Foto: Ariana Prestes, Unsplash.

De flesta av oss domineras av en dosha, men vissa har två som dominerar – och i sällsynta fall är vata, pitta och kapha lika starka. Så här kan du tänka när du har två eller tre doshor som dominerar!

 

Enligt ayurveda finns inte bara de tre kroppstyperna vata, pitta, kapha, utan sju olika typer! Dels de tre vata, pitta och kapha, men sedan finns också följande:

vata-pitta

pitta-kapha

kapha-vata

vata-pitta-kapha

När man domineras av en dosha kallas det för endoshatyp, att domineras av två doshor som är ungefär lika stora kallas för tvådoshatyp, och att domineras av alla tre kallas för tredoshatyp.

Alla tre doshor finns i oss alla, men i helt unik mix. Vi får vår unika doshasammansättning vid befruktningstillfället, beroende på våra föräldrars genetik, diet, livsstil och känslotillstånd just då. Denna unika sammansättning kallas för prakruti på sanskrit och är vårt psykobiologiska temperament.

De allra flesta av oss domineras av en eller ibland två doshor som är lika starka. Ett fåtal människor domineras av alla tre, alltså att alla tre doshor är lika starka.

Så … om du nu domineras av två eller tre doshor – hur ska du då balansera?

Det beror på. För det första beror det på om du har ama eller inte. Om du har ama så behöver du börja med att rensa ut den. Det gör du tillsammans med en hälsorådgivare. Läs mer om ama och dess symptom i länken nedan.

Sedan beror det på om du har en obalans eller inte. När vi pratar om att balansera oss och att ”hålla balansen” innebär det att hålla den unika balans bland doshorna som vi fick i befruktningsögonblicket, prakruti. Eftersom allt påverkar oss: den mat vi äter, årstid, stress, känslotillstånd – allt – så förändras doshornas sammansättning och vi hamnar ur balans (vikruti), om vi inte förmår att balansera upp påverkan utifrån. Vi har ofta obalanser, vi lever ju alla i ett samhälle där vata och pitta dominerar och som lätt ger både vata- och pittaobalans.

Om vata är ur balans börjar vi med att balansera den doshan (läs mer om det i länken nedan). Vata är den rörliga doshan, och den kan ta med de andra så att de kommer i balans på köpet, så att säga. Om pitta och kapha är ur balans balanserar vi pitta först.

Du kan skicka efter mitt (gratis) utökade doshatest för att se om du har någon dosha ur balans, och i så fall vilken. Maila mig så får du det! Läs mer om doshorna och deras obalanser i länkarna nedan.

Om du är i balans kommer här några saker att tänka på för att hålla balansen som två- och tredoshatyp, hämtade ur Janne Hallqvists utmärkta bok Ayurveda. Finn din unika väg till hälsa:

Vata-pitta (och pitta-vata)

Det är viktigt för en vata-pitta att tillåta sig vila och avslappning, vata-pitta överanstränger sig lätt. Oplanerad tid är viktigt, liksom möjlighet att få ägna sig åt till synes oviktiga saker. Vata-pitta balanseras av att varje dag känna in sin andning, kropp och dagsform, och också att vara närvarande i rummet och omgivningen. När det gäller kosten så är den ju på många sätt helt motsatt för vata och pitta, men sök efter de delar som är desamma för båda dessa doshor: de råvaror och kryddor som funkar för båda. Känn in magen också, kanske är det så att den funkar mest som vata – då följer du dessa rekommendationer, och vice versa.

Kapha-vata (och vata-kapha)

Det är viktigt för en kapha-vata att hitta vad den brinner för och i hjärtat vill ägna sig åt, och att avsätta tid åt det. Det är också viktigt att lära sig att sätta gränser och säga ifrån när de känner sig utnyttjade. Det bidrar med viktiga pittaegenskaper till systemet. Det är balanserande för vata-kapha med varm kryddig mat och regelbunden motion, gärna på förmiddagen.

Pitta-kapha (kapha-pitta)

En person som domineras av pitta-kapha är beslutsam och får saker gjorda. Denna kombination balanseras av lätthet och humor, av att ta livet lite mer med en klackspark, roa sig, dansa och skratta. När det gäller magen kan du dels hitta de delar som är gemensamma i kostråden för pitta och kapha. Det kan vara lite knepigt, precis som med vata så är kostrekommendationerna för pitta och kapha på ina håll varandras raka motsatser. Men misströsta inte – det finns likheter!  Känn också in hur magen fungerar, kanske är det så att den beter mest som kapha – då följer du dessa rekommendationer, och vice versa.

Vata-pitta-kapha

När alla tre doshorna är lika starka kan de olika doshornas egenskaper ta sig i uttryck i olika situationer i livet. Ett generellt råd är att balansera efter årstiden, alltså balansera vata när det är kallt och torrt, pitta när det är varmt och kapha när det är kallt och blött. Även här är det förstås bra att känna in sin mage, hur den fungerar, och balansera efter det.

 

Varmt lycka till med dina doshor!

Tia <3

 

Mer läsning som kan vara intressant:

Näring eller slagg – vad blir din mat i magen?

Toabesöket avslöjar din dosha

Håll din flyktiga vata i balans!

Trött, otålig och irriterad? Svalka din inre eld!

Håll igång din härliga kapha!