Bilden är lånad från Bakgrundsbild.com.

Vata – lätt och rörlig som en fjäril. Bilden är lånad från Bakgrundsbild.com.

Av våra tre doshor är vata den allra lättaste att bringa ur balans, särskilt i våra stressiga liv. Och en vata-obalans är inte så härlig att dras med: oro, rädsla, rastlöshet, störd sömn, stelhet i kroppen och överansträngning är några av symptomen. Särskilt den kalla årstiden bör vi alla balansera vata. 

Ayurveda grundar sig på de fem elementen jord, vatten eld, luft och rymd, som återfinns i de tre doshorna vata (luft och rymd) pitta (eld) och kapha (vatten och jord). Vi människor och allt annat levande omkring oss är sammansatta av de tre doshorna, i helt unika kombinationer. De tre doshorna behöver varandra, och ingen är bättre än någon annan.

Ofta är en dosha dominerande – och ofta är en eller flera doshor ur balans. Att en dosha är i obalans betyder att det finns för mycket av den doshan i kropp och sinne, och det kan vi uppleva i form av fysiska eller mentala symptom, eller båda delarna. Vata, som allra lättast bringas ur balans, kan dessutom dra med sig de andra doshorna så att även de kommer ur balans. Det är viktigt att hålla koll på vata, alltså!

De tre doshorna har egna kvaliteter, funktioner och lokaliseringar i kroppen, och de känns också olika i pulsen. Det är inte konstigt att just vata är så lätt att bringa ur balans. Rörlighet är nämligen ett av vatas kännetecken, lätthet, snabbhet och oregelbundenhet är tre andra, och med dess element luft och rymd är det logiskt att vata påverkas snabbt av både det ena och andra.

Vatas kvaliteter är alltså lätt, kall, rörlig, oregelbunden och snabb. Vatas säte i kroppen är från naveln och neråt, och vata  kontrollerar alla rörelser i oss, alltifrån muskelrörelser och hjärtverksamhet till ögats blinkningar, tarmrörelser och tarmtömning. Även tankeprocessen, nervimpulser och all slags kommunikation hör till vatas områden, liksom andning.

Vata-personer har oregelbunden hunger och matsmältning. Sömnen är ytlig och hen lider ofta av ytlig sömn. Personer med vata-dominans kan vara riktiga charmtroll: de är ofta livliga, kreativa, impulsiva, flexibla, snabba och entusiastiska, men med kort uthållighet. De är också ofta oförutsägbara och med ett stort behov av omväxling. Vata lär sig snabbt – och glömmer lika snabbt.

I balans kan en vata-person vara upprymd och pratsam och ha ett vaket sinne, men i obalans slår oro, ängslan, koncentrationssvårigheter och rastlöshet till. Sömnen tenderar att bli ännu mer störd, det blir svårt att koppla av och en vata-person överanstränger sig lätt. En obalanserad vata dosha orsakar dålig blodcirkulation och kyla i kroppen, torrhosta och torrhet både i och på kroppen, gaser, stelhet och värk, samt kronisk trötthet.

Vad är det då som får vata ur balans? Alltför mycket stimulans påverkar, till exempel från tv och dataspel, och alltför mycket inbokat i kalendern. Plötsliga förändringar, oregelbundna vanor (till exempel sömnvanor, mattider) och resor ökar även det vata. Det är lätt att tycka att det låter avkopplande med en resa, men det innebär ju också en väldig massa nya intryck. De flesta av oss blir förstoppade de första dagarna på en resa (vata-obalans), men en vata blir också ofta extra trött, får ännu svårare att sova och kan känna sig rastlös i stället för avkopplad.

Om du känner dig oförklarligt orolig, ängslig, eller märker att du har svårt att koncentrera dig och ett ovanligt växlande humör kan det vara dags att balansera vata. Om du är förstoppad är även det ett tecken på att vata behöver balanseras, liksom om du har rest mycket på sistone. Under vintermånaderna oktober till februari, då det på våra breddgrader är kallt och blåsigt (extra mycket påverkan av vatas egna kvaliteter) är det extra viktigt att sänka vata i kropp och sinne.

Inom ayurveda följer vi principen att balansera med motsatt kvalitet. När vi ska sänka/balansera vata behöver vi alltså tillföra kropp och sinne motsatsen till allt det som vata innebär.

En vata balanseras och mår bäst av regelbundenhet i de dagliga rutinerna, alltså att till exempel äta och sova på samma tider varje dag. Det här är förstås inget som en obalanserad vata brukar tycka är så där jätteroligt – ju mer ur balans en person är desto mer obalanserat har hen en tendens att vilja leva. Det är ju så härligt att bara ge sig hän till sin kreativitet och sitt flow – även om det råkar vara mitt i natten. I morgon? En annan dag!

Oljemassage (abhyanga) med värmande sesamolja som jag skriver om en bit ner i det här inlägget är mumma för vata, liksom promenader i naturen. Vata balanseras också fint av skön musik. Lugnande andningsövningar, som du hittar några exempel på här, är också välgörande för att få vata att koppla av.

När det gäller kost kan du tänka på följande:

Favorisera

-Varm lagad mat i god mängd, varm dryck

-Söta, sura och salta smaker

-Alla frukter och bär

-Mjölk (så kallad lantmjölk) och mjölkprodukter, grädde, smör, ghi, lassi och buttermjölk

-Nötter och frön

-Tung och oljig mat

-Basmatiris

-Tillagade grönsaker som squash, morot, fänkål, kronärtskocka, sparris, tomat, små aubergine, pumpa, rotselleri, rödbeta, palsternacka, sötpotatis, gurka

-De allra flesta kryddor och örter

 

Undvik

-Råa grönsaker

-All slags kål och lök

-Torra, krispiga och kalla livsmedel

-Kall mat och dryck

-Bönor utom mungbönslinser (skalade och halverade mungbönor)

-Majs, okokt havre, korn, hirs, råg, bovete, vildris

-Kryddig, stark, bitter och sträv smak

Det här var några tips om hur hur du kan tänka kring vata och vataobalans. När löven färgas och kylan börjar komma kan du börja se över dina rutiner och din kost, så att du möter upp den externa kylan.

De råd och rekommendationer som jag skriver om här ersätter förstås inte en individuell hälsokonsultation med pulsläsning. I en sådan får du 100% individuella råd om livsstil, örter, kost, yoga och pranayama. Läs här eller maila mig på tia.jumbe@gmail.com för mer info om en sådan!

Varmt lycka till med din resa in i den kloka och fina ayurveda!

Tia