan så upptagen, att den inte har en chans att glida iväg till tankearbete.

Kundaliniyogan är fantastisk – men det gör inte Ashtanga, Hatha och andra yogaformer mindre bra. De kompletterar varandra på ett väldigt fint sätt! Och som min lärare Charlotte Åström sa: Det är yoga alltihop, bara olika grenar på yogaträdet. Och alla behövs – vi människor är olika, gillar olika. Och alla vägar in i yogan är bra!

unnamed (1)

Det var en minst sagt intensiv första helg. Vi är 13 entusiastiska elever, alla med olika bakgrunder och vägar in i yogan, men med det gemensamt att vi är nyfikna på det som får oss att mår väldigt bra.

Vi började sju på morgnarna och jobbade till 17-18 (fredag 17-21). Vi hann med sex pass yoga och/eller meditation, vi gjorde rotlås, mantran och mundror, chantade och andades. Vi har alla pass i läxa, men framför allt ett av dem, Surya Kriya, som vi ska göra oftast. Vi har också i läxa att skriva yogadagbok – och det passar ju extra bra just nu.

Vi pratade om Kundaliniyogans grundare Yoga Bhajan, dess historia, lite hälsoeffekter och snuddade vid lärarrollen. Redan nästa utbildningshelg ska vi börja leda varandra. Det blir spännande att inta lärarrollen på detta helt nya sätt!

Min första yogalärarutbildning var en riktig milstolpe i mitt liv, bland det bästa och viktigaste jag har gjort i mitt liv. Den här utbildningen kommer att bli minst lika betydelsefull.

Sat Nam