Dina känslor påverkar din hälsa minst lika kraftfullt som örter, kost och livsstil. Dina känslor hänger samman med en smak, och förstärker denna smaks effekt på kroppen. Allt för mycket avund kan till exempel skada levern, medan sorg urlakar oss på samma sätt som bittra smaker.
Jag läser den otroligt intressanta boken Ayurvedic healing. A comprehensive guide av David Frawley (jag har läst en helt bunt av hans böcker om ayurveda och de är alla underbara! Lite svårgenomträngliga emellanåt – men underbara!), där skriver han bland annat om våra känslor och hur de kopplar till de sex smakerna och därmed också till olika organ i kroppen.
Inom ayurveda säger vi ju att våra tankar och känslor är lika viktiga för vårt välmående som vad och hur vi äter. Vi pratar om att känslor kan ta oss ur balans och orsaka skada i våra kroppar. I David Frawleys bok blir det tydligt hur allt hänger ihop.
Inom ayurveda pratar vi om de sex smakerna sött, salt, surt, strävt, kryddigt, bittert, jag har skrivit mer om det här. De sex smakerna kopplar till de fem elementen, som allt i universum är uppbyggt av.
Sur –> eld & jord
Söt –> vatten & jord
Salt –> eld & vatten
Sträv –> luft & jord
Kryddig –> eld & luft
Bitter –> rymd & luft
De tre doshorna vata, pitta och kapha är ju också manifestationer av de fem elementen (vata = luft och rymd, pitta = eld, kapha = vatten och jord) och då förstår vi hur de sex smakerna ökar eller minskar våra doshor.
De sex smakerna kopplar i sin tur till varsina organ i kroppen, som de med överdrivet användande också skadar. Men de ”smaksätter” också våra känslor. Så här hänger smak, organ och känsla ihop:
SMAK – ORGAN – KÄNSLA
Söt – mjälten och bukspottskörteln – kärlek
Salt – njurarna – girighet
Kryddig – lungorna – hat
Sur – levern – avund
Bitter – hjärtat – sorg
Sträv – tjocktarmen – rädsla
Känslor påverkar oss alltså lika mycket som mat eller örter och ökar också effekten på de smaker som kopplar till dem. Om vi till exempel upplever mycket rädsla i livet, så ökar de den sträva smakens sammandragande effekt på vår kropp. Alltför mycket av vilken smak som helst kan skada kroppen. Alltför mycket söta smaker bygger upp slem och toxiner, sälta skapar löshet, alltför mycket sura smaker skapar alltför hög surhetsgrad i kroppen, kryddigt skapar inflammation, bittra smaker i överdrift ökar kylan och sträva smaker orsakar sammandragningar och blockeringar.
Det är fint att förstå känslornas effekt på oss när vi vill uppnå hälsobalans. Det är en sak att äta kosttillskott, justera kosten och dagsrutinerna, men om vi fortsätter att tillåta oss att brusa upp över våra medtrafikanter, känna avund på vår kollega som är mer ”framgångsrik” än vi eller gräma oss över gamla oförrätter så kommer vi att fortsätta skada vår kropp. Vi behöver känna och tillåta alla känslor – men inte alltid agera på dem. Att trycka tillbaka känslor är inte heller det hälsosamt, det skadar också kroppen. Vi behöver släppa dem.
I boken Nystart i livet skriver jag om den fantastiska tekniken för känslorelease som jag fick lära mig på min utbildning som kan hjälpa oss att acceptera och sedan släppa känslor. Mitt bästa och mest effektiva tips för att hantera negativa känslor är annars att meditera. Meditation hjälper oss att bli mer balanserade känslomässigt. Se min artikel nedan för tips på hur du kommer igång med meditation!.
All kärlek till dig,
Tia
Annat på samma tema:
Oj, så intressant och spännande. Tack för att du delar med dig. <3
Eller hur! 🙂 Tack för att du läser, Ewa! <3
Hej.
Den här biten är det som skaver mest för mig i denna ”må bra-karusell” av hälsobloggar, böcker och nyhetsbrev jag tagit del av de senaste åren. Känslor. Att agera på dem, eller icke.
Jag vill leva ut dem (utan att belasta andra för mycket) och jag vill veta hur andra mår, tänker, tycker (men utan att bli någons ”slasktratt”).
Obekväma saker ska inte sopas under mattan (som jag ser det). Ser jag en annan människa bete sig illa, så säger jag (ofta) till, om jag bedömer situationen som säker. Varför ska jag titta bort? Vad gör det för gott, tänker jag? ”Någon annan får göra…” är inte min grej. Jag vill inte leva i ett sånt samhälle, där folk ryggar undan.
Men självklart finns det stunder där det inte är så lämpligt att agera på sina känslor, som i trafiken. Vem vet, den andra bilisten är kanske våldsam eller så kan en olycka ske?
Många kvinnor (uteslutande) som skriver för att inspirera och peppa andra (kvinnor) till ett hälsosammare liv, oavsett vilken inriktning de har, verkar enligt mig ganska konflikträdda nuförtiden. Det verkar enklare att inte reagera, inte se, inte bry sig. Överallt på hälsobloggar läser jag att jag ska ”släppa” varenda ilsken/rädd/sorgsen känsla jag har. Jag förstår att det inte är hälsosamt att gå omkring med ilska i kroppen under en längre tid och att det är bra med återhämtning av olika slag. Och självklart är det upp till varje person att tro på det man nu tror på. Alla är vi olika.
Men: ”tänk positivt”. Det verkar kutym. Jag vill gärna tro att jag kan vara hyfsat positiv och lite ilsken samtidigt. Ilskan kan vara ett bra verktyg också, det kan leda en sak framåt, man får ett driv, ett engagemang. Beroende på vad det handlar om, så tror jag också på att älta, ett tag, för att sedan kunna släppa det och gå vidare. Inte stoppa huvudet i sanden eller förneka det.
Jag är helt med på att det kan bli för mycket ibland, att jag kan behöva varva ner, meditera eller så, läsa en bok, vandra i naturen, för att det inte är bra att gå omkring med ilskan länge i kroppen, absolut. Finns det ett gammalt groll som skaver av något slag, så är det naturligtvis skönt att kunna koppla bort det, få lite distans till känslorna så de inte tar över totalt. Det förstår jag och kan relatera till.
Men det här att enbart ”tänka positivt”? Jag ser det som att jag klarar av att vara tacksam, positiv, kärleksfull OCH att bli arg mellan varven, reagera på orättvisor osv, för mig utesluter inte det ena det andra. 🙂
Så kanske det är för andra också? Jag kanske läser in för mycket i det här? 😉
Bara mina små funderingar…
Mvh Mallan
Hej Mallan, tack för din kommentar! Nä, du har helt rätt, det handlar inte om att enbart tänka positivt, vi måste förstås reagera på orättvisor och rycka in när andra far illa. Det är självklart. Det handlar mer om att inte låta negativa känslor gnaga sönder oss inifrån. ”You are not punished for your anger, you are punished by your anger”. Och förstås att inte utsätta oss för mer negativa energier och känslor än nödvändigt.
Det är en personlig erfarenhet att alla mina relationer och reaktioner är så mycket bättre och får så mycket bättre resultat om jag agerar när jag lugnat ner mig i stället för när jag är arg. Men det beror ju på hur akut situation det handlar om.
VARM KRAM
Tia