Det är mycket prat om balans i den här bloggen. Men vad spelar det egentligen för roll om våra doshor är något ur balans? Lite gaser i magen, förstoppning då och då, eller perioder av nedstämdhet är väl egentligen ingen fara? Eller?
Ayurvedas viktigaste område är friskvård, att vårda oss själva medan vi fortfarande är friska, så att vi når strålande hälsa och välmående nu, och så att vi åldras friska och harmoniska. Vi människor är dock trots vår intelligens generellt kortsiktiga och tycker inte alltid att det är så roligt att jobba förebyggande. Men om vi inte vårdar oss själva medan vi är friska kommer vi så småningom att vara tvungna att vårda oss själva när vi är sjuka. Och det är inte alls lika lätt och härligt.
När vi balanserar en dosha i obalans betyder det att vi återställer kropp och sinne till sitt naturliga tillstånd. Obalanser är tecken på att någon av våra doshor har ökat och vi har fått för mycket av den i förhållande till vår grundkonstitution. Kroppens egna läkkraft är fantastisk och den strävar hela tiden efter sin unika, naturliga balans. Ofta kan kroppen själv ta hand om obalanser. När vi reser får exempelvis de flesta av oss vataobalans, med gaser i magen, förstoppning och kanske också oro de första dagarna på resan. Vata ökar bland annat som ett resultat av förändring. Men om vi inte fortsätter att öka vata på olika sätt så hanterar kroppen själv obalansen och vi kan gå på toa igen som vanligt (phu).
Detsamma gäller även ama. I pulsen kan vi känna ama i första intrycket, den puls som visar hur det är ställt i kropp och sinne precis just nu. Denna ama kan bero på något du ätit eller druckit det senaste dygnet. Om du till exempel har ätit en stek till middag kvällen innan och sköljt ner den med ett glas rött vin, så kan det bildas ama i matsmältningsområdet eftersom det är svårt för kroppen att ta hand om dessa livsmedel. Men om vi inte fortsätter att fylla på med svårsmälta livsmedel kan kroppen under kommande dygn hinna hantera det svårsmälta och även aman. Någon dag senare kan pulsen i första intrycket alltså vara ren.
Men när kroppen inte hinner med att hantera obalanserna så förvärras de, och blir med tiden allt värre. Ama bildas eftersom obalansen börjar i matsmältningsområdet, och gör i ett första stadium så att maten inte kan smältas ordentligt. Ju längre vi går med obalans, desto större negativ effekt ger överskottsdoshan och aman på kroppens funktioner. Och vi känner av symptomen allt mer. Obalansen blir också allt knepigare att balansera på egen hand, de enkla medel som vi är vana att använda, så som kost, sömn, livsstil och örter biter inte längre på samma sätt.
Efter en tid har obalansen utvecklats till en sjukdom som även den moderna sjukvården kan upptäcka med sina mätinstrument: depression, magsår, reumatism, högt blodtryck, diabetes, till exempel.
Mindre obalanser är alltså inget att ignorera. Vi bör göra det vi kan för att balansera dem så snart vi känner av dem. Vi behöver bli finstämda instrument, lyhörda för vår kropp och vårt sinne, och för vad vi behöver för att må som allra bäst just nu – men också i längden.
Med kärlek,
Tia <3
PS: Glöm inte att gilla min sida Ayurvediskt – Tia Jumbe på FB. Då missar du inga av mina inlägg här på bloggen eller på FB. <3