I helgen ska jag en superspännande kurs i energimedicin. Energimedicin utgår från att våra kroppar har en energetisk nivå, ett energiflöde, som vi kan påverka på olika sätt för att hålla oss friska, eller bli friska. Det är bland annat det som österländsk läkekonst som akupunktur, shiatsu – och även yinyoga – handlar om!

Yinyoga är en stor favorit för mig, som jag nu assisterar och snart undervisar i på Bara Yoga på onsdagskvällar. Det är en yogaform, inspirerad av kinesisk medicin, som väldigt tydligt och snabbt ger mental effekt, framför allt större harmoni och mer tålamod. Men effekten går djupare än så.

Inom Yinyogan (och kinesisk medicin) säger man att prana (chi), livsenergi, flödar genom meridianer som löper nerifrån och upp och uppifrån och ner i små kanaler genom kroppen. Meridianerna flödar genom bindväv och ben, smörjer leder och binder samman kroppens insida och utsida. Meridianerna är kopplade till varsina par av våra inre organ, som i sin tur kopplar till energetiska, emotionella, mentala och fysiska kvaliteter. Ur balans kan meridianorganen kopplas till bland annat dessa problem:

Njure/urinblåsa: All slags rädsla/Ländryggsproblem/Låg energi, bristande entusiasm

Lever/galla: Ilska och avundsjuka/Muskulär svaghet, reumatism, dålig syn/Migrän, svårigheter att planera

Mjälte/mage: Ångest, nervositet och oro/Fetma, obalans i hela kroppen/Inflexibilitet

Lungor/tjocktarm: Sorg och ledsamhet/Allergier, astma/Bristande tilltro till sig själv

Hjärtat/tunntarm: Hat och depression/Dålig cirkulation, hjärtfel/Bristande känsla av sammanhang

Yttre förutsättningar påverkar de inre och tvärt om. Om du till exempel är orolig för något så riskerar du att skapa obalans i meridianen för mjälte/mage. Eller om du har en obalans i mjälten eller magen så kan du också känna dig mer orolig. Yinyoga är ett sätt att skapa och behålla balansen i meridianerna.

Inom Yinyogan påverkar vi dessa meridianer via andning och tryck/stretch. Vi låter framför allt vår egen kroppstyngd och jordens dragningskraft arbeta. Vi sitter länge i positionerna, upp till fem-sex minuter, och djupandas innan vi försiktigt kommer ur dem.

Första gångerna jag gjorde Yinyoga tyckte jag på riktigt att det var förfärligt. Jag kom snabbt fram till att det absolut inte var något för mig. Sedan dröjde det länge innan jag provade igen. Men det låg så bra där i schemat på söndagseftermiddagen efter en dynamisk hatha, så plötsligt var jag där igen … Och igen. Och igen.

Men inte var det bekvämt – långt därifrån. I Yinyogan ska det vara lite obekvämt – men det får inte på något sätt göra ont. Det ska dra, strama och stretcha, vi vill komma in på djupet, och samtidigt via andningen få kroppen att slappna av så mycket att den släpper nya och gamla spänningar som sitter där djupt inne i kroppen. Vi vill rensa upp meridiankanalerna så att livsenergin, pranan, kan flöda fritt igen.

Jag antar att när man börjar med yinyoga har man en hel del gamla spänningar som först löses upp, för oj, så oskönt det var! Och alla dessa känslor som hela tiden blossade upp (beroende på vilken meridian som bearbetades): ilska, irritation, frustration. ”Nä, nu måste jag flytta på benet”. ”Ojojoj, nu måste jag komma ur den här positionen, det här går inte”. ”Men herreGUD, hur länge är det kvar innan vi får komma upp?”. ”Hon drar säkert över med vilje …”.

Med andningens hjälp tar man sig igenom minut efter minut, trotsar alla signaler som sinnet skickar om att det får vara NOG, och slappnar av in i andningen, andas in där det känns som mest, helt trygg med att allt är i sin ordning, det ska kännas så som det gör, det får kännas så som det gör, det är bra att det känns så som det gör …

Efteråt kommer belöningen. När kanalerna är öppna och energin flödar, rusar, strömmar som en yster vårflod genom kroppen. Det är så fint!

Det här med att våra kroppar har en energetisk nivå har länge rört sig inom sfären för alternativ medicin, men det börjar dyka upp folk inom den traditionella vetenskapen börjar intressera sig för det här. Läs här vad cellbiologen James Oschman säger!

Jag återkommer med en rapport efter helgens kurs!

Kärlek och flödande prana till er helg