Mest missförstådd av alla doshorna är kapha. Trög, tung och lite långsam som kaphas kvaliteter är tycker många att det känns tråkigt att domineras av kapha. Men sanningen är att det knappt finns någon härligare att hänga med än en kapha i balans!
Som jag skrev i det här blogginlägget så är vata den dosha som är lättast bringas ur balans, lätt och rörlig som den är. Och pitta kommer inte långt efter, som jag skrev om här. Allra mest stabil och stadig är vår kära kapha, kopplad till elementen jord och vatten som den är. Men det finns inget tungt och tråkigt över en kapha i balans.
Ayurveda grundar sig, som jag också har skrivit i inläggen om vata och pitta, på de fem elementen jord, vatten, eld, luft och rymd, som återfinns i och styr de tre doshorna vata (luft och rymd) pitta (eld) och kapha (vatten och jord). Vi människor och allt annat levande omkring oss är sammansatta av de tre doshorna, i helt unika kombinationer. De tre doshorna behöver varandra, och samexisterar i allt, och alla tre behövs. De tre doshorna har egna kvaliteter, funktioner och lokaliseringar i kroppen, och de känns också helt olika i pulsen.
Ofta är en dosha dominerande – och ofta är en eller flera doshor ur balans. Att en dosha är i obalans betyder att det finns för mycket av den i kropp och sinne, och det kan vi uppleva i form av fysiska eller mentala symptom, eller båda delarna.
Kaphas kvaliteter är tung, oljig, långsam, stabil, kompakt, kall och mjuk. Kaphas lokalisering är från övre delen av magsäcken och uppåt: bröst, lungor och hjärna. Fettvävnaden tillhör kapha, liksom leder, senor, ligament, samt det reproduktiva systemet.
Kaphas funktion i kroppen är den livsviktiga immuniteten, alltså att immunförsvaret fungerar som det ska. I blanas är en kapha sällan sjuk. Kapha styr över struktur och sammanhållning och all smörjning i kroppen, mellan organ och i alla leder. Till kaphas funktioner hör också förmågan att läka/healing, förmåga till affektion och tillgivenhet, förmågan att förstå och förlåta och vår möjlighet att uppleva villkorslös kärlek. Smaka på det, du! Vad skulle vi människor göra utan vår kapha? Kapha dosha är alltså inte något straff att domineras av. Snarare är kaphamänniskor i balans något som den här världen skulle behöva mer av. Och det kommer mer härliga kapha-egenskaper. Se bara här:
Människor med dominerande kaphadosha är stabila både fysiskt och känslomässigt. De är tålmodiga, jordnära, och lite långsamma. De både talar, äter och arbetar sakta och metodiskt. En kapha trivs med sitt liv precis så som det är. De är lugna, sympatiska och kärleksfulla, blir sällan arga eller rädda, och behöver inte mycket förändring för att vara nöjda med livet. Kaphapersoner är ofta bra lyssnare och mjuka och behagliga som de är får de andra att varva ner och trivas i deras närhet.
I obalans går dock trögheten och långsamheten överstyr och tar över både kropp och sinne. Kapha i obalans blir ofta självbelåten. Matsmältningen går än mer långsamt än annars och personen i fråga lägger på sig vikt. Allergi är vanligt.
Kapha kan sägas vara vatas raka motsats på många sätt, och det märks tydligt när det gäller vad som bringar doshan ur balans. Där vata behöver skapa regelbundenhet och vara lite restriktiv med yttre stimuli för att få ordning på sin yvighet behöver kapha motsatsen. Med en benägenhet till alltför mycket rutiner kan kapha få allt för lite stimulans, som i sin tur kan leda till obalans. Lagom är bäst! Kapha behöver alltså regelbundet variera sitt liv i stort och smått, för att inte stagnera och hamna i obalans.
