Vi som bor i Sverige tycks älska värme, kanske för att den aldrig är given för oss. Jag längtar efter varje lång vinter efter att bli helt uppvärmd, utifrån och in, att få svettas, och klä mig tunt, tunt. Samtidigt är riktig värme lite av en utmaning för mig. Jag får hjärtklappning, blir lättare irriterad och mår efter ett tag i hettan inte alls särskilt bra. Jag sitter helst i skuggan och längtar efter regnoväder och svala höstkvällar. I ayurvedan har jag funnit en förklaring till detta – och en mängd råd för att klara sommarvärmen bättre.

Den ayurvediska doshan pitta ger i balans mycket glädje, energi och driv, men alltför mycket av pittas hetta gör dig lättare stressad och otålig. Du får ett ojämt humör och kan utveckla halsbränna och hudproblem.
Enligt ayurvedan är sommaren pittatid, då pittas heta, intensiva egenskaper dominerar i omgivningen, och ökar desamma hos oss. Eftersom kroppen naturligt strävar efter balans så blir en av reaktionerna på den yttre hettan att matsmältningen, som är pittas vikigaste funktion, försvagas, och ämnesomsättningen minskar. Du kan känna dig mindre hungrig, samtidigt som all slags aktivitet känns jobbigare.
Alldeles oavsett vilken dosha som dominerar hos dig bör du balansera den dosha som dominerar i omgivningen, och alltså balansera pitta under den varma årstiden.
Lika ökar lika enligt ayurvedan, och för att balansera pitta bör du alltså tillföra svalka och lugn.
Här är några råd som balanserar dig under den heta pittatiden.

Livsstilsråd
*Undvik direkt sol mitt på dagen, 11-14.
*Svalkande bad är toppen för att dämpa pitta.
*Undvik hård träning. Simning är perfekt under den varma perioden, skogspromenader och lätt yoga likaså. Se förslag på yogapositioner nedan.
*Om du har svårt att somna på grund av värmen kan du prova att duscha svalt innan du lägger dig, alternativt skölja händer/handleder och fötter i ljummet/svalt vatten. Båda alternativen är svalkande och lugnande och bidrar till en djup och skön sömn.

Kostråd
*Ät enbart när du är hungrig och undvik att äta för mycket.
*Undvik kylskåpskall mat och dryck, som släcker matsmältningselden, agni.
*Minska på alkohol, svart te och kaffe, som alla stimulerar pitta.

Favorisera – kost
*Bittra och beska smaker, till exempel ruccola och bladspenat.
*Söta smaker, mogna frukter.
*Grönsakssoppa är bra mat, liksom basmatiris med grönsaker.
*Lassi är en god och svalkande dryck.

Recept på saffranslassi
Lassi är perfekt för varma dagar. Den går att smaksätta på många olika sätt, här är ett recept med lugnande saffran.

1 del yoghurt
1 del vatten
Mald ingefära
Mald kardemumma
Råsocker
I nypa saffran
Mortla saffran. Skölj ur morteln med hett vatten (den mängd som du ska ha i din lassi). Låt svalna. Häll i övriga kryddor. Blanda med lika mycket yoghurt som vatten.

Undvik – kost
*Salt, sur och stark mat, som alla ökar pitta. Exempel på sur mat är allt som är fermenterat (utom yoghurt tillredd till lassi) och ost.
*Vitlök och gul lök.

Yoga
Det finns en yogarörelse för varje tillstånd! För att balansera pitta är följande yogapositioner fina:

*Barnets position med armarna framåt
Sitt på knä. Fäll överkroppen framåt, behåll rumpan mot hälarna. Kom ner med pannan i mattan, vila armarna utsträckta framåt. Slappna av i hela kroppen. Andas långa djupa andetag. 3-5 min.
Lugnande för sinnet och bra för matsmältningen.

*Benen upp längs väggen
Sätt dig på mattan med höger höft tätt intill väggen. Svinga benen upp längs väggen och lägg dig samtidigt ner på rygg. Maka rumpan så nära väggen som möjligt. Slappna av. Andas långa djupa andetag. 3-5 minuter eller längre.
Återhämtande och lugnande.

*Framåtfällning
Stå med benen höftbrett isär. Fäll fram överkroppen. Fatta tag om armbågarna med motsatt hand. Slappna av i rygg, axlar, nacke, armar. Andas långa, djupa andetag. 3-5 minuter.
Lugnande och gynnsam för matsmältningen.

*Vridning
Ligg på rygg på golvet. Böj knäna, placera fötterna höftbrett isär strax nedanför rumpan. Lägg armarna rakt ut från axlarna. Låt knäna försiktigt komma ner åt höger. Stanna där vänster axel och arm börjar lyfta från golvet. Om det är långt mellan knäna och golvet kan det vara skönt att slappna av med benen mot en kudde. Andas långa djupa andetag. 3-5 min/sida.
Bra för matsmältningen.

Andningsövning
Sitali pranyayam är en andningsövning som är så effektiv för att sänka kroppstemperaturen att den till och med kan användas vid feber. Självklart är den ett fantastiskt verktyg även för att ge kroppen svalka under varma dagar.

Så här gör du Sitali Pranayam
Sitt i lätt meditationsställning på golvet, eller långt ut på en stol. Sträck på ryggen och nacken. Titta i kors mot nästippen. Slappna av i magen och ta ett par lite djupare andetag genom näsan. Rulla ihop tungan till ett ”o” och stick ut den mellan läpparna. Andas in genom tungan med ett slurpande ljud, slut ögonen och håll andan inne en liten stund, dra in tungan, andas ut genom näsan. Andas djupa långsamma andetag. 7-12 andetag. Om du inte kan rulla tungan till ett ”o” så drar du bort läpparna från tänderna och andas in mellan tänderna i stället.
Starkt kylande och lugnande för kropp och sinne.

 

Läs mer om ayurveda och de tre doshorna här.

Njut nu av sommar, balans och lagom hetta!