Honung bland det mest näringsrika du kan boosta dig själv med, du kan använda den både i och på kroppen. Här är två recept – ge dig själv en honungstreat!

Det är honungens dag i dag och honungen är verkligen värd att fira. Honung är en supertreat både för in- och utsidan.

Inom ayurveda räknas honung som en rasayana – något som är så hälsosamt och stärkande att det förmår att bromsa åldrandet, och i vissa fall till och med vända åldersnedbrytningen, så att den i stället bygger upp slitna vävnader (om du har ama, däremot, är det bra att vara sparsam med honungen).

Läs mer om honungens alla fina egenskaper och hur du undviker fuskhonung, och få tips om hur du kan boosta med honung mot förkylning och gaser, och du hittar också en viktminskande kur med honung på länkarna nedan, och fira den här dagen med en extra sked av det flytande guldet.

Honung är också fin att använda på utsidan i ansikts- och hårvård, något som jag har skrivit mer om i min bok Boosta hud & hår med naturens näringsbomber.

Honungen är bland annat fenomenal på att bevara hudens fuktighet, ger mild exfoliering och rengör huden. Den kan också bleka ärr och bekämpa akne. Ren honung hjälper mot nariga läppar och honung kan hjälpa till att skydda mot solens skadliga strålar.

När det gäller håret kan honung hjälpa mot mjäll och torr hårbotten. Honung ger också liv och lyster åt matt och trött hår.

Dags att använda honung även på utsidan, alltså! Här är ett busenkelt sätt att använda honung som en mild ansiktsrengöring och ett recept på ett naturligt balsam av enbart skafferivaror, bland annat honung.

Ge dig själv en honungstreat!

Mild ansiktsrengöring

Gör så här: Ta 0,5 tsk honung i handen, blanda med lite ljummet vatten och massera in i ansiktet som vid vanlig rengöring. Avsluta genom att skölja bort honungen med ljummet vatten.

Skafferibalsam

Ingredienser cirka 3 dl

2,5 dl kokosmjölk

0,5 dl flytande honung

2 msk olivolja

Gör så här: Blanda alla ingredienser ordenligt och häll i en flaska med tättslutande lock. Skaka flaskan ordentligt innan du använder balsamet. Använd det sedan som vanligt balsam: massera in i ljummet hår – skölj med ljummet vatten.

Lycka till, söta du <3

Tia

PS: Längtar du efter mer ayurveda och balans i din vardag? Kolla in mitt inspirationsmail Börja din ayurvedaresa här! Du får pepp, stöd och råd om kost, yoga och livsstil för din dosha, rakt in i mailkorgen varje fredag i 12 veckor. Höstens omgång startar 6 september!

Relaterad läsning: