Ingen påverkar din hälsa mer effektivt än du själv. Ge ditt liv en rytm som läker och balanserar!
Jag har på sistone tänkt en del på det här med att vara ansvarig för sin egen hälsa, och på att det kan vara tufft i att inse att vi faktiskt själva till stor del skapar vårt välmående. Det ÄR ett stort ansvar och något som vi har blivit vana att lägga i andras händer: hos sjukvården, läkemedelsföretagen och olika hälsoexperter. Men ingen är mer expert på din kropp än du, och ingen påverkar din kropp mer än du. David Frawley säger det så fint i sin bok Ayurvedic Healing A Comprehensive Guide (ja, jag läser den fortfarande – hinner ju aldrig läsa!).
Det vi gör varje dag skapar våra liv, den vi är, och vår hälsa. Sporadiska besök hos läkare eller healers, oavsett vilka de är och hur duktiga de är, kan inte ersätta eller förändra effekten av hur vi själva tar hand om oss under livets övriga dagar.
Jag tror att vi både underskattar kraften av vår egen självläkning, och att vi inte till fullo förstår hur viktig den är för vårt välmående.
Det intressanta är att den livsstil och de val vi behöver göra ofta innebär motsatsen till vad vi tycker är härligt och skönt. Jag har skrivit om det tidigare. Vata som är snabb, rörlig och oregelbunden till sin karaktär balanseras ju av regelbundenhet och långsamhet, och pitta som är en riktig eldsjäl, som älskar att prestera och tävla, balanseras av att inte alltid ge 100% och prestera. Och kapha, slutligen, som uppskattar det softa livet och inte längtar alls efterförändring mår bäst av att ändra saker i stort och smått.
Det här går ju igen i den typ av yoga som är bäst för respektive dosha. Vata bör yoga långsamt och stretcha sina stela muskler och leder. Pitta bör yoga till 80% av sin kapacitet och släppa prestigen på mattan medan kapha bör flowa igenom energiska pass.
Jag märker när jag har ayurveda yoga att det inte alltid är så populärt att yoga på det sätt som är mest balanserande. Vata kommer ofta in i ett snabbare tempo, pitta tar i mer än de ska – och kapha kommer oftast inte alls på yogan. 🙂
Jag ser det också hos de som kommer på ayurvedisk hälsokonsultation. Jag kan ta pulsen och ge råd, men den som har makten och kan bestämma om det kommer att bli balans eller inte är klienten själv! Och självklart är det de allra mest dedikerade klienterna, som tröttnat rejält på sina obalanser och därifrån får motivation att förändra sig, som får bäst resultat.
Balansera med motsatt kvalitet, och lika ökar lika är de två av de viktigaste deviserna inom ayurveda, och innebörden av dem behöver vi ta till oss och förstå vikten av för att vår självläkning ska bli så effektiv som möjligt. Men vi får försöka se det som att det inte innebär att utöva jobbig disciplin för att inrätta trista rutiner som strider mot vår lust och innersta vilja. Snarare kan vi se det som att vi ger våra liv rätt rytm, en rytm som skapar harmoni och balans i kropp och sinne. Och faktum är att ju längre tiden går med rätt livsrytm, desto lättare kommer det att kännas.
Det är nämligen så att den ayurvediska livsstilen för respektive dosha är ett naturligt sätt för oss att leva. Att det tar emot och känns obekvämt beror helt enkelt på att vi är ur balans – vår kropp och vårt sinne har glömt vad det behöver för att leva i optimal harmoni och hälsa. Ju mer ur balans vi är desto mer ur balans känns det naturligt att leva – och tvärtom.
Ett tips för att se dina framsteg med den härligt helande ayurveda-rytmen är att skriva dagbok om hur det går. Skriv ner vilka nya vanor du tar dig an och notera regelbundet hur det går och hur du mår. Du kommer att bli belönad för din strävan efter din naturliga livsrytm!
All kärlek
Tia
PS: I morgon och på söndag håller jag yoga på Allt för hälsamässan i Älvsjö, 10.30-11. Söndag berättar jag också om 10 ayurvediska hacks för kropp och sinne, i Pratbubblan kl 12.45. Hoppas att vi ses! <3
Relaterad läsning:
Hej igen Tia!
Snälla, kan du förklara en sak för mig, jag får det inte att gå ihop.
1: ”Den ayurvediska livsstilen för respektive dosha är ett naturligt sätt för oss att leva”, skriver du. Jag tänker på mig själv här: om jag skulle göra ett test i dag och ex prenumerera på dina mail som baseras på min dosha – hur vet jag att det är rätt dosha? I dag mår jag ju inte så där jättetoppen; är inte risken att det blir fel dosha i testet?
2: När du skriver att man ska balansera med motsatt kvalitet, så hänger jag inte riktigt med. Varför ska man göra det? Jag tänker att man ”suddar ut” lite av/gå emot sin personlighet då, förnekar den och man blir mittemellan; varken långsam eller snabb, varken het eller kall, eller har jag missuppfattat det helt? 😉
3: När man är i perfekt ayurvedisk harmoni, kan man ha ändrat sin ursprungliga dosha då?
Jätte-tacksam för svar.
Mvh Mallan
Hej fina Mallan, tack för dina frågor! Här kommer svar på nummer 1 och 3, nummer 2 har jag svarat på i ett blogginlägg som du hittar här: https://tiajumbe.com/blogg/balanserandet-hjalper-dig-att-leva-din-fulla-potential/
1. Jo, det finns viss risk att vi svarar ”fel” på testen, eftersom sinnet och egot blandar sig i. Om man har MYCKET obalanser och känns sig riktigt dålig så rekommenderar jag alltid en pulsläsning av den enkla anledningen att pulsen aldrig ljuger. Om du har mindre obalanser kan ett doshatest gjort på rätt sätt räcka. Mitt doshatest har med en del om obalanser, vilket förstås ökar chansen att det blir rätt.
3. Grunddoshan kan ändras en aning genom livet, vad jag förstår. Men det som egentilgen är intressant att titta på är ju obalanserna. De flesta av oss har ju obalanser av olika slag.
Hoppas att du har fått svar på dina frågor!
KRAM
Tia