
Vata – lätt och rörlig som en fjäril. Bilden är lånad från Bakgrundsbild.com.
Av våra tre doshor är vata den allra lättaste att bringa ur balans, särskilt i våra stressiga liv. Och en vata-obalans är inte så härlig att dras med: oro, rädsla, rastlöshet, störd sömn, stelhet i kroppen och överansträngning är några av symptomen. Särskilt den kalla årstiden bör vi alla balansera vata.
Ayurveda grundar sig på de fem elementen jord, vatten eld, luft och rymd, som återfinns i de tre doshorna vata (luft och rymd) pitta (eld) och kapha (vatten och jord). Vi människor och allt annat levande omkring oss är sammansatta av de tre doshorna, i helt unika kombinationer. De tre doshorna behöver varandra, och ingen är bättre än någon annan.
Ofta är en dosha dominerande – och ofta är en eller flera doshor ur balans. Att en dosha är i obalans betyder att det finns för mycket av den doshan i kropp och sinne, och det kan vi uppleva i form av fysiska eller mentala symptom, eller båda delarna. Vata, som allra lättast bringas ur balans, kan dessutom dra med sig de andra doshorna så att även de kommer ur balans. Det är viktigt att hålla koll på vata, alltså!
De tre doshorna har egna kvaliteter, funktioner och lokaliseringar i kroppen, och de känns också olika i pulsen. Det är inte konstigt att just vata är så lätt att bringa ur balans. Rörlighet är nämligen ett av vatas kännetecken, lätthet, snabbhet och oregelbundenhet är tre andra, och med dess element luft och rymd är det logiskt att vata påverkas snabbt av både det ena och andra.
Vatas kvaliteter är alltså lätt, kall, rörlig, oregelbunden och snabb. Vatas säte i kroppen är från naveln och neråt, och vata kontrollerar alla rörelser i oss, alltifrån muskelrörelser och hjärtverksamhet till ögats blinkningar, tarmrörelser och tarmtömning. Även tankeprocessen, nervimpulser och all slags kommunikation hör till vatas områden, liksom andning.
Vata-personer har oregelbunden hunger och matsmältning. Sömnen är ytlig och hen lider ofta av ytlig sömn. Personer med vata-dominans kan vara riktiga charmtroll: de är ofta livliga, kreativa, impulsiva, flexibla, snabba och entusiastiska, men med kort uthållighet. De är också ofta oförutsägbara och med ett stort behov av omväxling. Vata lär sig snabbt – och glömmer lika snabbt.
I balans kan en vata-person vara upprymd och pratsam och ha ett vaket sinne, men i obalans slår oro, ängslan, koncentrationssvårigheter och rastlöshet till. Sömnen tenderar att bli ännu mer störd, det blir svårt att koppla av och en vata-person överanstränger sig lätt. En obalanserad vata dosha orsakar dålig blodcirkulation och kyla i kroppen, torrhosta och torrhet både i och på kroppen, gaser, stelhet och värk, samt kronisk trötthet.
Vad är det då som får vata ur balans? Alltför mycket stimulans påverkar, till exempel från tv och dataspel, och alltför mycket inbokat i kalendern. Plötsliga förändringar, oregelbundna vanor (till exempel sömnvanor, mattider) och resor ökar även det vata. Det är lätt att tycka att det låter avkopplande med en resa, men det innebär ju också en väldig massa nya intryck. De flesta av oss blir förstoppade de första dagarna på en resa (vata-obalans), men en vata blir också ofta extra trött, får ännu svårare att sova och kan känna sig rastlös i stället för avkopplad.
Om du känner dig oförklarligt orolig, ängslig, eller märker att du har svårt att koncentrera dig och ett ovanligt växlande humör kan det vara dags att balansera vata. Om du är förstoppad är även det ett tecken på att vata behöver balanseras, liksom om du har rest mycket på sistone. Under vintermånaderna oktober till februari, då det på våra breddgrader är kallt och blåsigt (extra mycket påverkan av vatas egna kvaliteter) är det extra viktigt att sänka vata i kropp och sinne.
Inom ayurveda följer vi principen att balansera med motsatt kvalitet. När vi ska sänka/balansera vata behöver vi alltså tillföra kropp och sinne motsatsen till allt det som vata innebär.
En vata balanseras och mår bäst av regelbundenhet i de dagliga rutinerna, alltså att till exempel äta och sova på samma tider varje dag. Det här är förstås inget som en obalanserad vata brukar tycka är så där jätteroligt – ju mer ur balans en person är desto mer obalanserat har hen en tendens att vilja leva. Det är ju så härligt att bara ge sig hän till sin kreativitet och sitt flow – även om det råkar vara mitt i natten. I morgon? En annan dag!
