Foto: Alejandro Alvarez på Unsplash

Foto: Alejandro Alvarez på Unsplash.

I rasayanas ger ayurveda nyckeln till hur vi stärker vår immunitet så mycket att vår kropp faktiskt föryngras. Något av det viktigaste du kan göra för att få ett längre och friskare liv är – att göra andra glada! 

En anledning till att jag älskar ayurveda är att den är holistisk på ett så sympatiskt och logiskt sätt. Att äta rätt är viktigt, precis som att ha en hälsosam livsstil, omge sig med givande människor och att odla ett positivt sinnelag. Och hur vi beter oss mot våra medmänniskor har enormt stor påverkan på vår hälsa.

Ayurveda har en mängd så kallade rasayanas, mat, örter och kosttillskott som stöttar immunförsvaret och är så kraftfulla att de anses ha en föryngrande effekt på vävnaderna i vår kropp. Jag kommer att skriva om de saker som vi kan stoppa i oss för att stärka vår fysiologi i ett annat inlägg. Nu är jag mest fascinerad av hur våra handlingar påverkar vår hälsa.

Eftersom sinne och kropp anses hänga samman är det i allra högsta grad viktigt att bete sig rätt. Och vad är då rätt beteende? Jo, sådant som gör dig lycklig, Vad gör dig lycklig då, på riktigt, djup inne i hjärtat? Att göra andra lyckliga, förstås!

Att vara en god samhällsmedborgare, uppföra sig gott och göra osjälviska handlingar ökar mängden ojas i kroppen, och räknas som en rasayana. Ojas är, som du kanske minns från det här blogginlägget ”molekylen för ungdomlighet”, och bygger vår immunitet. Kärlek, medkänsla, och att stötta andra människor är också rasayanas, handlingar som alltså har en föryngrande effekt på vår kropp.

Inom ayurveda och även yogan beskrivs också tre mentala kvaliteter, trigunas, som genomsyrar allt i universum och allt levande, inklusive oss människor: sattva, rajas och tamas. Enkelt uttryckt kan man säga att sattva är uppbyggande, rajas drivande och tamas nedbrytande, även om alla tre förstås är mer mångfacetterade än så. Vi behöver alla tre, men för andlig utveckling och fysiskt och mentalt läkande bör vi sträva efter att utveckla sattvas. Och även där är beteendet en stor och viktig del. Att agera osjälviskt, vara ärlig och sanningsenlig och att ha lätt att förlåta är några av de egenskaper som gör att sattva ökar i oss, och därmed möjligheten till andlig utveckling och fysisk läkning.

Var vill jag då komma med det här?

Jo, tänk om vi alla bytte strategi för att blir friskare och leva längre (som ju nästan alla ändå strävar efter). Tänk om vi tonade ner det där med att träna på gym eller springa tre dagar per vecka, och att äta enligt 5:2-dieten (eller någon annan diet). Tänk om vi i stället skulle dra igång handlingarnas rasayana, där det viktiga är att vi får andra omkring oss att må bra. Tänk vilken värld vi då skulle bygga tillsammans.

Egentligen är det ju inte så svårt, det ena behöver inte ens utesluta det andra. Börja redan i morgon. Det förlänger ditt liv!

All kärlek till dig och med en önskan om att du och alla andra varelser överallt får leva länge i lycka och frid.

Tia