Minskad stress och nedstämdhet, sänkt blodtryck, stärkt immunförsvar och fler goda tarmbakterier. Naturens påverkan på oss är kraftfull, visar forskningen. Inte undra på att ayurveda rekommenderar en stund i naturen varje dag!

Det är alltid lika roligt när den moderna vetenskapen kommer ikapp de traditionella hälsolärorna. Det senaste är vikten av att spendera tid i naturen för hälsans skull, något ayurveda alltid rekommenderat och som forskning senaste åren visar har många fantastiska effekter för vår hälsa.

Du har säkert hört talas om skogsbad, det japanska fenomenet från 80-talet, som kom som ett svar från myndigheterna när många kontorsarbetande japaner på 70-talet helt enkelt arbetade ihjäl sig.

Skogsbad går ut på att bada sinnena i de intryck som en stund i skogen ger, i form av ljud, dofter och känselintryck. Att spendera tid i skogen utan krav på prestation. Forskning har bekräftat de positiva effekterna av skogsbad och det första skogsbadsterapeuterna börjar dyka upp i landet.

Det har visat sig att skogsbad minskar långvarig stress, impulser till aggressivitet och depression. Att med alla sinnen ta in skogen sänker puls och blodtrycket. Och när vi tar i träd avger de kemiska ämnen som stärker vårt immunförsvar.

Om vi dessutom stoppar ner fingrarna i jorden får vi på naturlig väg i oss de goda tarmbakterier som är viktiga för så gott som alla processer i kroppen.

På mina konsultationer ingår alltid rekommendationen att promenera 30 minuter om dagen, gärna i naturen. Det är självklart inom ayurveda att du mår gott av att tillbringa tid i skog och mark.

 

Tillbaka till naturen

I själva verket handlar ju hela hälsoläran ayurveda om att återgå till naturen. Att följa naturens naturliga flöden gällande dygnsrytm, årstider och ålder, genom att anpassa kost, sömn och livsstil efter naturen, och inte motarbeta den som vi ofta gör i vår livsstil i dag.

Vi håller oss vakna för länge och försöker klara oss på mindre sömn än vad som är naturligt (och nödvändigt) för oss.
Vi jobbar under stor press och stress utan återhämtning och vila.

Vi trycker undan drömmar, längtan och kärlek till förmån för andra värden som är mer accepterade i vårt samhälle.

Vi äter mat och livsmedel som inte ens fanns för 50 år sedan, och betraktar ofta ätandet som ett nödvändigt ont som ska stökas över så snabbt som möjligt.

Statistiken talar också sitt tydliga språk. Allt fler äter antidepressiva läkemedel och allt fler blir långtidssjukskrivna till följd av stress.

Jag önskar så att vi alla kunde se att vi behöver sakta ner och lyssna på vår kropp och också ge den det den behöver. De rutiner och kost som den mår bäst av – och den tid den behöver i naturen.

Om vi inte har vår hälsa – vad har vi då?

Ta hand om DIG <3

Tia

 

Relaterad läsning:

Skapa lugn och harmoni med ayurveda

Ladda med antoxidanter och stärk immunförsvaret