Oljemassage (abhyanga) med värmande sesamolja som jag skriver om en bit ner i det här inlägget är mumma för vata, liksom promenader i naturen. Vata balanseras också fint av skön musik. Lugnande andningsövningar, som du hittar några exempel på här, är också välgörande för att få vata att koppla av.
När det gäller kost kan du tänka på följande:
Favorisera
-Varm lagad mat i god mängd, varm dryck
-Söta, sura och salta smaker
-Alla frukter och bär
-Mjölk (så kallad lantmjölk) och mjölkprodukter, grädde, smör, ghi, lassi och buttermjölk
-Nötter och frön
-Tung och oljig mat
-Basmatiris
-Tillagade grönsaker som squash, morot, fänkål, kronärtskocka, sparris, tomat, små aubergine, pumpa, rotselleri, rödbeta, palsternacka, sötpotatis, gurka
-De allra flesta kryddor och örter
Undvik
-Råa grönsaker
-All slags kål och lök
-Torra, krispiga och kalla livsmedel
-Kall mat och dryck
-Bönor utom mungbönslinser (skalade och halverade mungbönor)
-Majs, okokt havre, korn, hirs, råg, bovete, vildris
-Kryddig, stark, bitter och sträv smak
Det här var några tips om hur hur du kan tänka kring vata och vataobalans. När löven färgas och kylan börjar komma kan du börja se över dina rutiner och din kost, så att du möter upp den externa kylan.
De råd och rekommendationer som jag skriver om här ersätter förstås inte en individuell hälsokonsultation med pulsläsning. I en sådan får du 100% individuella råd om livsstil, örter, kost, yoga och pranayama. Läs här eller maila mig på tia.jumbe@gmail.com för mer info om en sådan!
Varmt lycka till med din resa in i den kloka och fina ayurveda!
Tia
Tack mycket intressant läsning får ändra på endel äter ju gärna kall sallad vilket inte var bra
Hej Christine, nä, kall mat som sallad är inte bra mat för någon dosha, det gör matsmältningen mindre effektiv, vilket förstås inte är bra. För att kunna tillgodogöra oss matens näring behöver vi en så effektiv matsmältning som möjligt! Och om du domineras av vata, alltså känner igen dig i texten här, är det som du ser extra olyckligt att äta kallt.
Jag har flera recept på god, varm mat här på bloggen, klicka på taggen recept här bredvid så kommer de upp!
Lycka till med dina nya matvanor!
Kram Tia
Tack för all din information och kunskap. Tror jag hittat rätt sida för att få mer balans och harmoni i livet. Jag är nog urtypen för vata och helt lost just nu på alla plan. Så det här blir ett nytt halmstrå.
Med vänlig hälsning Sandra
Hej Sandra, vad fint att du känner igen dig i texten här – att identifiera sin obalans är steg 1. Sedan gäller det att hitta balansen också … Om du känner väldigt lost kan jag verkligen rekommendera pulsläsning hos en ayurvedisk hälsorådgivare. Då får du råd och rekommendationer på kost, örter, livsstil och hos många även yoga och pranayama, allt utifrån din specifika obalans. Varmt lycka till, Sandra!
Tia <3
Tänker på det sträva: jag som är 100% vata hur påvärkas jag av grönt te?
Hej!
Tack för din fina förklaring om dishorna o hur dom ska balanseras. Det är du som beskrivit så att jag förstår! Jag har läst en del om ayurveda men inte förstått. Har konstaterat att jag har lika delar av vata o phita o mindre av kapha.
Hej Sabine, det gläder mig mycket att polletten trillat ner! Det är viktigt att förstå, så att balanseringen blir rätt (du kanske har läst mitt senaste inlägg https://tiajumbe.com/blogg/darfor-ar-det-viktigt-att-balansera-dina-doshor/?).
Om du har lika mycket av pitta och vata kan du framför balansera vata. Du hittar massor av info om vata i bloggen, både yoga, livsstil och recept som funkar bra. Det är bara att söka på vata.
Om du känner av stora hälsobekymmer bör du dock kontakta en hälsorådgivare.
Varm kram och lycka till! <3
Hej.
Hur är det med linser för vata?
Hej, Ulla-Britt. Linser är inte att rekommendera för vata, som mår bättre av att favorisera mungbönor och adzukibönor.