För mycket sömn tar kapha ur balans, liksom för lite motion. Kaphan ska helst röra på sig varje dag, kanske till och med någon explosiv träningsform, som intervaller. Kapha ska också vara lite försiktig med att äta tung och fet mat, särskilt på kvällen. Överlag handlar det för kapha mycket om att hålla igång sin lite tröga och långsamma matsmältning. Här är fler kostråd för dig som känner igen dig i kapha dosha.
Favorisera
-En lätt, torr och kryddig kost med bittra och sträva smaker.
-Varm mat och varm dryck.
-Basmatiris, havre, korn, råg och bovete är exempel på bra sädesslag.
-De flesta bönor och linser.
-Morot, sparris, kronärtskocka, tomat, små auberginer, spenat, rättika, pumpa, bladselleri och alla slags kål.
-De flesta bär, granatäpple, russin, plommon, katrinplommon, och grapefrukt.
-När det gäller mjölkprodukter bör kapha begränsa sig till ghi (klarnat smör), lassi (1 del färsk yoghurt + 2 delar vatten), buttermilk (1 del färsk yoghurt + 3 delar vatten) och vassle.
-Bland frön och nötter är det enbart solrosfrön som är balanserande för kapha.
-Kapha kan och bör äta de flesta färska och torra kryddor och örter.
Undvik
-Att överäta, och att äta oljig, kall och tung mat. Sött, salt och surt skapar obalans hos kapha.
-Fänkål, ockra, gurka, rotselleri, rotsaker förutom morot, lök, vitlök, purjolök, svamp.
-Sura och omogna frukter och bär.
-Alla slags sötningsmedel utom honung.
-Kokosolja, jordnötsolja, ricinolja, sesamolja, linfröolja och tistelolja.
-Alla slags nötter och frön utom solrosfrön.
Jag hoppas att de här texten har skapat lite skönare aura kring kapha, så att du med en kaphadominans kan tillåta dig att känna dig precis så älskvärd och härlig som du är. Förmåga att förlåta, förstå och möjlighet att älska villkorslöst kan den här världen aldrig få för mycket av! Se bara till att hålla igång lite, så du inte hamnar i obalans!
De råd och rekommendationer som jag skriver om här ersätter förstås inte en individuell hälsokonsultation med pulsläsning. I en sådan får du 100% individuella råd om livsstil, örter, kost, yoga och pranayama. Läs här eller maila mig på tia.jumbe@gmail.com för mer info om en sådan.
Må så gott och lycka till med din resa till självkännedom och hälsa!
Tia
Intressant känner mig som en kappa…men har svårt att hitta rätt.
Är en typisk Kapha men lite blandad också Tack
Hej Yvonne, jag förstår vad du menar. Det kan vara svårt att hitta rätt på egen hand, eftersom man kan ha obalanser som stökar till det. Ofta känner man också igen sig i flera olika doshor och har då svårt att veta vilken man ska balansera. Det är bland annat därför vi ayurvediska hälsorådgivare brukar tipsa om att gå på en konsultation. Då får man nämligen klara besked, eftersom vi gör en pulsdiagnostik – och pulsen ljuger aldrig. 🙂
Läs mer om hur en hälsokonsultation går till här: https://tiajumbe.com/omayurveda/
Sköt om dig!
Kram Tia
Hej! Har läst på flera ställen att kapha bör undvika tomat, till skillnad från vad som står här. Är det skillnad på rå och tillagad? Hur ska man tänka?
Hej Gitte! Tomat är surt och därmed värmande och smörjande. Kapha mår gott av att äta värmande mat, men ökar av alltför mycket smörjning. Ät alltså med moderation, om du har mycket kapha eller kaphaobalans. I fallet med tomat så är effekten densamma för kapha. Hoppas detta klarnade lite!
Tack för svaret! Blev lite klokare. Har stor Kaphaobalans som jag försöker komma tillrätta med. Inväntar din bok med posten – ska bli intressant läsning!
Aha, vad roligt! Hör av dig om det är något du funderar på efter läsning – och förstås för att beställa extramaterialet! Kolla främre fliken! <3
KRAM
Tia