Jag gillar verkligen inte att använda konserver, och gör så mycket jag kan för att undvika dem. Bland annat gör jag min egen kokosmjölk. Så mycket godare än från burk, snabbt, fräscht och dessutom busenkelt!

Enligt den ayurvediska hälsoläran bör den mat vi äter i så hög utsträckning som möjligt vara färsk, för att ge oss så mycket näring och energi som möjligt. Och det ligger ju i konserveringens natur att maten inte längre är färsk. Dessutom innehåller konserver ofta tillsatser i form av emulgeringsmedel (gör att vatten och fett blandar sig) och stabiliseringsmedel (används för att livsmedlet ska bibehålla sitt tillstånd, till exempel för att det inte ska skära sig). Även om dessa mindre mängder tillsatser inte är skadliga för hälsan om jag äter kokosmjölk lite då och då, så undviker jag dem helst ändå.

Ibland är det krångligt att undvika konserver, det kan ju till exempel vara besvärligt att ha glömt att blötlägga bönorna till kvällens chili. Andra gånger är det bara att föredra. Som när det gäller kokosmjölk. Så enkelt att göra själv, så mycket bättre smak än ur konserven, och så mycket mer hälsosamt!

Den kokosmjölk som vi köper på burk är inte vätskan från kokosnötterna, det förstår alla som på tropiska breddgrader druckit kokosvatten med sugrör ur en färsk kokosnöt. Vår konserverade kokosmjölk är i själva verket kokosnötsextrakt utblandat med vatten (och tillsatser, som sagt). Och det är ju verkligen lätt att göra själv.

Du häller helt enkelt ekologisk riven kokos i en skål och och sedan kokande vatten över. Mängden vatten beror på hur tjock du vill ha din kokosmjölk, men jag brukar för kokosmjölk använda lite drygt samma mängd vatten. Alltså, om du har 1,5 dl riven kokos kan du ta 2 dl vatten. Om du ska göra kokosgrädde minskar du förstås mängden vatten.

Häll alltså det kokheta vattnet över den rivna kokosen. Låt svalna helt.

Kör sedan blandningen i en mixer under några minuter, det ska bli ordentligt mixat.

Häll över blandningen i en saftsil och låt rinna av. Pressa ut resterna av vätskan.

Voilá, kokosmjölken är klar att använda i grytan – eller drickas som den är!

Det som blir över, alltså själva kokosmassan, kan du göra någon rolig och god kokosboll av.

Kärlek till din matstund!

Tia