Kram
Tia
Hej 🙂 Jag har en pitta dominans och ligger även åt Vata. Jag är HSP och utmattad. Denna sommaren har varit hemsk då jag fått tänka extra på att balansera Pitta. Jag har lagat mat med Pitta kryddor och druckit Pitta te. Varje höst och vinter så drabbas jag av mer stelhet, upprepade ryggskott, fryser och lider i kylan. Jag har en kronisk muskelknut i ryggen bakom hjärtat, även nervproblem och faschia skada.Om jag förstår dig rätt så ska jag balansera Vata då? Innebär det att äta enligt Vata råden du gett ovan? Mer varmt, mustigt och kanske även investera i Vata kryddblandning samt Vata te? Har även börjat med att torrborsta mig varje morgon för att hjälpa lymfsystemet och går nu 1 gång i /mån på Cranio Sakral behandling.Tacksam för din hjälp snarast!
Varma hälsningar
Lena
Hej kära Lena, tack för din kommentar! Det är vanskligt att ge specifika råd utan att ha känt på pulsen exakt vad som är ur balans hos dig, och var i kroppen. Jag skulle alltså absolut rekommendera dig att gå till en ayurvedisk hälsorådgivare för att få hjälp med dina obalanser.
Med det sagt låter det som att du har en vataobalans och att du skulle må bättre av att balansera vata, särskilt nu på hösten och vintern. Det innebär att leva och äta enligt råden i det här inlägget. Torrborstning ökar vata och är alltså något du bör avstå ifrån. Gör hellre abhyanga, oljemassage, som värmer och mjukar upp. Här hittar du beskrivning till dethttps://tiajumbe.com/blogg/stilla-din-oro-med-ayurvedisk-massage/
Varmt lycka till,
Tia
Hej,
När jag läst på och gjort diverse test kan jag konstatera att jag är både Vata o Pitta. Jag hade mycket obalans i Pitta som ilska, irritation, PMS, svettningar, inflammerade muskler och sur mage med överdriven syraproduktion. Nu har jag balanserar Pitta i ca 1,5 månad och märker stora skillnader. Alla symptom har i stort sett försvunnit vilket är underbart. Då blir Vatasymptomen tydliga. Stelhet i leder o muskler, knakar, kalla händer o fötter. Ska jag fortsätta balansera Pitta? Jag känner t ex tydligt att min mage inte gillar sura smaker och stark mat t ex. Kan man balansera Pitta med mat o Vata med rutiner samtidigt t ex?
Hej, ja, det stämmer, det kan vara så att man behöver balansera pitta i maten och vata i övrig livsstil. Det är svårt att svara på om du ska balansera vata eller pitta eftersom jag inte vet vad din puls säger, men utifrån vad du beskriver så låter det som att du ska balansera vata ändå. Prova ett par veckor och se hur du mår. Undvik de saker som du säger att magen inte gillar, sura och starka livsmedel. Lycka till!
Tack tack att Du får ayurveda lite lättare Du förklara så bra. Precis som Du säger, när jag har agenda fylld, inte bra för mig. Försöker styra detta, jag är pensionär men har fulltecknat, med en gammal mor. Tre barnbarn på tre år. Roliga saker, men inte lätt att säga nej.
Hej,
Jag har väldigt svår PMDS och vissa månader börjar symtom som rastlöshet, irritation, oro, ångest strax före ägglossning och fortsätter i 2-3 veckor. Då jag upplever dessa blir mitt liv meningslöst och jag tappar all lust med tillvaron. Vad kan jag göra för att lindra det? Jag är mest pitta enligt det lilla som jag har läst om ayurveda. Kram Rossi
En till fråga:
Jag gick ner en del i vikt efter att jag balanserat Pitta i ca 3 veckor. Sista veckan åt jag nästa uteslutande Kitchari. Jag behövde inte gå ner och åt ”hälsosamt” innan så jag blev lite förvånad. Jag har slutat med både kaffe och alkohol och min matsmältning blev otroligt mycket bättre nästan omgående.
Vad är frågan? 🙂
KRAM Tia
Hej, vill gärna följa din blogg.
Hej, vad fint, varmt välkommen att titta in här när du vill! <3
KRAM
Tia
Hej, jag är 45 års ålder och har väldigt oregelbundna mens. Blir lätt arg, lätt att gå upp i vikt. Blir väldigt lätt förskild och får virus väldigt lätt. Måste äta penicillin minst en gång om året. Vad kan jag göra så att immunförsvar ökar , går inte upp i vikt och får mer förståelse till omgivningen.
Tack!
Hej Preeti, tack för din kommentar! Du kan prova stt balansera vata, som på det du beskriver verkar vara ur balans.
Även om pitta också är ut balans, och även kapha, så kan de rätta till sig av att vata balanseras.
Annars – sök upp en ayurvedisk hälsorådgivare som kan hjälpa dig med individuella råd för dina obalanser.
Varmt lycka till!
Så himla ON POiNT!
Mycket intressant, jag ska fördjupa mig i hur jag kan äta för min kropps och välmåendes bästa ❤️ Tack!